Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Statystyki
Produktów:
920
Kategorii:
85
Nowości:
29
Promocje:
1
Sonda
Jaką herbatę najczęściej pijesz?
Fenomen niebieskiej herbaty. Dlaczego jest tak popularna? 0
Fenomen niebieskiej herbaty. Dlaczego jest tak popularna?

Z pewnością nie bez znaczenia pozostaje niepowtarzalny smak oolongów oraz naparów z klitorii ternateńskiej (Butterfly Pea Tea). W przypadku niebieskiej herbaty z klitorii intrygować może oczywiście również jej nietypowa dla dotychczasowych smakoszy klasycznych mieszanek barwa. Na popularność oolongów oraz Butterfly Pea Tea wpływać może jednak także zawartość przeciwutleniaczy oraz fakt, że znalazły one swoje miejsce w naturalnej medycynie wschodniej.

Kobaltowy napar z kwiatów klitorii ternateńskiej

Jest to głównie dziko rosnąca azjatycka roślina tropikalna z rodziny bobowatych. W Chinach, Indiach czy na Madagaskarze uprawia się ją jednak z dużymi sukcesami. Po zaparzeniu (a parzyć możemy ją wyłącznie raz!) ma ona niezwykle intensywny kobaltowy kolor. Jeśli jednak skropimy ją delikatnie cytryną bądź limonką zmieni ona barwę na amarantową lub fioletową. Kwiaty klitorii możemy też wykorzystywać do barwienia drinków, ryżu, a nawet lodów.

Aby cieszyć się wybornym smakiem oraz nietuzinkowym kolorem niebieskiej herbaty z klitorii, czyli naszej Blue Butterfly, wystarczy, że do zaparzacza wrzucimy kilka sztuk suszonych kwiatów zalejemy je wodą o temperaturze 90°C i odczekamy ok. 10 min.

[product id="329, 547, 1135, 271, 237" slider="true" onlyAvailable="true"]

Niebieska herbata oolong

Mianem niebieskiej herbaty nie określa się bowiem wyłącznie naparów z suszonych kwiatów klitorii. Określenie to przypisywane jest również oolongom, nazywanym również ulung. W tym przypadku mowa o liściach Camellia sinensis, których stopień fermentacji waha się między od 40% do 70%. Poza delikatnym zielonkawo-niebieskim odcieniem niebieskie herbaty oolong wyróżnia forma liści, które przybierają kształt kulek. Po zaparzeniu liście rozwijają się.

Jeśli chcielibyśmy skosztować oolonga, którego znajdziemy m.in. w naszej mieszance Lazurowe Wybrzeże, do zaparzacza powinniśmy wsypać 1-2 łyżeczki suszu, zalać je wodą o temperaturze 90°C i odstawić nasz napar na ok. 2-3 minuty.

Zarówno oolongi, jak i napary z suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej to bez wątpienia napoje, które warto spróbować!

Herbata niebieska z limonka

Komentarze do wpisu (0)

 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl