Kawa paczkowana ziarnista
Niech Cię nie nuży poranek bez espresso... wybierz swój smak! Pakuj do koszyka Twoja kawa już czeka!!!
Nie obejdziesz się o poranku bez kaw? a może również w ciągu dnia chcesz cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i smakiem? A może pragniesz odkrywać zupełnie nowe, niezwykłe jej smaki?
Poznaj bogatą ofertę kaw dostępnych w naszym sklepie, w której każdy bez trudu dobierze coś dla siebie. Wśród oferowanych produktów znajdziesz kawy ziarniste mielone.
Zasmakuj w wyjątkowym aromacie, który da Ci 100% kawa arabica.
Wyselekcjonowane ziarna kawy arabiki w czasie palenia.
Kawa kawie nierówna, z całą pewnością każdy kawosz ma taką świadomość i wie, że istota smaku kawy z pewnością zaczyna się i kryje w ziarnach, a także od sposobu ich zaparzenia.
Czy kawa szkodzi przy nadciśnieniu?
Od dawna przypisuje się kawie wpływ na wzrost wartości ciśnienia tętniczego niż jest w rzeczywistości. Według badań naukowych kawa powoduje zmianę wartości ciśnienia jedynie o 4-5 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz 8-10 mmHg rozkurczowego. Zaskakujący jest również fakt, że u osób, które spożywają kawę każdego dnia, wzrost wartości ciśnienia nie następuje.
Wbrew powszechnym informacjom kawa nie jest istotnym czynnikiem ryzyka nadciśnienia. U osób codziennie spożywających czarną kawę wytworzenia tolerancja kofeiny i nie rozwija się nadciśnienie tętnicze. Kawa u osób, które piją ją regularnie, nie podwyższa ciśnienia tętniczego. Oczywiście należy pamiętać o spożywaniu w racjonalnych ilościach.
Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?
Kwaśna kawa to ohyda i chyba ostatnia rzecz, jaką miłośnik małej czarnej, chciałaby doświadczyć w swojej filiżance przy porannym espresso. Jak poprawić smak?
Co się stało, że nagle Twoja kawa stała się kwaśna?. Najczęściej odpowiedzi należy szukać w sposobie parzenia kawy. Jak zaparzyć kawę, żeby nie była kwaśna?
Przede wszystkim kawa będzie bardziej kwaśna, gdy ekstrakcja nie zaszła w wystarczającym stopniu, czyli nie została wystarczająco mocno zaparzona. Stopień ekstrakcji możemy regulować za pomocą następujących parametrów: temperatury wody, stopnia mielenia, czasu parzenia, dozowania ilości kawy.
Spróbuj:
• Zwiększyć temperaturę wody w ekspresie
• Zmiel kawę drobniej
• Wydłuż czas parzenia
• Zmniejsz dozowaną ilość kawy
Ponadto, jeśli parzysz kawy jaśniej palone, możesz się spodziewać w naparze więcej smaków kwasowych. Kwaśny posmak kawy przypominający mocno zmineralizowaną wodę może się pojawić w ekspresie. Jest to często sygnał zakamienienia ekspresu. Kamień z wody twardej zalegający w ekspresie za swój główny składnik ma wapń, który daje smak kwaśny kawy po zaparzeniu..W połączeniu z zaparzoną kawą, daje to rezultat kwaśny warto, więc zadbać o nasz ekspres by regularnie przeprowadź odkamienianie ekspresu. Należy stosować wodę nisko zmineralizowaną oraz taką, która jest miękka. Jeśli z naszego kranu mamy zbyt twardą wodę, należy użyć filtra zewnętrznego bądź instalowanego w ekspresie.
Kawa bez aksamitnej pianki jest trochę jak tort bez wisienki.
Regiony z których pochodzą kawy: Kolumbia, Brazylia, Kongo, Kenya, Gwatemala, Kostaryka, Kuba, Meksyk, Nicaragua, Rwanda, Tanzania, Indonezja
Od czerwonej jagody na krzewie do wypalonego na brąz ziarenka, by na końcu trafić zaparzona o aromatycznym zapachu do filiżanki.
Kawa Arabica vs. Robusta
Arabica została zbadana i tym odkryta w 1953 r., a robusta w 1987 r. Różnica genetyczna obu gatunków kaw jest bardzo odległa! jak między np.: ziemniakiem a pomidorem.
Robusta:
- odpowiada za 40% światowej produkcji
- posiada 22 chromosomy
- odmiana uprawiana na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. w temperaturze od 20 do 36 °C,
- posiada duże kwiaty i daje okrągłe owoce
- Czas od zakwitnięcia do zbioru 9-11 miesięcy
- zawiera 1,8-3,5% kofeiny
- 1 espresso przygotowane na bazie robusty zawiera ok. 140 mg kofeiny
- jej ziarna są okrągłe
Arabica:
- odpowiada za 60% światowej produkcji
- posiada 44 chromosomy
- jest uprawiana od 600 do 2200 m n.p.m. w temperaturze od 18 do 24 stopni °C przy opadach 1200-2200 mm rocznie
- posiada małe kwiaty
- od zakwitnięcia do zbioru potrzebuje 7-9 miesięcy
- zawiera 0,9-1,9% kofeiny
- 1 espresso przygotowane z arabiki zawiera ok. 70-90 mg kofeiny
- Arabika posiada ziarna są podłużne
Przechowywanie kawy: w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kawa jest jednym z ulubionych napojów na świecie i jest codziennie spożywane przez miliony ludzi.
- Na całym świecie ludzie spożywają dziennie około 2,25 miliarda filiżanek kawy.
- Brazylia jest największym producentem kawy na świecie, a następnie Wietnam i Kolumbia.
- Regularne spożywanie kawy może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka, choroby serca i chorobę Alzheimera więcej >>>
- Najbardziej znane i cenione kategorie kawy to Arabika i Robusta. Kawa Robusta ma bardziej kwaskowaty i większą mocą kofeiny natomiast kawa arabika bardziej szlachetna i znana jest z delikatnego smaku i mniejszej kwasowości.
Plantacja kaw w Brazylii