Ślężański Mnich Earl Grey
Opis
Ślężański Mnich Earl Grey
Mieszanka czarnych herbat: wietnamskiej, cejlońskiej oraz chińskiej Yun Ming, których listki nasączone są w czarującym zapachem olejku z bergamotki. Doskonale sprawdzi się jako poranna, śniadaniowa herbata, która doda nam energii na cały dzień. Nazwę bergamotka wprowadzili Turcy określając tym mianem uprawiany w strefie śródziemnomorskiej owoc Książęcej Gruszki zbliżony kształtem do owoców cytrusowych, posiadający grubą, mięsistą skórkę. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey.
Składniki: herbata czarna OP, herbata czarna Yun Ming, herbata czarna Ceylon OP, aromat
Kraj pochodzenia: Wietnam, Sri Lanka, Chiny
Jak zaparzyć czarną herbatę
Wsyp jedną łyżeczkę herbaty do zaparzacza, sitka lub filtra na filiżankę, liście zalej wodą o temperaturze 95ºC (woda zaraz po przegotowaniu). Zalecamy czas zaparzania tej odmiany herbaty to ok. 3 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?
To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.
Ważne! użyj zawsze świeżej wody nie zalewaj herbaty wodą już wcześniej raz zagotowaną