herbata z jaśminem
Herbaty z jaśminem
Herbata jaśminowa to pyszna mieszanka kwiatowa, która oferuje świat smaku. Kwiaty jaśminu są używane do aromatyzowania różnych herbat, otwierając nieograniczone możliwości smakowe. Jest powszechnie używana do nadawania liści zielonej herbaty słodkimi, kwiatowymi nutami, ale może też ożywić standardową filiżankę czarnej herbaty.
Proces aromatyzowania polega na owijaniu prawdziwych liści herbaty kwiatami, które są codziennie zmieniane. Proces ten może zająć kilka dni lub tygodni, w zależności od pożądanego smaku jaśminu. Herbata sprzedawana jest w postaci perełek jaśminowych lub delikatnych wrzecionek i charakteryzuje się cudownie słodkim perfumowanym aromatem.
Herbatę jaśminową stosowano w Azji za czasów dynastii Ming oraz w tradycyjnej medycynie w Indiach jako lek ziołowy. Napój ten, znany jako popularna herbata ziołowa lub herbata smakowa, zasługuje na bliższe spojrzenie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o herbacie jaśminowej, korzystając z tego przydatnego przewodnika.
Co to jest herbata jaśminowa?
Herbata jaśminowa to mieszanka prawdziwych liści herbaty i kwiatów jaśminu. Kwiaty jaśminu zbiera się z rośliny jaśminu znanej jako Jasminum officinale . Herbata jest klasyczną herbatą chińską, a wiele odmian tego kwiatu zbiera się w prowincji Fujian w Chinach.
Większość herbat jaśminowych klasyfikuje się jako herbaty smakowe lub zapachowe. Dzieje się tak dlatego, że kwiaty jaśminu służą do aromatyzowania liści herbaty i nie zawsze mogą być obecne w produkcie końcowym. W niektórych przypadkach kwiaty jaśminu wykorzystuje się do nadawania zapachu liściom herbaty, a następnie usuwa się je przed zapakowaniem.
Jaśmin najczęściej dodaje się do zielonych herbat. Inne popularne ulubione to herbata biała i czarna. Zawartość kofeiny w herbacie jaśminowej zależy od rodzaju prawdziwej herbaty, którą zaparza. Najwyższą zawartość kofeiny mają herbaty jaśminowe z liśćmi czarnej herbaty, natomiast najmniejszą zawartość kofeiny mają herbaty z liśćmi białej herbaty.
Profil smakowy
Smak herbaty jaśminowej jest różny, ponieważ można jej używać do zaparzania wielu innych herbat. Miejsce uprawy jaśminu i sposób jego przetwarzania może również wpływać na profil smakowy. Herbata jaśminowa ma delikatny i subtelny profil smakowy z nutami słodyczy i nutami kwiatowymi. Ma zapachowy zapach, który działa relaksująco i odmładzająco.
Korzyści zdrowotne herbaty jaśminowej
-
Pełen przeciwutleniaczy
Herbata jaśminowa zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają eliminować wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą powodować nieprawidłowości w komórkach i powodować stres oksydacyjny lub rozpad komórek. Wolne rodniki powiązano z chorobami neurologicznymi i nowotworami.
W zależności od tego, która herbata zostanie użyta jako baza do herbaty jaśminowej, będziesz czerpać korzyści z różnych przeciwutleniaczy. Herbata jaśminowa na bazie zielonej herbaty jest bogata w katechiny, natomiast herbata jaśminowa parzona z liśćmi czarnej herbaty zawiera dużą ilość teaflawin są to utlenione w procesie fermentacji katechiny – przeciwutleniacze, które występują w świeżym liściu herbaty, a także w herbatach zielonych
-
Zwiększa energię
Jedną z głównych korzyści zdrowotnych herbaty jaśminowej jest to, że może zwiększyć czujność. Ponieważ herbata jaśminowa jest używana do aromatyzowania prawdziwych liści herbaty, zawiera różne ilości kofeiny. Dzieje się tak dlatego, że prawdziwe herbaty z rośliny Camellia sinensis w naturalny sposób zawierają kofeinę.
Kofeina może dodać energii i pomóc przetrwać leniwe popołudnie. Herbata zazwyczaj zawiera o połowę mniej kofeiny niż filiżanka kawy. Przejście z kawy na herbatę jaśminową może obniżyć spożycie kofeiny, a jednocześnie pomóc Ci lepiej się skupić i zachować czujność.
-
Pomoc w odchudzaniu
Zielona herbata jaśminowa może pomóc w utracie wagi poprzez przyspieszenie metabolizmu. Szybszy metabolizm oznacza, że organizm może szybciej przetwarzać składniki odżywcze, tłuszcze i białka. Korzyści te można przypisać bardziej liściom zielonej herbaty niż kwiatom jaśminu. Osoby regularnie spożywające zieloną herbatę mają wyższe tempo metabolizmu spoczynkowego.
-
Łagodzi stres
Zachwycający aromat herbaty jaśminowej był używany od wieków w celu wywołania relaksu. W rzeczywistości jest to jeden z najpopularniejszych zapachów w aromaterapii. Perfumowany aromat herbaty jaśminowej pobudza mózg do uwalniania substancji chemicznych, które pomagają ciału zrelaksować się i odprężyć.
Słodki smak herbaty jaśminowej pomaga również wywołać stan relaksu. Świeże wykończenie dodaje orzeźwiającego czynnika, który doda Ci energii po długim dniu. Usiądź wygodnie przy filiżance herbaty jaśminowej i odpocznij od napiętego harmonogramu.
-
Zwiększa zdrowie układu odpornościowego
Herbata jaśminowa ma duże ilości właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniaczy, które chronią przed przeziębieniem i grypą. Zawiera także witaminy i minerały, które wzmacniają układ odpornościowy i zapewniają zdrowie przez cały rok. Zdrowy układ odpornościowy może także walczyć z poważniejszymi chorobami i infekcjami.
Skutki uboczne herbaty jaśminowej
Herbata jaśminowa wiąże się z kilkoma negatywnymi skutkami. Większość z tych działań niepożądanych ma charakter łagodny i można ich uniknąć, pijąc herbatę jaśminową z umiarem. Jest jednak kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
- Podrażnienie żołądka
Herbata jaśminowa może być bardzo kwaśna. Kwas ten może podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować problemy, w tym wrzody i ból żołądka. Nie pij herbaty jaśminowej na pusty żołądek i przestań ją stosować, jeśli poczujesz ból brzucha.
- Ciąża
Herbatę jaśminową powiązano z wczesnymi skurczami w czasie ciąży. Może to prowadzić do większego ryzyka poronienia. Zarówno herbata jaśminowa, jak i olejek jaśminowy zawierają substancje zapachowe i chemiczne, które mogą wywoływać poród. Unikaj picia herbaty jaśminowej w czasie ciąży i zawsze skonsultuj się z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia przed zastosowaniem środków ziołowych.
Jak parzyć herbatę jaśminową
Herbatę jaśminową można zaparzyć z suszonych lub świeżych kwiatów jaśminu i mieszanek herbat liściastych. W przypadku mieszanek należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody, aby uniknąć powstania gorzkiego smaku. W przypadku herbat białych i zielonych należy używać wody o temperaturze od 50 do 65°C. W przypadku herbat czarnych i oolong z kwiatami jaśminu należy używać wody o temperaturze od 80 do 90° C.
Unikaj stosowania słodzików w herbacie jaśminowej, ponieważ dodatek aromatu może zdominować delikatny smak herbaty.
Słodki Kwiatowy Smak
Herbata jaśminowa to herbata zapachowa o delikatnych kwiatach i aromatycznym zapachu. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na zaparzenie zielonej herbaty jaśminowej, czy czarnej herbaty jaśminowej, możesz cieszyć się zachwycającym aromatem i lekko słodkim smakiem. Herbatę tę można zaparzyć na gorąco lub spożywać jako herbatę mrożoną i z pewnością stanie się jedną z Twoich ulubionych herbat. Zaparz filiżankę tradycyjnej herbaty jaśminowej, używając kwiatów i prawdziwych liści herbaty. Z pewnością pokochasz smak tej organicznej herbaty.
Herbata jaśminowa to pyszna mieszanka kwiatowa, która oferuje świat smaku. Kwiaty jaśminu są używane do aromatyzowania różnych herbat, otwierając nieograniczone możliwości smakowe. Jest powszechnie używana do nadawania liści zielonej herbaty słodkimi, kwiatowymi nutami, ale może też ożywić standardową filiżankę czarnej herbaty.
Proces aromatyzowania polega na owijaniu prawdziwych liści herbaty kwiatami, które są codziennie zmieniane. Proces ten może zająć kilka dni lub tygodni, w zależności od pożądanego smaku jaśminu. Herbata sprzedawana jest w postaci perełek jaśminowych lub delikatnych wrzecionek i charakteryzuje się cudownie słodkim perfumowanym aromatem.
Herbatę jaśminową stosowano w Azji za czasów dynastii Ming oraz w tradycyjnej medycynie w Indiach jako lek ziołowy. Napój ten, znany jako popularna herbata ziołowa lub herbata smakowa, zasługuje na bliższe spojrzenie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o herbacie jaśminowej, korzystając z tego przydatnego przewodnika.