Wielu z nas sięgając po filiżankę ulubionej małej czarnej zastanawia się nad korzyściami z picia kawy i ewentualnymi zagrożeniami. Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów, po wodzie i herbacie. I pomimo ogromnej popularności nadal krąży na jej temat wiele nieścisłości i mitów...
Czy Kawa wypłukuje magnez z organizmu i prowadzi do jego niedoboru?
Tak i nie. Faktem jest, że delektując się kawą wypłukujemy nieznaczną ilość tego cennego pierwiastka z organizmu. Wypijając dwie, trzy filiżanki kawy dziennie przyjmując tym około 300 mg kofeiny liczymy się ze stratą zaledwie 4 mg magnezu. Więc jest to zaledwie ułamek dziennego zapotrzebowania na magnez. Ale z drugiej strony kawa stanowi też źródło magnezu, dostarczając w 200 ml zaparzonego naparu kawowego około 7 mg magnezu. Brak jest zatem jednoznacznej odpowiedzi, czy kawa wypłukuje magnez. Więc główną przyczyną niedoboru magnezu może być przede wszystkim niewłaściwa dieta, a nie kawa.
Czy kawa nas uzależnia?
Kofeina zawarta w kawie wpływa i pobudza nasz centralny układ nerwowy, z biegiem czasu może on się nieco zminimalizować i w tym sensie można powiedzieć, że kawa nas uzależnia. Nie jest to jednak taka zależność, która przyjmuje działanie jak alkohol czy narkotyki. Natomiast wpływa na funkcjonowanie społeczne, emocjonalne. W związku z tym uzależnienie od kawy i objawy tzw. odstawienia może wiązać się m.in. z bólem głowy, z rozdrażnieniem czy obniżoną koncentracją, ale objawy takie trwają nie dłużej niż dwie doby. Większość specjalistów nie uważa więc przyzwyczajenia do kofeiny za uzależnienie.
Czy kaw może wywoływać choroby?
Liczne przeprowadzone badania dowodzą, że jedna filiżanka kawy dziennie nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie, nie znalazło też powiązań między spożyciem kawy, a podwyższonym poziomem cholesterolu czy ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Wyniki pokazały, że też osoby pijące od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie są w znacznym stopniu rzadziej hospitalizowane z powodu zaburzeń rytmu serca niż inni. Jednocześnie naukowcy wskazują jednak, że kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze, z chorobami serca i wrzodami powinny skonsultować picie kawy ze swoim lekarzem.
Czy kawa pobudza i ułatwia koncentrację?
Po wypitej po porannym espresso czy innym naparze kawowym lepiej nam się jest skoncentrować, wypaść na egzaminach, testach łatwiej i lepiej nam jest zapamiętać nowe informacje i wiadomości. Dzięki kofeinie łatwiej nam zachować przytomność umysłu oraz stwierdzono, że kawa rozjaśnia nasz umysł trwale. Wynikiem badań przeprowadzonych wśród 1400 Skandynawów okazało się, że trzy do pięciu filiżanek espresso dziennie pite regularnie przez 20 lat o 65 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich chorób demencyjnych, w tym Alzheimera.
Czy kawa odchudza?
Jedna filiżanka kawy zawiera tylko 7 kalorii, ale już dodanie do niej mleka to już dodatkowe 45 kalorii, a kolejny czynnik dodanie jednej łyżeczki cukru to kolejne 20 kalorii. Co ważniejsze, małą czarna przyspiesza nasz metabolizm już po pół godzinie po porannym podwójnym espresso metabolizm spoczynkowy wzrasta o 10 proc.
Przykładowa zawartość kofeiny w napojach i pożywieniu (w mg)
• filiżanka kawy Robusta – 330
• filiżanka kawy Arabica – 180
• filiżanka kawy mokka – 160
• szklanka czarnej kawy – 100
• filiżanka kawy rozpuszczalnej – 95
• filiżanka pojedyncze espresso – 60
• filiżanka kawy mrożonej – 60
• filiżanka herbaty – 55
• gorzka ciemna czekolada (50 g) – 50
• puszka coca-coli – 45
Dlaczego kawa mnie usypia?
Dlaczego po kawie chce mi się spać? Przeważnie jak wypiję kawę to zamiast mnie pobudzać, chce mi się jeszcze bardziej spać.
Kofeina zawarta w kawie stymuluje wyrzut insuliny, który powoduje spadek poziomu cukru we krwi.
Również gdy pijemy kawy z dość dużą ilością cukru również to może spowodować uczucie zmęczenia oraz senności. Dzieje się tak dlatego, że cukier znacznie szybciej oddziaływuje na organizm niż kofeina zawarta w kawie. Szybki wzrost poziomu cukru w organizmie, w krótkim czasie znacznie spada co powoduje również utratę energii w organizmie. Kawa ma również jak zauważymy działanie moczopędne. Spożywanie jej w krótkim czasie, w bardzo skrajnych przypadkach może powodować odwodnienie które to w organizmie przekłada się bezpośrednio na utratę energii oraz zmęczenie czy senność. Po mocnej dużej kawie dostajemy chwilowego przypływu energii, ale gdy efekt działania kofeiny minie i dzieje się to często po około godzinie od wypicia, ogarnia nas senność, znużenie i zmęczenie.
Jak zapobiegać senności po wypiciu kawy?
Dość skutecznym sposobem unikania senności po kawie jest nawadnianie organizmu. Warto zatem do każdej filiżanki espresso wypić również przynajmniej pół szklanki wody. Woda nawodni nasz organizm a i oczyści nasze kubki smakowe przed wypiciem kawy. Wskazane jest pamiętać, iż dzienne spożywanie kawy w ilości nie większej niż 4 filiżanki jest w pełni bezpieczne i nie odbije się negatywnie na zdrowiu.
Dlaczego kawa z ekspresu jest kwaśna?
Kwaśna kawa to ohyda i chyba ostatnia rzecz, jaką miłośnik małej czarnej, chciałaby doświadczyć w swojej filiżance przy porannym espresso. Jak poprawić smak?
Co się stało, że nagle Twoja kawa stała się kwaśna?. Najczęściej odpowiedzi należy szukać w sposobie parzenia kawy. Jak zaparzyć kawę, żeby nie była kwaśna?
Przede wszystkim kawa będzie bardziej kwaśna, gdy ekstrakcja nie zaszła w wystarczającym stopniu, czyli nie została wystarczająco mocno zaparzona. Stopień ekstrakcji możemy regulować za pomocą następujących parametrów: temperatury wody, stopnia mielenia, czasu parzenia, dozowania ilości kawy.
Spróbuj:
• Zwiększyć temperaturę wody w ekspresie
• Zmiel kawę drobniej
• Wydłuż czas parzenia
• Zmniejsz dozowaną ilość kawy
Ponadto, jeśli parzysz kawy jaśniej palone, możesz się spodziewać w naparze więcej smaków kwasowych. Kwaśny posmak kawy przypominający mocno zmineralizowaną wodę może się pojawić w ekspresie. Jest to często sygnał zakamienienia ekspresu. Kamień z wody twardej zalegający w ekspresie za swój główny składnik ma wapń, który daje smak kwaśny kawy po zaparzeniu..W połączeniu z zaparzoną kawą, daje to rezultat kwaśny warto, więc zadbać o nasz ekspres by regularnie przeprowadź odkamienianie ekspresu. Należy stosować wodę nisko zmineralizowaną oraz taką, która jest miękka. Jeśli z naszego kranu mamy zbyt twardą wodę, należy użyć filtra zewnętrznego bądź instalowanego w ekspresie.
Pozytywna Dobra kwasowość…
Czyli kwaśna kawa nie zawsze oznacza złą kawę albo źle zaparzoną. Jest wiele odmian kaw posiadających mniej lub więcej wyraźnie wybijający się smak kwasowy, a mimo to są one cenione przez koneserów. Są to odmiany kawy mające posmak owoców cytrusowych o przyjemnym orzeźwiającym smaku. Kwasowość ta występuje i jest poszukiwana w dobrej, jakości kawach i warto ją odróżnić od kwaśnej kawy nieprawidłowo zaparzonej.
Czy kawa szkodzi przy nadciśnieniu?
Od dawna przypisuje się kawie wpływ na wzrost wartości ciśnienia tętniczego niż jest w rzeczywistości. Według badań naukowych kawa powoduje zmianę wartości ciśnienia jedynie o 4-5 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego oraz 8-10 mmHg rozkurczowego. Zaskakujący jest również fakt, że u osób, które spożywają kawę każdego dnia, wzrost wartości ciśnienia nie następuje.
Wbrew powszechnym informacjom kawa nie jest istotnym czynnikiem ryzyka nadciśnienia. U osób codziennie spożywających czarną kawę wytworzenia tolerancja kofeiny i nie rozwija się nadciśnienie tętnicze. Kawa u osób, które piją ją regularnie, nie podwyższa ciśnienia tętniczego. Oczywiście należy pamiętać o spożywaniu w racjonalnych ilościach.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Co prawda nie posiadamy kawy rozpuszczalnej87, ale kilka informacji chcemy przekazać. Aby powstała tzw. kawa "rozpuszczalna", ziarna naturalnej kawy są rozkruszane i przepłukane gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Płyn w ten sposób uzyskany oczyszcza się, filtruje i suszy – woda odparowuje, zostaje jedynie suchy ekstrakt z naparu kawy.
Każdy, kto pił zarówno kawę w ziarnach, jak i kawę rozpuszczalną, dostrzegł różnicę w smaku i aromacie i nie trzeba przekonywać nikogo co do walorów smakowych i zdrowotnych i że lepiej sięgnąć po kawę jaką natura przykazała.
Kawa przetworzona rozpuszczalna jest zdecydowanie mniej aromatyczna, mniej intensywna w smaku. Posiada mniejszą dawkę kofeiny.
Niestety na etapie produkcji dodawane są stabilizatory, barwniki i wzmacniacze smaku. Pojawia się w jej składzie się również nikiel, który powoduje często alergie i uszkadza błony śluzowe.
Kawowy peeling z fusów
Kawowy peeling stosowany zarówno na ciało jak i na twarz. Wszystko zależy od stopnia zmielenia kawy. Taka grubiej zmielona (np. jak do kawiarki) nadaje się do złuszczania naskórka na udach, pośladkach, masowania brzucha. Jeśli natomiast chcesz złuszczyć naskórek na twarzy, należy zmielić kawę nieco drobniej.
Składniki:
2 łyżki cukru
2 czubate łyżki mielonej kawy
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotowanie peelingu jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i gotowe! Tak przygotowany produkt delikatnie nałóż na ciało, twarz i masuj przez kilka minut. Po zakończonym zabiegu, kawowe grudki zmyj ciepłą wodą.