Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Statystyki
Produkty:
370
Kategorie:
53
Nowości:
13
Promocje:
2
Sonda
Jaką herbatę najczęściej pijesz?
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
Kawa to napój wyjątkowy! 0
Kawa to napój wyjątkowy!

Kawa to napój wyjątkowy

 

Jej charakterystycznego aromatu nie da się pomylić z czymś innym. W zależności od kompozycji ziaren oceniamy jej smak jako słodki, gorzki, kwaśny, z posmakiem orzechowym, czekoladowym czy waniliowym.

 Za co jeszcze cenimy, więc kawę?

  • Za pobudzające właściwości
  • Za niepowtarzalny aromat i smak.
  • Za to, że obniża stres i zmniejsza ryzyko depresji, ponieważ bez wątpienia poprawia nam humor nie tylko smakiem, ale przede wszystkim swoim działaniem. Kofeina z kawy blokuje receptory w mózgu, odpowiadając zmęczeniu organizmu,

Szukając swojego smaku kawy przygotowujemy ją na różne sposoby, uzyskując tym różne napoje od espresso po delikatną latte. Każdy sposób parzenia kawy jest inny, mimo, że parzymy często te same ziarna kawy.

Gatunki i rodzaje kaw mają decydujące znaczenie czy kawa przypadnie nam do smaku.

Najbardziej cenionym i pożądanym gatunkiem kawy jest arabika. Jej uprawy sięgają zboczy gór na wysokości od minimum 900 do 2000 m n.p.m.

Odmiana arabica potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, wilgotność i temperatura, więc sprzyjający jest dla jej uprawy klimat subtropikalny, ponieważ kawowce nie znoszą niskich temperatur i wahań poziomu opadów. Dzięki temu umożliwia to też zbiór owoców kawowca kilka razy w ciągu roku.

Kawowiec nie lubi ostrego słońca, dlatego sadzi się w jego pobliżu wyższe drzewa, by zapewnić im cień, w który zapewni odpowiedni rozwój.

Kolejna odmiana to, robusta, której uprawa jest znacznie łatwiejsza, ponieważ jest mniej podatna na choroby. Uprawia się ją także na mniejszych wysokościach nawet na 200 m n.p.m.. Robusta z reguły jest także bardziej kwaśna niż arabika. Ze względu na swój skład nadaje kawie mocy oraz intensywności.

 

Rodzaje parzenia kawy
 
...daj znać w komentarzu która jest Twoją ulubioną czy jest to...?

Espresso 

Najlepsze espresso, to te ze świeżo mielonych ziaren kawy. Uzyskujemy kawę o gęstej konsystencji z piękną cremą.

  • Pojemność – 25-35 ml
  • Ilość 7 gram (+/- 0,5) drobno zmielonej kawy,
  • zaparzyć wodą pod ciśnieniem 9 bar (+/- 1)
  • Temperatura ekstrakcji - 88 -96˚C
  • czas ekstrakcji: od 20 do 30 s
  • serwować kawę w temperaturze naparu 67˚ C (+/- 3)

Dane wg: Narodowego Włoskiego Instytutu Espresso oraz Europejskiego i Amerykańskiego Stowarzyszenia promującego kawę wysokiej jakości (ang. Speciality Coffee Association of Europe lub America) w skrócie SCAE i SCAA 

Ristretto

Mocniejsza odmiana espresso kawa na jeden dwa łyki. Przygotowywana jak espresso, ale do przygotowania wykorzystujemy połowę ilości wody niż w espresso, czyli ok. 15 ml. Uzyskujemy bardzo intensywny napój kawowy. Szybka ekstrakcja kawy powoduje, że wydziela się nieco mniej kofeiny.

   

Espresso doppio

To espresso z podwójną ilością wody, czyli ok 60 ml. Podawana w filiżance do espresso ze szklanką wody niegazowanej.

Moccha

To czekoladowa kawa z gorącym mlekiem i bitą śmietaną

  • 150 ml mleka podgrzewamy i dodajemy 30 g gorzkiej czekolady.
  • mocno ciepłe mleko z czekoladą wlewamy do wysokiej szklanki,
  • następnie dodajemy bardzo powoli 50 ml espresso.
  • Dodać na wierzch bitą śmietanę i posypać kakao.

Cappuccino

To kawa z mlekiem spożywana zazwyczaj w porze śniadaniowej, w składzie cappuccino znajduje się:

  • spienione mleko 125 ml – otrzymuje się z ok. 100 ml zimnego mleka, poddane gorącej parze spienia się na gęstą piankę. Mleka najlepiej o zawartości tłuszczu 2%-3,2% To aksamitna pianka mleka decyduje o tym, czy cappuccino uwiedzie i oczaruje nas swoją konsystencją.
  • espresso 25 ml
  • często ozdobione dekoracją z kakao czy sypkiej czekolady.

Macchiato

To espresso „poplamione” kilkoma kroplami mleka. Macchiato serwowana w klasycznej, niewielkiej filiżance do espresso, dodatkiem niewielkiej ilość mleka.

Americano kawa

To jedna porcja espresso ok. 30 ml z dodatkiem większej ilości wody. Kawę możemy przygotować przy pomocy np.: dripper do kawy, aeropress ale nie jest to warunek obowiązkowy.

  • Przygotuj kawę espresso 25-30 ml
  • Zwilż wrzątkiem filtr aeropressu lub dripera (zapobiega wchłanianiu smaku i aromatu kawy) jeśli nie posiadasz to pomiń ten etap.
  • Przelej espresso przez w/w akcesoria do filiżanki
  • Dodaj 100-140 ml gorącej wody o temp. 70-80˚C
  • Podaj w filiżance gotową czarną kawę americana

Tak przygotowana kawa americano zawierać ok. 130 – 170 ml wody. Warto eksperymentować i ilość wody dostosować do odmiany i mocy kawy i własnych upodobań. Smacznego

Latte macchiato

To delikatna kawa, którą chętnie zamawiamy  lub przygotowujemy popołudniu, a nawet wieczorem.

Kaw Latte
To kawa trzywarstwowa. Latte z włoskiego mleko, więc będzie to napój typowo mleczny z kawą. Kawę tę możemy  w klasycznym wydaniu spienione mleko i kawa.
Proporcja Latte Macchiato  to:
•    Espresso 25 ml
•    75 ml spienionego mleka

Jak przygotować w domu Latte macchiato bez ekspresu?

Trzy warstwy powstają dzięki temu, że najcięższe mleko opada na dno, a lżejsza od kawy pianka unosi się na jej powierzchni.
•    Przygotuj wysoką szklankę do latte
•    Podgrzej mleko 2% -3,2%  do temp ok. 60 ˚C (mleko bardziej tłuste lepiej się spieni)
•    Spień mleko (wersja bez spieniacza, użyj miksera lub trzepaczki itp…)
•    Wlej mleko koniecznie do szklanki (zostaw 1-2 łyżki duże mlecznej pianki)
•    Zaparz espresso 25-30 ml
•    Wlej kawę po ściance szklanki lub po łyżce delikatnie do szklanki
•    Dodaj pozostałe spienione mleko Opcjonalnie możesz dodać jedną lub dwie łyżki ulubionego syropu

Kawa Romano

Kawa Romano to  kawa espresso, do której dodajemy kawałek skórki cytrynowej lub  kilka kropel soku cytrynowego.

Kawa Freddo

Z włoskiego freddo oznacza zimny czyli jest  espresso na zimno. możesz po prostu kawę podać schłodzoną lu najprościej dodać kostki lodu. Często podawana też z alkoholem we Włoszech jest to  to najczęściej grappa lub brandy.

