Kawa to napój wyjątkowy

Kawy ziarniste mielimy na życzenie do różnych wariantów parzenia.

Uzależnia zapachem i smakiem pierwszy poranny łyk kawy i już Cię nie ma, jakbyś nawiązywał pierwotny kontakt z naturą. Pijesz ją w towarzystwie, bo jest w niej coś magicznego. Pijemy ją razem by rozmawiać, bo to napój, który wzmacnia relacje między ludzkie. Gdy chcesz pogadać z kimś zapraszasz na kawę, gdy załatwiasz sprawy biznesowe umawiasz spotkanie przy kawie. Picie kawy to zwyczaj parzenia arabiki lub robusty niemal we wszystkich kulturach naszego globu.

Kawa zielona

Jeszcze zielone ziarna kawy na stołach w czasie suszenia

Większość z nas każdego poranka sięga po filiżankę kawy, jej aromat otacza nas nieustannie. Kawa i jej kofeina to elementem przebudzenia, to pasja, to dawka energii, to atrybut codziennej pracy, to rytuał przy jej parzeniu.  Mała czarna arabika czy robusta towarzyszy nam przy spotkaniach towarzyskich  na małych jak i wielkich uroczystościach.

Ziarna kawy parzymy ponieważ jest ona dla nas ważna. Jej aromat, smak, moc, pianka na powierzchni, czyli crema i głębia zależą nie tylko od metody parzenia, ale także od typu kawy, czyli arabika, robusta, czy ich mieszaki, ale również ważnym czynnikiem jest region (klimat) z jakiego pochodzi oraz metoda obróbki i palenia kawy.

 W związku z tym oferujemy wyśmienite kawy, aby zadowolić różne gusta.

Raj herbaty to również sklep internetowy z kawą, tu znajdziesz kawy przeznaczone do każdego sposobu zaparzania, od espresso  po metody alternatywne. Oferujemy nasze kawy świeżo palone w formie ziarnistej i mielonej.

Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki  alternatywnym metodom parzenia kawy: drip, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.

Metody parzenia kawy

Przechowywanie kawy:  w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Czy Kawa wypłukuje magnez i prowadzi do jego niedoboru?

Tak i nie. Faktem jest, że delektując się kawą  wypłukujemy nieznaczną ilość tego cennego pierwiastka z organizmu. Wypijając dwie, trzy filiżanki  kawy dziennie przyjmując tym około 300 mg kofeiny liczymy się  ze stratą zaledwie 4 mg magnezu. Więc jest to zaledwie ułamek dziennego zapotrzebowania na magnez.  Ale z drugiej strony  kawa stanowi też źródło magnezu, dostarczając w 200 ml zaparzonego naparu kawowego około 7 mg magnezu. Brak jest zatem jednoznacznej odpowiedzi, czy kawa wypłukuje magnez. Więc główną przyczyną niedoboru magnezu może być przede wszystkim niewłaściwa dieta, a nie kawa.

Kawa palona na plantacji

Ziarna kawy na Afrykańskiej farmie arabiki

Plantacje kawy występują w różnych regionach  świata, co  wpływa znacząco na smak kawy. Kawa arabika z plantacji  Etiopii będzie się różniła od arabiki z Kolumbii. Wpływa na to odmiana kawy, wysokości upraw czy warunków klimatycznych.

  • Kawy z Ameryki Południowej posiadają mniejszą kwasowość niż odmiany afrykańskie. Możemy w nich wyczuć głównie nuty czekoladowe i orzechowe, dlatego kawa np. z Brazylii, czy Gwatemali lepiej komponuje się z mlekiem.
  • Kawy z Afrykańskie pochodzą z krajów jak Etiopia, Tanzania, Kenia, Uganda i Rwanda. Cechą ich jest przede wszystkim wyraźna kwasowość oraz posmak owoców cytrusowych i kwiatów. Kawy dla koneserów lekkich smaków.
  • Kawy azjatyckie zwłaszcza z Indii oraz Indonezji mają zdecydowanie niską kwasowość. Są to mniej popularne kawy niż wymienione wyżej kawy.
 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl