Kawa Creme Brulee
Opis
Kawa Creme Brulee
Kawa arabika o smaku francuskiego deseru
Mamy przyjemność przedstawić Państwu rewelacyjną kawę ziarnistą smakową przygotowana na bazie kawy Kolumbia Excelso 100% Arabica z najwyższej jakości aromatem, dzięki którym nasze kawy nabierają wyjątkowego smaku, który zaskoczy każdego kawosza.
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa, Kolumbia Składniki: 98% Kawa arabica, aromat 2%
Moc: Kwasowość:
Po uprzednim zmieleniu na odpowiednią grubość, kawę przygotujesz w ekspresie jak i dzięki alternatywnym metodom parzenia:
- w ekspresie ciśnieniowym,
- kawiarce,
- French Pressie,
- dripper,
- aeropress,
- chemex
- czy po turecku w tygielku.
Przechowywanie kawy: w suchym miejscu i temp. poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Ważny czynnik to temperatura parzenia kawy
Kawa nie toleruje bezpośredniego wrzątku, czyli wody bezpośrednio po zagotowaniu powoduje to, że zabija aromatyczne nuty kawy i może wydobyć z niej gorycz, która występuje w kawie przeparzonej.
Maksymalna właściwa temperatura wody do zaparzenia bazowego espresso, to 94°C a minimalna granica to 88°C. Najlepiej, więc jest, gdy woda się zagotuje spokojnie odczekać chwilkę minimum 2 -3 minuty po zagotowaniu, aż woda ostygnie to pozwoli osiągnąć zbalansowany napar kawy. Oczywiście ta metoda dotyczy parzenie metod alternatywnych natomiast w ekspresach kolbowych czy w automatycznych temperatura jest regulowana bezpośrednio w urządzeniu.