Herbaty na wagę czarne z dodatkami

Wszystkie Czarne herbaty smakowe są z dodatkiem naturalnych składników i aromatów. Czarna herbata działa pobudzająco, ułatwia i wspomaga trawienie, a zawarta w niej tanina korzystnie wpływa na układ krwionośny i pracę serce. Działa przeciwmiażdżycowo, skutecznie pomaga przy zatruciach pokarmowych oraz obniża ciśnienie. Ma duży wpływ na nasze na przemęczenie. Doda  nam energii, pożytecznie i efektywnie usunie pojawiające się symptomy zmęczenia. Jak to się się dzieje? W herbacie fermentowanej czyli czarnej znajduje się alkaloid - kofeina, który pobudza nasz organizm i dostarcza skutecznie mu odpowiedniej porcji energii. Ciekawostką jest, że  wypijana o poranku filiżanka czarnej herbaty zawiera więcej kofeiny niż kawa.

W ofercie naszego sklepu znajdziesz herbatę czarną liściastą z różnych rejonów świata z mnóstwem dodatków:

  • owoców,
  • ziół
  • czy nawet przypraw jak masala chai mieszanka indyjskiej herbaty przygotowana z mlekiem  na słodko z cukrem

Zapraszamy również do zapoznania się z szeroką ofertą herbat do naszego sklepu stacjonarnego w Łomży - Galeria Veneda - Czas na Herbatę

Herbata czarna z cytryną rozgrzewająca

Jak zaparzyć czarną herbatę z dodatkami owocowymi? Zalecany sposób parzenia:

Wsyp jedną  łyżeczkę herbaty do zaparzacza, sitka lub filtra na filiżankę, liście zalej wodą o temperaturze 95ºC (woda zaraz po przegotowaniu). Zalecamy czas zaparzania tej odmiany herbaty to ok. 3 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

 Ważne! użyj zawsze świeżej wody nie zalewaj herbaty wodą już wcześniej raz zagotowaną.

Przy produkcji herbaty czarnej rozróżniamy cztery podstawowe etapy:

  • Więdnięcie -  liście zerwane poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
  • Zwijanie lub skręcanie - w tym procesie liście ujawniają swój cudowny  owocowy zapach. Przy zwijaniu liści uwalniają się substancje chemiczne, które  ostatecznie decydują o kolorze i aromacie herbaty.
  • Fermentacja - zwinięte pozostawione na kilka godzin, wchłaniają  tlen, co powoduje przemiany chemiczne zmieniając liście zielone w różnym stopniu na brązowo-rdzawo-czerwoną barwę.
  • Suszenie - czyli Utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zatrzymania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój końcowy czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.

Dodatki do herbaty oprócz walorów smakowych, wizerunkowych maja przede wszystkim dodatkowo właściwości zdrowotne:

  • Żurawina  stosowana jest przede wszystkim wspomagająco w leczeniu pęcherza moczowego i nerek. Nieco mniej znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ krążenia, choć przypisuje się jej takie właściwości jak regulowanie ciśnienia tętniczego i zapobieganie powstawania miażdżycy. Żurawina jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, źródłem witaminy C, żelaza i błonnika. Znajdziesz w herbacie: AKSAMITNY POCAŁUNEK PUERH, ALEJA GWIAZD,

i trochę historii herbaty...

Czarna herbata podobno "wynaleziona" i odkryta przez pomyłkę i nieuwagę, kiedy to herbata z Chin do Anglii docierała drogą morską, ogromny ładunek zielonej herbaty miał zamoknąć. Herbata mokra i wilgotna zaczęła fermentować, co zmieniło radykalnie jej wszystkie właściwości smakowe, od koloru liści po aromat naparu.      Zbyt cenna by herbatę wyrzucić, więc wysuszono ją i zaczęto parzyć pomimo „zepsucia”. Niebawem rozsmakowano się w niej, tak, że proces ten zaczęto przeprowadzać świadomie i w sposób kontrolowany. Ale nie było tak prosto, nie trafiła od razu do powszechnego użytku.

W dawnych czasach w Wielkiej Brytanii kupowana tylko w aptekach na szczęście to czas przeszły. Herbata i jej bogactwo właściwości i walory smakowe są teraz dostępne dla wszystkich .

Z czasem zaczęto  szukać nowych smaków i wzbogacając herbaty klasyczne  dodając owoców i kwiatów i taką ofertę dla Ciebie mamy również w naszym sklepie internetowym z herbatami.

Herbata czarna z lawenda

 
dot do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl