Kawa Kenya Meru

Opis
Kawa Kenya Meru Arabika
Mocna kawa o wyrazistym owocowym smaku, rześka i aromatyczna o wysokiej kwasowości.
Kawa tej odmiany idealnie nadaje się zarówno do zaparzenia espresso i kaw na jego bazie, czyli cappuccino, czy Latte, parzona wg różnych metod ekspresie, dripy, Chemex, Aeropress
Kraj pochodzenia: Afryka, Kenia Składniki: 100% Kawa arabica
Moc: Kwasowość:
Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie kolbowym, kawiarce, French Pressie, oraz dzięki alternatywnych metodach parzenia kawy drip, aeropress, chemex czy po turecku w tygielku.

Kenijska kawa arabika jest jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie. Nuty smakowe: trawa cytrynowa / limonki / mlecznej czekolady / miodu
Duży wpływ, na jakość tej kawy mają warunki klimatyczne i żyzne wulkaniczne gleby. Zbiory kawy odbywają się na plantacjach położonych na wysokości 1500-2100 metrów dwa razy do roku. Zbierana jest ręcznie, metodą wybiórczą, czyli zbiera się tylko dojrzałe owoce, ponieważ owoce dojrzewają nierównomiernie. Tak zebrane kawowe owoce suszone są na słońcu.