Opcje przeglądania
Nowość
Promocja
Nowości
Kwiat Harmoni
Kwiat Harmoni
6,90 zł
szt.
Kwiat serdeczności
Kwiat serdeczności
6,90 zł
szt.
Mate  Chillout 400g
Mate Chillout 400g
38,90 zł
szt.
Mate Cherry 400g
Mate Cherry 400g
38,90 zł
szt.
Zaparzacz do Herbaty - Sitko Rozmiar L
Zaparzacz do Herbaty - Sitko Rozmiar L
39,90 zł
szt.
Zestaw świąteczny w woreczku
Zestaw świąteczny w woreczku
65,20 zł
szt.
NACZYNKO CERAMICZNE DO MATE [104]
NACZYNKO CERAMICZNE DO MATE [104]
29,94 zł
szt.
NACZYNKO CERAMICZNE DO MATE [103]
NACZYNKO CERAMICZNE DO MATE [103]
29,94 zł
Woreczek lniany 8x9,5 cm
Woreczek lniany 8x9,5 cm
3,40 zł
szt.
Czajnik  z podgrzewaczem 1,5L Seledyn
Czajnik z podgrzewaczem 1,5L Seledyn
198,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
Blog wpisy
Fakty i Mity dotyczące kawy. Porady i informacje.

 Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów, po wodzie i herbacie. I pomimo ogromnej popularności  nadal krąży na jej temat wiele nieścisłości i mitów...Czy kawa nas uzależnia? Czy odchudza? Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?...a może Kawowy peeling z fusów!

 
 
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Dobroczynne działanie tego smakowitego naparu pierwsi zauważyli Chińczycy i to już ok. 2737 r. p.n.e. Docenili od razu właściwości zielonej herbaty, która poprawiała samopoczucie i wpływała na nastrój. Napar mógł pobudzać, uspokajać lub odprężać, wszystko zależało od sposobu, w jaki został przygotowany. W Europie zielona herbata pojawiła się w XVII wieku i była dostępna w aptekach jako środek leczniczy na reumatyzm. Do Polski trafiła z Rosji, gdzie była przygotowywana w czajniczkach i samowarach. Dziś pije się ją na co dzień na całym świecie, a jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są także w kosmetykach i farmaceutykach.

Ulubiony napój Japończyków

Ciekawostką jest, że zielona herbata to najpopularniejszy napój Japończyków. To oni spopularyzowali picie tego naparu. Każdy zapewne słyszał o rytuałach parzenia i picia zielonej herbaty. Ceremonie odbywały się w pawilonach, a podczas nich wszyscy byli sobie równi. Napój stanowi ważną część kultury Kraju Kwitnącej Wiśni, w którym znajdziesz wiele jego rodzajów. Mieszkańcy Japonii spożywają go powszechnie i często, niezależnie od pory dnia. Susz jest dostępny praktycznie we wszystkich sklepach, nie ma więc problemu z jego zakupieniem. Najczęściej wybierany jest zielony. Kiedy Japończyk nie określa rodzaju herbaty, której chciałby się napić, możesz być pewien, że chodzi mu o zieloną. Według japońskich naukowców picie zielonej herbaty ma wpływ na długość życia i na redukcję oznak starzenia.

Skąd ten smak i aromat?

Na niepowtarzalny smak i zapach zielonego naparu ma wpływ wiele czynników. Wśród nich możemy wymienić, m.in.:

  • sposób, w jaki była uprawiana roślina,
  • proces jej przetworzenia,
  • miejsce i metoda przechowywania liści,
  • proces zaparzania.

Substancje, które wpływają na smak

Dlaczego tak wiele zależy od tego, jak zaparzymy zieloną herbatę? Tak naprawdę nie ma jednej określonej metody, jak zrobić to prawidłowo, jednak należy kierować się pewnymi wskazówkami. W całym procesie przygotowywania naparu największą rolę odgrywają składniki znajdujące się w roślinie. Najbardziej znanymi z nich są katechiny, działające przeciwutleniająco i zapewniające niesamowite właściwości prozdrowotne. Jeśli roślina miała swobodny dostęp do promieni słonecznych, posiada większą ilość katechin. Przez nie również zielona herbata zyskuje cierpki smak, który powoduje suchość w ustach. Od temperatury wody zależy stopień ekstrakcji tych substancji. Im wyższa temperatura, tym ekstrakcja jest większa.

Skąd ta gorycz?

Gorzki smak powoduje też zawartość kofeiny, która podczas wzrostu rośliny działa owadobójczo, a przez to ochronnie. Młode krzewy mają jej więcej w liściach niż dojrzałe, dlatego napar ze świeżych, nowych listków posiada więcej kofeiny. Jeśli herbata zielona zaparzana jest w wysokiej temperaturze, również zawiera więcej dającej gorzki posmak kofeiny. Wśród składników wyróżniana jest również L-teanina, będąca aminokwasem, który ma dobroczynny i nawet uspokajający wpływ na nasz organizm. Na ekstrakcję jej nie ma wpływu temperatura wody, jest jej jednak więcej w składzie, gdy roślina miała dobry dostęp do azotu. Teanina zapewnia napojowi smak zwany “umami” - mocny i pikantny. Najwięcej teaniny mają rośliny rosnące w cieniu, gdyż L-teaina rozpada się pod wpływem słońca i przekształca w katechiny.

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty

Napar z liści zielonej herbaty jest wyjątkowo zdrowy. Są one bowiem bogate w składniki odżywcze. Oprócz kofeiny, teaniny i katechin zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E, K i mikroelementy: żelazo, fluor, potas, sód, cynk, wapń. Jak może na nas działać picie naparu?

- Napar zawiera kofeinę i L-teaninę, które działają pobudzająco, wspomagają koncentrację i wpływają na dobrą pamięć.
- Może pobudzić pracę serca, zwalczając wytwarzanie się złogów cholesterolowych, wspomaga profilaktykę nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, udarów.
- Pobudza trawienie i przemianę materii. Mówi się o nim, że posiada właściwości odchudzające, a to dzięki katechinom, które hamują wchłanianie tłuszczów, uwrażliwiają również komórki na insulinę.

Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?

Najważniejszym elementem, który ma wpływ zarówno na smak, jak i na właściwości zdrowotne naparu oraz na poziom zawartości składników jest sposób parzenia. Warto w tym procesie użyć miękkiej wody o niskim nasyceniu wapniem i zaparzać w ogrzanym czajniczku z porcelany. Ważna jest również odpowiednia temperatura wody. Im niższa, tym napar jest bardziej “umami”. Cieplejsza woda powoduje bowiem większą ekstrakcję katechin i kofeiny. Optymalna temperatura wynosi od ok. 60 do 85 stopni Celsjusza. Zaparzenie nie trwa długo. Zieloną herbatę można parzyć do pięciu razy. Na smak wpłynąć można dobierając odpowiedni stosunek ilości liści do ilości wody. Jeśli mniejszą ilość suszu zaparzysz dużą ilością wody, napar będzie lekki, rozcieńczony, jeśli sporą ilość liści zalejesz niewielką ilością wody - będzie mocny i gorzki. Dłuższy czas parzenia również wzmacnia smak i aromat, katechiny i kofeina mają bowiem więcej czasu na ekstrakcję. Nie powinno się w każdym razie dolewać mleka do naparu. Redukuje ono wchłanianie flawonoidów.

Nasze zalecenia

W zależności od Twoich preferencji: słodka lub cierpka, lekka lub mocna, gorąca lub zimna itp. Nasze zalecenia dotyczące parzenia.

Ilość liści: ok 5 g / 2 łyżeczki
Ilość wody: 80 ml
Temperatura wody: 60-70 ° C

Czas parzenia: 1-2 minut następnie należy oddzielić liście zielonej herbaty od naparu.

Metoda ta jest szczególnie polecana do wysokogatunkowych herbat japońskich, takich jak Gyokuro, Sencha. Zapewnia bogaty smak w filiżance i zapobiega wydobywaniu się gorzkich i cierpkich smaków. W ten sposób napary stają się bardziej miękkie i mniej cierpkie.

Cold Brew (na zimno)
Ilość liści: 10 g / 4 łyżeczki
stołowe Ilość wody: 1000 ml
Temperatura wody: 5-15 ° C
Czas parzenia: 1-2 h (minimum)

Ta metoda działa z większością japońskich herbat i zapewnia łagodniejszy i słodszy napar. Aby uzyskać orzeźwiający zimny napar, dzbanek (z listkami i wodą w środku) pozostaw w lodówce na kilka godzin lub na noc.

W jaki sposób wybrać najlepszej jakości produkt?

Istnieje bardzo dużo czynników, które mogą wpłynąć na jakość produktu. Przede wszystkim jest to forma sprzedaży. Zalecane jest kupowanie liści, w saszetkach zbyt często znajduje się sproszkowana zielona herbata sztucznie aromatyzowana, przesuszona, a nawet stara. Sposób przechowywania w sklepie również ma znaczenie. Nie powinna mieć ona dostępu do słońca, obcych zapachów i powietrza. Warto powąchać ją przed zaparzeniem, świeża powinna przyjemnie pachnieć: lekko i świeżo. Liście powinno się zalewać miękką wodą, o czym świadczy nasycenie minerałami, im jest ich mniej, tym woda jest bardziej miękka. Jeśli woda jest twarda, można ją przefiltrować lub użyć zakupioną w butelce.

Jak prawidłowo przechowywać susz?

Aby nie pozbawić suszu właściwości i smaku, należy przechowywać go w hermetycznie zamkniętym opakowaniu (pudełku lub puszce) w ciemnym i chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych. Zaparzać warto w porcelanowej filiżance, podobno w ten sposób smakuje najlepiej. Prawdziwy jednak smak da poczuć dopiero przy trzecim łyku. Pierwszy stanowi niejako przygotowanie do picia, drugi budzi zmysły, a dopiero ten trzeci pozwala poczuć głębię i bogactwo smaku tego niezwykłego napoju.

Japan Sencha Miyazaki Japan Sencha Miyazaki
Producent: Raj Herbaty
Cena: 29,95 zł
zobacz więcej
Japan Uchiyama Organic Japan Uchiyama Organic
Producent: Raj Herbaty
Cena: 29,95 zł
zobacz więcej
Japanese Matcha Japanese Matcha
Producent: Raj Herbaty
Cena: 64,90 zł
zobacz więcej
Korea Jeju Organic Korea Jeju Organic
Producent: Raj Herbaty
Cena: 24,95 zł
zobacz więcej
Marokańska Marokańska
Producent: Raj Herbaty
Cena: 5,47 zł
zobacz więcej
Yun Ming Green Yun Ming Green
Producent: Raj Herbaty
Cena: 24,95 zł
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl