Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
Produkt dnia
Bombilla Stalowa z Pierścieniem 19 cm
Bombilla Stalowa z Pierścieniem 19 cm
34,00 zł
szt.
Młynek do kawy Forever Macinacaffè
Młynek do kawy Forever Macinacaffè
159,00 zł
szt.
Kawiarka Pedrini Infinity 3TZ
Kawiarka Pedrini Infinity 3TZ
129,00 zł
szt.
Herbaciany zestaw 2x50g
Herbaciany zestaw 2x50g
29,90 zł
Wiśnie w Rumie Herbata Czarna
Wiśnie w Rumie Herbata Czarna
11,95 zł
Miodowy Imbir 40g
Miodowy Imbir 40g
5,90 zł
szt.
Green Orange Herbata
Green Orange Herbata
14,95 zł
Mate de Guarana 400g
Mate de Guarana 400g
38,90 zł
szt.
Mate Brazil Despelada
Mate Brazil Despelada
36,90 zł
szt.
Kawa Marcepanowa
Kawa Marcepanowa
9,25 zł
Kawa o smaku irish whiskey
Kawa o smaku irish whiskey
9,25 zł

Kawa klasyczna ziarnista

Kawa gatunkowa

Nie obejdziesz się o poranku bez kaw? a może również w ciągu dnia chcesz cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i smakiem? A może pragniesz odkrywać zupełnie nowe, niezwykłe jej smaki? Poznaj bogatą ofertę kaw dostępnych w naszym sklepie, w której każdy bez trudu dobierze coś dla siebie. Wśród oferowanych produktów znajdziesz kawy ziarniste mielone. Zasmakuj w wyjątkowym aromacie, który da Ci 100% kawa arabica.

Kawa kawie nierówna, z całą pewnością każdy kawosz ma taką świadomość i wie, że istota smaku kawy z pewnością zaczyna się i kryje w ziarnach, a także od sposobu ich zaparzenia.

Kawa bez aksamitnej pianki jest trochę jak tort bez wisienki..

Regiony z których pochodzą kawy: Kolumbia, Brazylia, Kongo, Kenya, Gwatemala, Kostaryka, Kuba, Meksyk, Nicaragua, Rwanda, Tanzania, Indonezja

Kawa Arabica vs. Robusta

Arabica została zbadana i tym odkryta w 1953 r., a robusta w 1987 r. Różnica genetyczna obu gatunków kaw jest bardzo odległa! jak między np.: ziemniakiem a pomidorem.

Robusta:

  • odpowiada za 40% światowej produkcji
  • posiada 22 chromosomy
  • odmiana uprawiana na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. w temperaturze od 20 do 36  °C,
  • posiada duże kwiaty i daje okrągłe owoce
  • Czas od zakwitnięcia do zbioru 9-11 miesięcy
  • zawiera 1,8-3,5% kofeiny
  • 1 espresso przygotowane na bazie robusty zawiera ok. 140 mg kofeiny
  • jej ziarna są okrągłe

Arabica:

  • odpowiada za 60% światowej produkcji
  • posiada 44 chromosomy
  • jest uprawiana od 600 do 2200 m n.p.m. w temperaturze od 18 do 24 stopni °C przy opadach 1200-2200 mm rocznie
  • posiada małe kwiaty
  • od zakwitnięcia do zbioru potrzebuje 7-9 miesięcy
  • zawiera 0,9-1,9% kofeiny
  • 1 espresso przygotowane z arabiki zawiera ok. 70-90 mg kofeiny
  • Arabika posiada ziarna są podłużne

Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki  alternatywnym metodom parzenia kawy: dripper, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.

Metody parzenia kawy

Przechowywanie kawy:  w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl