Oryginalne Matero do Yerba Mate Palo Santo Pueblo

Dostępność: Brak towaru
Cena: 214,00 zł 214.00
ilość szt.
Zyskujesz 214 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Kod produktu: 11893

Opis

Palo Santo naczynko drewniane do Yerba Mate

  • Naczynko jest w całości okute w grawerowany metal.
  • Wytworzone ręcznie przez grupę Indian z sezonowanego bierwiona palo santo o wciąż żywym żywicznym zapachu.
  • Ścianki palo santo paragwajskiego są grube a metal idealnie przylega do drewna
  • Pojemność ok. 110-120 ml.
  • wysokość: 10 cm
  • średnica zewnętrzna 7,5 cm
Drewno posiada właściwości które pod wpływem różnicy temperatur, gdy jest suche może pękać. Na szczęście to zostało okute w metal i dalej je zabezpiecza i uszczelnia i można dlatego siorbać ze Świętego drewna Indian :)
Matero wykonane z  pachnącego drewna o kolorze brązowo-zielonym. Naczynko jest w całości okute w metal. Picie yerba mate z naczyń Palo Santo jest uważane przez wiele osób za szczególne. Dzięki olejkom żywicznym, które przedostają się do przygotowanego w matero naparu, picie yerba mate zyskuje dodatkowy wymiar. W czasach starożytnych było mocno związane z obrzędami religijnymi. Cywilizacje Majów oddawała kult temu drzewu jako bóstwu zaś zamieszkujący w prekolumbijskich czasach Indianie z Ameryki Środkowej stosowali Palo Santo podczas oddawania się rytuałom z przeznaczeniem leczniczym.
 

UWAGA - Okucie może posiadać drobne ryski lub wgniecenia i różnić się kształtem - jest to naturalne dla wszystkich tego typu naczyń. Są one robione ręcznie w małych pracowniach Ameryki Południowej.

Naczynko kolekcjonerskie. Naczynie ozdobne.

Aby naczynko Palo Santo służyło długo potrzebne jest wykonanie Curado Palo Santo:
•    Przepłakuj naczynko wodą
•    Pozostaw do całkowitego naturalnego wyschnięcia, UWAGA! Nie zostawiaj naczynka na bezpośrednie działanie słońca
•    Nasmaruj naczynko tłuszczem np.: olejem, oliwą lub masłem
•    Tak natłuszczone naczynko pozostaw na 2 doby
•    Starannie przepłucz naczynie ciepłą wodą by pozbyć się tłuszczu
•    Palo Santo jest gotowe teraz tylko zostaje Ci przygotowanie yerby

Inne sugestie Palo santo

•    Po dłuższym użytkowaniu można ponowić curado pozwoli to przedłużyć jego żywotność
•    Naczynie z Palo Santo powinno być odpowiednio nawilżone przez cały czas, więc jeśli planujesz zaparzyć yerbę ponownie za kilka godzin to pozostaw fusy w naczynku do ponownego zalania, (ale nie dłużej niż ok. 10-12 godzin)
•    Nie należy wystawiać Pało Santo na szybie wysuszanie, czyli nie pozostawiać bezpośrednie na dłuższe działanie słoneczne, (czyli po wypiciu nie zostawiaj naczynka na kilka godzin na parapecie nasłonecznionym) szybkie gwałtowne wysychanie powoduj pęknięcia drewna.

Sparwdź rówież pozostałe produkty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl