Listki herbaty zielonej i dobroczynne działanie tego smakowitego naparu pierwsi zauważyli Chińczycy i to już ok. 2737 r. p.n.e. Docenili od razu właściwości zielonej herbaty, która poprawiała samopoczucie i wpływała na nastrój. Napar mógł pobudzać, uspokajać lub odprężać, wszystko zależało od sposobu, w jaki został przygotowany. W Europie zielona herbata pojawiła się w XVII wieku i była dostępna w aptekach jako środek leczniczy na reumatyzm. Do Polski trafiła z Rosji, gdzie była przygotowywana w czajniczkach i samowarach. Dziś pije się ją na co dzień na całym świecie, a jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są także w kosmetykach i farmaceutykach.

Ulubiony napój Japończyków

Ciekawostką jest, że zielona herbata liściasta to najpopularniejszy napój Japończyków. To oni spopularyzowali picie tego naparu. Każdy zapewne słyszał o rytuałach parzenia i picia zielonej herbaty. Ceremonie odbywały się w pawilonach, a podczas nich wszyscy byli sobie równi. Napój stanowi ważną część kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, w którym znajdziesz wiele jego rodzajów. Mieszkańcy Japonii spożywają go powszechnie i często, niezależnie od pory dnia. Susz jest dostępny praktycznie we wszystkich sklepach, nie ma więc problemu z jego zakupieniem. Najczęściej wybierany jest zielony. Kiedy Japończyk nie określa rodzaju herbaty, której chciałby się napić, możesz być pewien, że chodzi mu o zieloną. Według japońskich naukowców picie zielonej herbaty ma wpływ na długość życia i na redukcję oznak starzenia.

Skąd ten smak i aromat prawdziwej zielonej herbaty?

Na niepowtarzalny smak i zapach zielonego naparu ma wpływ wiele czynników. Wśród nich możemy wymienić, m.in.:

  • sposób, w jaki była uprawiana roślina,
  • proces jej przetworzenia,
  • miejsce i metoda przechowywania liści,
  • proces zaparzania

Substancje, które wpływają na smak

Dlaczego tak wiele zależy od tego, jak zaparzymy zieloną herbatę? Tak naprawdę nie ma jednej określonej metody, jak zrobić to prawidłowo, jednak należy kierować się pewnymi wskazówkami. W całym procesie przygotowywania naparu największą rolę odgrywają składniki znajdujące się w roślinie. Najbardziej znanymi z nich są katechiny, działające przeciwutleniająco i zapewniające niesamowite właściwości prozdrowotne. Jeśli roślina miała swobodny dostęp do promieni słonecznych, posiada większą ilość katechin. Przez nie również zielona herbata zyskuje cierpki smak, który powoduje suchość w ustach. Od temperatury wody zależy stopień ekstrakcji tych substancji. Im wyższa temperatura, tym ekstrakcja jest większa.

Skąd ta gorycz?

Gorzki smak powoduje też zawartość kofeiny, która podczas wzrostu rośliny działa owadobójczo, a przez to ochronnie. Młode krzewy mają jej więcej w liściach niż dojrzałe, dlatego napar ze świeżych, nowych listków posiada więcej kofeiny. Jeśli herbata zielona zaparzana jest w wysokiej temperaturze, również zawiera więcej dającej gorzki posmak kofeiny. Wśród składników wyróżniana jest również L-teanina, będąca aminokwasem, który ma dobroczynny i nawet uspokajający wpływ na nasz organizm. Na ekstrakcję jej nie ma wpływu temperatura wody, jest jej jednak więcej w składzie, gdy roślina miała dobry dostęp do azotu. Teanina zapewnia napojowi smak zwany “umami” - mocny i pikantny. Najwięcej teaniny mają rośliny rosnące w cieniu, gdyż L-teaina rozpada się pod wpływem słońca i przekształca w katechiny.

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Napar z liści zielonej herbaty jest wyjątkowo zdrowy. Są one bowiem bogate w składniki odżywcze. Oprócz kofeiny, teaniny i katechin zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E, K i mikroelementy: żelazo, fluor, potas, sód, cynk, wapń. Jak może na nas działać picie naparu?

- Napar zawiera kofeinę i L-teaninę, które działają pobudzająco, wspomagają koncentrację i wpływają na dobrą pamięć.
- Może pobudzić pracę serca, zwalczając wytwarzanie się złogów cholesterolowych, wspomaga profilaktykę nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, udarów.
- Pobudza trawienie i przemianę materii. Mówi się o nim, że posiada właściwości odchudzające, a to dzięki katechinom, które hamują wchłanianie tłuszczów, uwrażliwiają również komórki na insulinę.

Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

Najważniejszym elementem, który ma wpływ zarówno na smak, jak i na właściwości zdrowotne naparu oraz na poziom zawartości składników jest sposób parzenia. Warto w tym procesie użyć miękkiej wody o niskim nasyceniu wapniem i zaparzać w ogrzanym czajniczku z porcelany. Ważna jest również odpowiednia temperatura wody. Im niższa, tym napar jest bardziej “umami”. Cieplejsza woda powoduje bowiem większą ekstrakcję katechin i kofeiny. Optymalna temperatura wynosi od ok. 60 do 85 stopni Celsjusza. Zaparzenie nie trwa długo. Zieloną herbatę można parzyć do pięciu razy. Na smak wpłynąć można dobierając odpowiedni stosunek ilości liści do ilości wody. Jeśli mniejszą ilość suszu zaparzysz dużą ilością wody, napar będzie lekki, rozcieńczony, jeśli sporą ilość liści zalejesz niewielką ilością wody - będzie mocny i gorzki. Dłuższy czas parzenia również wzmacnia smak i aromat, katechiny i kofeina mają bowiem więcej czasu na ekstrakcję. Nie powinno się w każdym razie dolewać mleka do naparu. Redukuje ono wchłanianie flawonoidów.

Nasze zalecenia

W zależności od Twoich preferencji: słodka lub cierpka, lekka lub mocna, gorąca lub zimna itp. Nasze zalecenia dotyczące parzenia.

Ilość liści: ok 5 g / 2 łyżeczki
Ilość wody: 80 ml
Temperatura wody: 60-70 ° C

Czas parzenia: 1-2 minut następnie należy oddzielić liście zielonej herbaty od naparu.

Metoda ta jest szczególnie polecana do wysokogatunkowych herbat japońskich, takich jak Gyokuro, Sencha. Zapewnia bogaty smak w filiżance i zapobiega wydobywaniu się gorzkich i cierpkich smaków. W ten sposób napary stają się bardziej miękkie i mniej cierpkie.

Cold Brew (na zimno)
Ilość liści: 10 g / 4 łyżeczki
stołowe Ilość wody: 1000 ml
Temperatura wody: 5-15 ° C
Czas parzenia: 1-2 h (minimum)

Ta metoda działa z większością japońskich herbat i zapewnia łagodniejszy i słodszy napar. Aby uzyskać orzeźwiający zimny napar, dzbanek (z listkami i wodą w środku) pozostaw w lodówce na kilka godzin lub na noc.

W jaki sposób wybrać najlepszej jakości produkt?

Istnieje bardzo dużo czynników, które mogą wpłynąć na jakość produktu. Przede wszystkim jest to forma sprzedaży. Zalecane jest kupowanie herbaty liściastej, niestety w zapakowanych w saszetkach zbyt często znajduje się sproszkowana i drobna zielona herbata sztucznie aromatyzowana, przesuszona, a nawet stara. Sposób przechowywania w sklepie również ma znaczenie, zwróć uwagę gdy kupujesz w sklepach stacjonarnych czy przechowywana w słojach nie stoi w witrynie nasłonecznionej lub z dostępem do światła słonecznego. Nie powinna mieć ona dostępu do słońca, obcych zapachów i powietrza. Warto powąchać ją przed zaparzeniem, świeża powinna przyjemnie pachnieć: lekko i świeżo. Liście powinno się zalewać miękką wodą, o czym świadczy nasycenie minerałami, im jest ich mniej, tym woda jest bardziej miękka. Jeśli woda jest twarda, można ją przefiltrować lub użyć zakupioną w butelce.

herbata zielona liściasta

Jak prawidłowo przechowywać susz?

Aby nie pozbawić suszu właściwości i smaku, należy przechowywać go w hermetycznie zamkniętym opakowaniu (pudełku lub puszce) lub naszej torebce szczelnie ją zamykając w ciemnym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Zaparzać warto w porcelanowej filiżance, podobno w ten sposób smakuje najlepiej. Prawdziwy jednak smak da poczuć dopiero przy trzecim łyku. Pierwszy stanowi niejako przygotowanie do picia, drugi budzi zmysły, a dopiero ten trzeci pozwala poczuć głębię i bogactwo smaku tego niezwykłego napoju.

Czy herbata na prezent to dobry pomysł?

Najlepiej żeby prezent, upominek sprawił radość i zadowolenie obdarowanej osoby musi być dopasowany do niej i by zaskoczył ją pozytywnie i okazał się czymś nowym. Proponujemy, więc w naszym herbacianym sklepie okazję do poznania nowych smaków i aromatów najlepszych herbat zielonych z plantacji chińskich, indyjskich czy cenionych wysokiej, jakości herbat z plantacji japońskich. Jeszcze lepiej, gdy podarunek sprawiał przyjemność za każdym razem, gdy po niego sięgasz. Więc czy znajdziesz coś lepszego jak uniwersalny prezent, jakim jest herbata zielona klasyczna lub z dodatkami?

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl