Herbata... to jej smak, aromat i właściwości sprawiły, że stała się codziennym niezbędnym elementem naszego życia.
Zielona herbata to jeden z najstarszych napojów świata i dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codziennie spożywany . Do Europy sprowadzona dopiero na początki XVII wieku, więc zanim dotarła na nasze europejskie stoły przebyła odległą i ekscytującą drogę. Jej dobroczynny wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i zdrowie, jako pierwsi odkryli i poznali Chińczycy. Dziś ten cudowny „eliksir” z listków piją ludzie na całym globie.
O historii tej cudownej rośliny (Camellia sinensis), jaką jest herbata napisano wiele i opowiedziano mnóstwo historii. Dzięki jej naparowi dokonuje się degustacji pod postacią herbaty Czarnej, Zielonej, Białej, Żółtej, aż 3 000 000 000 dziennie filiżanek herbaty, które wypijamy.
Historia herbacianych liści jest bardzo długa, burzliwa i dość skomplikowana. Napar herbaciany towarzyszy człowiekowi, pomijając legendy od ponad dwóch tysięcy lat. Łącznie z nimi, (legendami) to prawie pięćdziesiąt wieków dziedzictwa. Jej początków upatruje się w rejonie dzisiejszej prowincji Yunnan w Chinach. Przez wieki rozwinął się tam kult herbaty, który z biegiem czasu przybierał na sile. Ogromne powodzenie herbata osiąga w drugiej połowie pierwszego tysiąclecia. W VII wieku buddyjscy mnisi sprawili, że trafiła herbata do kraju samurajów Japonii. Natomiast po stu latach w VIII wieku, za panowania dynastii Tang Lu Yu napisał sławną „Świętą księgę herbaty”. Co stało się przyczynkiem do jeszcze większego spopularyzowania herbaty w całych Chinach.
Doceniając jej nie tylko walory smakowe, ale również wspaniałe prozdrowotne właściwości zielonej herbaty. Zielona herbata powstaje z listków poddanych minimalnemu procesowi utlenienia. Dzięki temu zawiera o wiele więcej składników mineralnych niż choćby herbata czarna. Przyrządzony z niej napar ma również znacznie bardziej delikatny smak i aromat oraz subtelną barwę. Istnieją różne gatunki i szczepy herbaty zielonej. Ich gatunki i rodzaje wyróżnia się na podstawie kraju pochodzenia, warunków uprawy czy pory zbiorów. Uwagę zwraca się również na wygląd liści, a także kolor i smak przyrządzonego z nich naparu.
Choć zielona herbata po raz pierwszy zaczęła być parzona w Chinach, szybko rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. Już od wielu lat z wielkim powiedzeniem uprawia się ją również w Japonii, Indiach, Indonezji, Wietnamie na Sri Lance czy w Kenii.
Na podstawie licznych badań naukowych nad składem poszczególnych herbat, zielona herbat oceniana jest jako bardziej korzystna dla zdrowia niż popularna herbata czarna. Zielona herbata zawiera silne przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników.
Klasyfikacją herbat zielonych jest miejsce pochodzenia, klimat, rodzaj gleby, na której rosną herbaciane krzewy oraz wielkość listków. Najlepsze odmiany herbaty posiadają srebrzysto szare równe listki. Zrywane z górnej części, czyli czubka krzewu młode listki, nie powinni posiadać gałązek ani łodyg. Napar który zaparzysz powinien być klarowny o delikatnej słomowej barwie i lekko słodkawym smaku.
Zielone herbaty Japońskie nazywane o-cha lub ryo kucha uprawy są zlokalizowane blisko rzek i skoncentrowana centralnie i zachodniej części na wyspie Honsiu oraz południowo zachodniej Kiusiu. Najbardziej rozpowszechniona jest w Japonii herbata Sencha z niej po przetworzeniu powstają herbaty matcha (herbata sproszkowana) i Bancha.
Sencha to 75 % produkcji herbat w Japonii napar sporządzony z senchy ma jasnozielony odcień oraz delikatny smak i zapach. Jest bogata w witaminę C i bardzo dobrze wpływa na trawienie.
Japan Sencha Miyazaki - szczególnie polecana zielona sencha.
Właściwości zielonej herbaty:
- Hamuje odkładanie się tłuszczu w organizmie
- Wpływa korzystnie na prawidłowy przebieg procesów trawienia,
- Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników
- Zielona herbata zmniejsza wchłanianie skrobi przez układ pokarmowy
- Dzięki kofeinie skutecznie dodaje energii
- Usprawnia krążenie krwi.
- Skutecznie chroni ich przed nagłymi skokami cukru we krwi
- Zielona herbata ma korzystny wpływ na skórę.
- Opóźnia procesy starzenia
- Ma dobroczynny wpływ na cerę i pomaga walczyć z trądzikiem.
- Oczyszcza organizm z toksyn oraz chroni przed drobnoustrojami
- Usprawnia krążenie krwi.
- Duża zawartość fluoru sprawia, że zielona herbata ma właściwości przeciwpróchnicze, dodatkowo neutralizuje bakterie w naszej jamie ustnej i zapobiega nieświeżemu oddechowi.
- Zielona herbata wspomaga oraz chroni przed infekcjami, zmniejszając ryzyko zachorowania na grypę
Ponadto: Kofeina (teina) zawarta w herbatach zapobiega senności i przyśpiesza odzyskiwanie siła po zmęczeniu ma także duży wpływ zwiększenia wytrzymałości. Spożywana w podczas ćwiczeń i wysiłku, podściółka tłuszczowa jest metabolizowana jako źródło energii, zwiększając tym wytrzymałość organizmu. Uważana jest również za skuteczny środek uśmierzania bólu głowy i blokowanie wchłaniania alkoholu oraz poprawia jego metabolizm. Dzieje się tak, ponieważ ma działanie moczopędne co ułatwia detoksykację i skutecznie wpływa na wydalanie z organizmu zbędnych toksycznych składników i sodu. Aktywuje krążenie krwi w organizmie.
Żeby w pełni wykorzystać właściwości zielonej herbaty, niezbędne jest odpowiednie zaparzanie. Przede wszystkim nie należy zalewać jej wrzątkiem. Po zagotowaniu wody należy odczekać około 5 minut by temperatura wody osiągnęła ok. 70-80 °C
Pamiętaj, żeby uniknąć cierpkiego, słodko-gorzkiego smaku należy parzyć, czyli oddzielić liść od naparu po 2-4 minutach.
W zależności od sposobu parzenia zielona herbata może mieć właściwości pobudzające lub uspokajające i odprężające.
Jeśli zieloną herbatę parzymy krótko około 1-3 minut, to otrzymujemy napar, który nas pobudzi.
Jeśli zaś wydłużymy parzenie ponad 5 minut lub zalejemy liście z drugiego parzenia to herbata nas zrelaksuje, uspokoi i ułatwi zasypianie, trzeba pamiętać, że w ten sposób herbata będzie miała smak goryczki.
Zieloną herbatę możemy parzyć nawet trzykrotnie. I za każdym razem otrzymamy napar, który będzie smakował inaczej i miał inne właściwości. Pierwszy będzie delikatny i pobudzający. Drugi będzie bardziej intensywny oraz znacznie smaczniejszy i podziała na nas relaksująco.
Jeżeli chcesz parzyć herbatę kilka razy wato pamiętać i zadbać, żeby liście były zawsze „suche” za każdym razem tzn. muszą być oddzielone po zaparzeniu, żeby nie zostawiać liści w wodzie. Pozostawione tak, po kilkunastu minutach w wodzie już nie będą się nadawały do kolejnego zaparzenia. Raz zaparzone listki nie tracą swoich właściwości przez 7 godzin.
Jaka jest najlepsza pora na wypicie filiżanki zielonej herbaty?
- Najlepiej 20 minut przed posiłkiem lub po nim, przy diecie na odchudzanie tłuszcze zostaną wówczas spalone lub usunięte z organizmu zanim ten zdąży je przyswoić.
- Również, gdy twój organizm potrzebuje zwiększyć poziom białka i minerałów wówczas herbatę zieloną wypij przed posiłkami, zwiększasz tym przyswajalność magnezu oraz witaminy E i C
- Zalecane jest picie od 1-3 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Nie wolno przekraczać dawki 5 filiżanek dziennie.
Przechowywanie zielonej herbaty: najlepiej w hermetycznie zamkniętym naczyniu, puszce – bez dostępu powietrza i światła.