Kawa po irlandzku

Popularna irish coffee to kawa espresso z dodatkiem  whisky podgrzanej oraz z dodatkiem brązowego cukru oraz bitą śmietaną. Kawa ma charakterystyczny warstwowy wygląd i podawana w wysokim kieliszku do piwa.

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku

 Kawa rodem z kraju Mozarta  to kawa przeznaczona dla miłośników słodkich napojów kawowych.

  • Do przygotowania tej kawy potrzebujemy filiżanki klasycznej espresso 25 ml lub
  • mocnej czarnej kawy zaparzonej np: americano
  • dekorujemy ją  bitą śmietaną.

Espresso Tonik

Kawa na upalane dni, na początku wydaje się to abstrakcyjna kompozycja smaków kawy i słodko-gorzkiego cytrusowego toniku.

 

  • do wysokiej szklanki zasyp do pełna kostki lodu,
  • 150 ml toniku wlewamy do szklanki, czekamy chwilę by się schłodził i przestał musować
  • skropić cytrusami  i na wierch dla ozdoby układamy 2-3 plasterki cytryny lub limonki
  • następnie dolewamy delikatnie świeżo zaparzone podwójne espresso - 60 ml

* wersja alkoholowa espresso tonik, do tak przygotowanego napoju dodajemy Ginu

Cold Brew – kawa parzona na zimno, najlepsza na upały

Przepis na ok. 400 ml gotowej kawy

  • 65 g ziaren kawy
  • 500 ml filtrowanej wody w temp. pokojowej

Do podania (opcjonalnie):

  • kostki lodu
  • mleko

Przygotowanie kawy

  • Ziarna kawy mielimy na grubo. Minimum zmielona jak do fren pressu. żeby zobrazować to kawa mielona do Cold Brew powinna przypominać okruszki z chleba. Jeśli będzie zmielona zbyt drobno, za bardzo się zaparzy i będzie nieprzyjemna, wręcz mulista w smaku.
  • Proporcje  wynoszą: 1 do 8, czyli na 1 litr wody używamy ok. 125 g ziaren kawy. Zmieloną kawę zalewamy przefiltrowaną wodą.

  • Tak "zaparzoną" kawę odstawiamy w szczelnie zamkniętym dzbanku w temp. pokojowej lub do lodówki na okres 12 maksymalnie 15 godzin. Czas parzenia nie powinien  dłuższy niż 15 godz. bo będzie nieprzyjemna w smaku. Najlepiej przygotować ją popołudniu lub wieczorem, by kolejnego ranka można się nią było cieszyć.
  • Po tym czasie kawę filtrujemy. Najwygodniej w french pressie, chemex,
  • Przefiltrowaną kawę możemy pić od razu. Kawę typu Cold Brew  podawać z kostkami lodu w niskich szklankach.
  • W zamkniętym opakowaniu można przechowywać w lodówce. Będzie dobra i równie smaczna aż do tygodnia.

    Latte kokosowa

  • podwójne espresso
  • 75-100 ml wymieszanego mleka kokosowego z 50-66 ml wody (w proporcjach ok. 3:2 samo jest zbyt gęste, by można było je spienić)
  • 1 łyżeczka  wiórków kokosowych
  • 1 kropla aromatu kokosowego (opcjonalnie)
  • cukier kokosowy do smaku (można zastąpić cukrem brązowym)

 

Late kokosowa

Przygotowanie:

    • Mleko kokosowe zagęszczone mieszamy z wodą. Lekko podgrzewamy i spieniamy. By miało bardziej intensywny zapach, proponuję dodać 1 kroplę aromatu kokosowego.
    • Na patelni podprażamy płatki i wiórki kokosowe do zarumienienia
    • Do szklanki nalewamy przygotowane espresso
    • Dodajemy spienione mleko
    • Całość posypać cukrem kokosowym lub  trzcinowym oraz podprażonymi płatkami
 

Komentarze do wpisu (0)

 

 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl