Kawa to napój wyjątkowy
Kawy ziarniste mielimy na życzenie do różnych wariantów parzenia.
Uzależnia zapachem i smakiem pierwszy poranny łyk kawy i już Cię nie ma, jakbyś nawiązywał pierwotny kontakt z naturą. Pijesz ją w towarzystwie, bo jest w niej coś magicznego. Pijemy ją razem by rozmawiać, bo to napój, który wzmacnia relacje między ludzkie. Gdy chcesz pogadać z kimś zapraszasz na kawę, gdy załatwiasz sprawy biznesowe umawiasz spotkanie przy kawie. Picie kawy to zwyczaj parzenia arabiki lub robusty niemal we wszystkich kulturach naszego globu.
Jeszcze zielone ziarna kawy na stołach w czasie suszenia
Większość z nas każdego poranka sięga po filiżankę kawy, jej aromat otacza nas nieustannie. Kawa i jej kofeina to elementem przebudzenia, to pasja, to dawka energii, to atrybut codziennej pracy, to rytuał przy jej parzeniu. Mała czarna arabika czy robusta towarzyszy nam przy spotkaniach towarzyskich na małych jak i wielkich uroczystościach.
Ziarna kawy parzymy ponieważ jest ona dla nas ważna. Jej aromat, smak, moc, pianka na powierzchni, czyli crema i głębia zależą nie tylko od metody parzenia, ale także od typu kawy, czyli arabika, robusta, czy ich mieszaki, ale również ważnym czynnikiem jest region (klimat) z jakiego pochodzi oraz metoda obróbki i palenia kawy.
W związku z tym oferujemy wyśmienite kawy, aby zadowolić różne gusta.
Raj herbaty to również sklep internetowy z kawą, tu znajdziesz kawy przeznaczone do każdego sposobu zaparzania, od espresso po metody alternatywne. Oferujemy nasze kawy świeżo palone w formie ziarnistej i mielonej.
Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki alternatywnym metodom parzenia kawy: drip, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.
Przechowywanie kawy: w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Czy Kawa wypłukuje magnez i prowadzi do jego niedoboru?
Tak i nie. Faktem jest, że delektując się kawą wypłukujemy nieznaczną ilość tego cennego pierwiastka z organizmu. Wypijając dwie, trzy filiżanki kawy dziennie przyjmując tym około 300 mg kofeiny liczymy się ze stratą zaledwie 4 mg magnezu. Więc jest to zaledwie ułamek dziennego zapotrzebowania na magnez. Ale z drugiej strony kawa stanowi też źródło magnezu, dostarczając w 200 ml zaparzonego naparu kawowego około 7 mg magnezu. Brak jest zatem jednoznacznej odpowiedzi, czy kawa wypłukuje magnez. Więc główną przyczyną niedoboru magnezu może być przede wszystkim niewłaściwa dieta, a nie kawa.
Ziarna kawy na Afrykańskiej farmie arabiki
Plantacje kawy występują w różnych regionach świata, co wpływa znacząco na smak kawy. Kawa arabika z plantacji Etiopii będzie się różniła od arabiki z Kolumbii. Wpływa na to odmiana kawy, wysokości upraw czy warunków klimatycznych.
- Kawy z Ameryki Południowej posiadają mniejszą kwasowość niż odmiany afrykańskie. Możemy w nich wyczuć głównie nuty czekoladowe i orzechowe, dlatego kawa np. z Brazylii, czy Gwatemali lepiej komponuje się z mlekiem.
- Kawy z Afrykańskie pochodzą z krajów jak Etiopia, Tanzania, Kenia, Uganda i Rwanda. Cechą ich jest przede wszystkim wyraźna kwasowość oraz posmak owoców cytrusowych i kwiatów. Kawy dla koneserów lekkich smaków.
- Kawy azjatyckie zwłaszcza z Indii oraz Indonezji mają zdecydowanie niską kwasowość. Są to mniej popularne kawy niż wymienione wyżej kawy.