Oryginalne Matero do Yerba Mate Palo Santo Pueblo
Opis
Palo Santo naczynko drewniane do Yerba Mate
- Naczynko jest w całości okute w grawerowany metal.
- Wytworzone ręcznie przez grupę Indian z sezonowanego bierwiona palo santo o wciąż żywym żywicznym zapachu.
- Ścianki palo santo paragwajskiego są grube a metal idealnie przylega do drewna
- Pojemność ok. 110-120 ml.
- wysokość: 10 cm
- średnica zewnętrzna 7,5 cm
UWAGA - Okucie może posiadać drobne ryski lub wgniecenia i różnić się kształtem - jest to naturalne dla wszystkich tego typu naczyń. Są one robione ręcznie w małych pracowniach Ameryki Południowej.
Naczynko kolekcjonerskie. Naczynie ozdobne.
Aby naczynko Palo Santo służyło długo potrzebne jest wykonanie Curado Palo Santo:
• Przepłakuj naczynko wodą
• Pozostaw do całkowitego naturalnego wyschnięcia, UWAGA! Nie zostawiaj naczynka na bezpośrednie działanie słońca
• Nasmaruj naczynko tłuszczem np.: olejem, oliwą lub masłem
• Tak natłuszczone naczynko pozostaw na 2 doby
• Starannie przepłucz naczynie ciepłą wodą by pozbyć się tłuszczu
• Palo Santo jest gotowe teraz tylko zostaje Ci przygotowanie yerby
Inne sugestie Palo santo
• Po dłuższym użytkowaniu można ponowić curado pozwoli to przedłużyć jego żywotność
• Naczynie z Palo Santo powinno być odpowiednio nawilżone przez cały czas, więc jeśli planujesz zaparzyć yerbę ponownie za kilka godzin to pozostaw fusy w naczynku do ponownego zalania, (ale nie dłużej niż ok. 10-12 godzin)
• Nie należy wystawiać Pało Santo na szybie wysuszanie, czyli nie pozostawiać bezpośrednie na dłuższe działanie słoneczne, (czyli po wypiciu nie zostawiaj naczynka na kilka godzin na parapecie nasłonecznionym) szybkie gwałtowne wysychanie powoduj pęknięcia drewna.