Herbata Biała Liściasta
Biała herbata ma lekki i lekko słodki smak, dzięki czemu jest świetnym porannym napojem dla tych, którzy chcą uniknąć i nie potrzebują zbyt dużej dawki porannej kofeiny lub jako wieczorna herbatka miej pobudzająca. Generalnie możemy ja pić przez cały dzień ze względu na najniższą zawartość kofeiny z pośród herbat z rodziny camelia sensis.
Ze wszystkich rodzajów herbaty biała herbata jest najmniej przetworzona.
Herbata biała charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi, pozytywnie wpływa na pamięć. Zwiększa odporność. W liściach białej herbaty znaleźć można m.in. związki polifenolowe, aminokwasy, saponiny, alkaloidy purynowe i mikroelementy takie jak fluor czy mangan. Biała herbata korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tworzeniu się miażdżycy, a także chroni przed wystąpieniem zawału i udaru mózgu.
Listki białej herbaty są zbierane z młodych pączków przez kilka dni w roku zanim liście krzewu herbacianego całkowicie się otworzą, kiedy młode pąki są nadal pokryte cienkimi białymi włoskami, stąd nazwa „biała” herbata.. Gdy tylko krzew herbaciany wypuści pierwsze pączki, zasłania się je przed wpływem słońca, dzięki temu zapobiega to wytworzeniu się chlorofilu w liściach, czyli nie wytwarza się zielony barwnik.
Zebrane pączki herbaciane poddawane są tylko więdnięciu i suszeniu. Niski stopień przetworzenia rośliny gwarantuje zachowanie maksimum składników odżywczych i smaku.
Regularne spożywanie białej herbaty korzystnie wpływa na kości. Dlatego też napój ten często polecany jest osobom z osteoporozą oraz mającym stany zapalne stawów.
Jak pić białą herbatę?
Żeby w pełni wykorzystać właściwości białej herbaty należy ją spożywać 2-4 filiżanki dziennie jej liście można parzyć 3-krotnie. Warto pamiętać również o regularności jej stosowania.
Prawidłowy sposób parzenia:
Proponujemy zalać 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml) wodą o temperaturze ok. 70-80°C (około 6 minuty po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 4 do 6 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Listki białej herbaty są zbierane z młodych pączków przez kilka dni w roku. Gdy tylko krzew herbaciany wypuści pierwsze pączki, zasłania się je przed wpływem słońca, dzięki temu zapobiega to wytworzeniu się chlorofilu w liściach, czyli nie wytwarza się zielony barwnik.
Zebrane pączki herbaciane poddawane są tylko więdnięciu i suszeniu. Niski stopień przetworzenia rośliny gwarantuje zachowanie maksimum składników odżywczych i smaku.
Herbata biała charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi:
- Pozytywnie wpływa na pamięć
- Zwiększa odporność.
- W liściach białej herbaty znaleźć można m.in. związki polifenolowe, aminokwasy, saponiny, alkaloidy purynowe i mikroelementy takie jak fluor czy mangan.
- Biała herbata korzystnie wpływa na układ krwionośny i serce.
- Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tworzeniu się miażdżycy, a także chroni przed wystąpieniem zawału i udaru mózgu.
Regularne spożywanie białej herbaty korzystnie wpływa na kości. Dlatego też napój ten często polecany jest osobom z osteoporozą oraz mającym stany zapalne stawów.
Zawartość kofeiny w każdym napoju z białej herbaty zawierającej kofeinę różni się w zależności od wielu czynników, w tym miejsca uprawy, sposobu przetwarzania i ostatecznego zaparzania.
Biała herbata wymaga podobnych metod przechowywania, jak jej delikatna kuzynka zielona herbata. Te mniej utlenione herbaty mogą pozostać świeże prze długi okres nawet do 2 lat, jeśli są odpowiednio przechowywane. Oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę jak przechowywać herbatę:
- Herbatę przechowuj zawsze w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Trzymaj herbatę z dala od ciepła, światła, tlenu i wilgoci i nigdy nie przechowuj herbaty w lodówce.
- Herbata będzie trwać dłużej, jeśli będzie przechowywana w nieprzezroczystym, szczelnym pojemniku.
- Nie pozwól, aby herbata dzieliła spiżarnię, szafkę kuchenną z przedmiotami, takimi jak kawa i przyprawy, które mogą wydzielać swój aromat w liście herbaty.