Kawa klasyczna ziarnista

Kawa gatunkowa

Nie obejdziesz się o poranku bez kaw? a może również w ciągu dnia chcesz cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i smakiem? A może pragniesz odkrywać zupełnie nowe, niezwykłe jej smaki? Poznaj bogatą ofertę kaw dostępnych w naszym sklepie, w której każdy bez trudu dobierze coś dla siebie. Wśród oferowanych produktów znajdziesz kawy ziarniste mielone. Zasmakuj w wyjątkowym aromacie, który da Ci 100% kawa arabica.

  • Wszystkie kawy mielimy na życzenie, wystarczy wybrać wariant mielenia do odpowiedniego parzenia.

Kawa kawie nierówna, z całą pewnością każdy kawosz ma taką świadomość i wie, że istota smaku kawy z pewnością zaczyna się i kryje w ziarnach, a także od sposobu ich zaparzenia.

Kawa bez aksamitnej pianki jest trochę jak tort bez wisienki..

Regiony z których pochodzą kawy: Kolumbia, Brazylia, Kongo, Kenya, Gwatemala, Kostaryka, Kuba, Meksyk, Nicaragua, Rwanda, Tanzania, Indonezja

Kawa Arabica vs. Robusta

Arabica została zbadana i tym odkryta w 1953 r., a robusta w 1987 r. Różnica genetyczna obu gatunków kaw jest bardzo odległa! jak między np.: ziemniakiem a pomidorem.

Robusta:

  • odpowiada za 40% światowej produkcji
  • posiada 22 chromosomy
  • odmiana uprawiana na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. w temperaturze od 20 do 36  °C,
  • posiada duże kwiaty i daje okrągłe owoce
  • Czas od zakwitnięcia do zbioru 9-11 miesięcy
  • zawiera 1,8-3,5% kofeiny
  • 1 espresso przygotowane na bazie robusty zawiera ok. 140 mg kofeiny
  • jej ziarna są okrągłe

Arabica:

  • odpowiada za 60% światowej produkcji
  • posiada 44 chromosomy
  • jest uprawiana od 600 do 2200 m n.p.m. w temperaturze od 18 do 24 stopni °C przy opadach 1200-2200 mm rocznie
  • posiada małe kwiaty
  • od zakwitnięcia do zbioru potrzebuje 7-9 miesięcy
  • zawiera 0,9-1,9% kofeiny
  • 1 espresso przygotowane z arabiki zawiera ok. 70-90 mg kofeiny
  • Arabika posiada ziarna są podłużne

Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki  alternatywnym metodom parzenia kawy: dripper, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.

Metody parzenia kawy

Przechowywanie kawy:  w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl