Kawa klasyczna ziarnista
Nie obejdziesz się o poranku bez kaw? a może również w ciągu dnia chcesz cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i smakiem? A może pragniesz odkrywać zupełnie nowe, niezwykłe jej smaki?
Poznaj bogatą ofertę kaw dostępnych w naszym sklepie, w której każdy bez trudu dobierze coś dla siebie. Wśród oferowanych produktów znajdziesz kawy ziarniste mielone.
Zasmakuj w wyjątkowym aromacie, który da Ci 100% kawa arabica.
- Wszystkie kawy mielimy na życzenie, wystarczy wybrać wariant mielenia do odpowiedniego parzenia.
Wyselekcjonowane ziarna kawy arabiki w czasie palenia.
Kawa kawie nierówna, z całą pewnością każdy kawosz ma taką świadomość i wie, że istota smaku kawy z pewnością zaczyna się i kryje w ziarnach, a także od sposobu ich zaparzenia.
Kawa bez aksamitnej pianki jest trochę jak tort bez wisienki.
Regiony z których pochodzą kawy: Kolumbia, Brazylia, Kongo, Kenya, Gwatemala, Kostaryka, Kuba, Meksyk, Nicaragua, Rwanda, Tanzania, Indonezja
Od czerwonej jagody na krzewie do wypalonego na brąz ziarenka, by na końcu trafić zaparzona o aromatycznym zapachu do filiżanki.
Kawa Arabica vs. Robusta
Arabica została zbadana i tym odkryta w 1953 r., a robusta w 1987 r. Różnica genetyczna obu gatunków kaw jest bardzo odległa! jak między np.: ziemniakiem a pomidorem.
Robusta:
- odpowiada za 40% światowej produkcji
- posiada 22 chromosomy
- odmiana uprawiana na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. w temperaturze od 20 do 36 °C,
- posiada duże kwiaty i daje okrągłe owoce
- Czas od zakwitnięcia do zbioru 9-11 miesięcy
- zawiera 1,8-3,5% kofeiny
- 1 espresso przygotowane na bazie robusty zawiera ok. 140 mg kofeiny
- jej ziarna są okrągłe
Arabica:
- odpowiada za 60% światowej produkcji
- posiada 44 chromosomy
- jest uprawiana od 600 do 2200 m n.p.m. w temperaturze od 18 do 24 stopni °C przy opadach 1200-2200 mm rocznie
- posiada małe kwiaty
- od zakwitnięcia do zbioru potrzebuje 7-9 miesięcy
- zawiera 0,9-1,9% kofeiny
- 1 espresso przygotowane z arabiki zawiera ok. 70-90 mg kofeiny
- Arabika posiada ziarna są podłużne
Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki alternatywnym metodom parzenia kawy: dripper, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.
Przechowywanie kawy: w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.