Lawenda jest rośliną, która ma wyjątkowe właściwości i wiele praktycznych zastosowań. Już w starożytności znana była z działania oczyszczającego, łagodzącego i przeciwbólowego. Używano jej do kąpieli w łaźniach i jako przyprawy w kuchni. Była amuletem odstraszającym nieszczęścia. Jej nazwa pochodzi od łacińskich słów „lavare” – myć, „lavo” – kąpać lub od słowa „livendula” oznaczającego kolor niebieskawy, siny charakterystyczny dla lawendowych kwiatów.
Zastosowanie Lawendy
Kuchnia
Aromat kwiatowy, intensywny smak z nutą goryczy. Lawenda jest stosowana jako przyprawa. Jest składnikiem mieszanki ziół prowansalskich. Wykorzystywana w cukiernictwie nadaje charakterystyczny smak deserom. Jest też bazą do naparów i lemoniad ziołowych. Picie lawendy wycisza, uspokaja, pomaga w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, reguluje pracę układu trawiennego, pobudza krążenie i wzmacnia system nerwowy.