Oznaczenie herbat
Po zbiorach liście herbaty trafią do fabryki, gdzie następuje ich proces obróbki i klasyfikacji w zależności od rodzaju i jakości herbaty.
Poniżej skróty terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego rożnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość.
Oznaczenie poszczególnych liter:
T (Tip) – herbata z nierozwiniętych pąków liści.
F (Flowery) – herbata kwiatowa (pączek i dwa listki.)
G (Golden) – herbata o złocistym kolorze naparu.
O (Orange) – herbata z długich liści.
P (Pekoe) – herbata z liści krótszych i grubszych.
S (Souchong) – herbata z najgrubszych liści, podłużnie zwiniętych.
B (Broken) – herbata z łamanych liści.
F (Fannings) – miał i odsiew
M (Mixed) – mieszanka.
Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się „1” to oznacza to herbatę o absolutnie najlepszej jakości.
- FF- zbiór First Flush w miesiącach marzec- kwiecień (pierwszy, wiosenny zbiór); herbaty Darjeeling z tego zbioru wyróżniają się niezwykle delikatnym i kwiatowym aromatem.
- Inbetween- herbata „pośrednia” zbierana w miesiącach kwiecie-maj (pomiędzy First Flush a Second Flush) – nie należy do herbat luksusowych.
- SF- zbiór Second Flush zbiór w miesiącach maj-czerwiec
- Autumnal (zbiór jesienny) – cechuje się trochę bardziej cierpkim smakiem niż Second Flush. Uprawiana jest na większą skalę, choć nie należy do herbat wysokiej jakości.
- Monsun - herbata zebrana w okresie monsunu letniego przy wysokich opadach i sprzyjającej temperaturze. Z powodu masowej produkcji zbiór ten nie należy do herbat wysokiej jakości
- Highgrown – herbata uprawiana na dużych wysokościach w górskim, wilgotnym klimacie. Oznaczenie dotyczy przeważnie herbat cejlońskich.
Herbata o całych liściach:
- FOP – Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy(szczytowe);
- GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
- TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
- FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – jest to FOP o bardzo wysokiej jakości;
- SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- najwyższej jakości FOP.
- OP – Orange Pekoe- jest to herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
- P – Pekoe- herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
- FP – Flowery Pekoe- liście te zwijane są w kulki;
- PS – Pekoe Souchong- zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
- S – Souchong- herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie „dymne”
Herbata o liściach łamanych:
W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B – Broken (łamane). Skróty oznaczają dokładnie to samo co powyższe z tym, że należy dodać przedrostek „połamane”.
- GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe – mieszanka z łamanych długich liści oraz krótszych i nieco grubszych o złocistym naparze.;
- GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście o złocistym naparze;
- TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe – herbata z łamanych długich i grubych liści z dodatkiem młodych pączków;
- TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – wysokiej jakości herbata zawierająca najmłodsze pędy herbat oraz łamane długie i grube liście;
- FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy;
- BOP – Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście;
- BP – Broken Pekoe;
- BPS – Broken Pekoe Souchong – zawiera łamane grube liście oraz podłużnie zwinięte duże liście o nieregularnych wielkościach.
Miał lub pył to najdrobniejsze okruchy liści, które wykorzystuje się do produkcji herbat ekspresowych w torebkach, w tym przypadku w skrócie pojawi się litera F (Fannings) lub D (Dust)
Miał:
- BOPF (ang. Broken Orange Pekoe Fannings) – główna klasa herbaty na Cejlonie, w Indonezji, południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. Herbata czarna z pewnymi dodatkami, o jednorodnych rozmiarach cząstek, bez pączków. W Indonezji znana jako „BOP fine” lub „small-leaf BOP” (drobna BOP, BOP o małych liściach)
- TGFOF ( ang. Tippy Golden Flowery Orange Fannings)
- GFOF (ang. Golden Flowery Orange Fannings) – wysokiej jakości herbata stosowana w Darjeeling do produkcji herbat ekspresowych
- FOF ( ang. Flowery Orange Fannings) – popularna w Assam , Dooars i Bangladeszu. Rozmiary niektórych liści zbliżone do niższej klasy herbat o liściach łamanych
- OF (ang. Orange Fannings) – z północnych Indii i niektórych regionów Afryki oraz Ameryki Południowej
- PF ( ang. Pekoe Fannings)
Pył:
- D1 (ang. Dust 1) – z Cejlonu, Indonezji, Chin, Afryki, Ameryki Południowej i południowych Indii
- PD/PD1 (ang. Pekoe Dust/Pekoe Dust 1) – produkowana głównie w Indiach