Earl Grey
Opis
Earl Grey
Jedna z najbardziej znanych i cenionych kompozycji na świecie. Jej wspaniały smak i aromat uzyskuje się poprzez dodanie olejku z bergamotki. Herbata Earl Grey swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza olejkowi z bergamotki. Nazwę bergamotka wprowadzili Turcy określając tym mianem uprawiany w strefie śródziemnomorskiej owoc Książęcej Gruszki zbliżony kształtem do owoców cytrusowych, posiadający grubą, mięsistą skórkę. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey. Pojawienie się herbaty Earl Grey w Europie jest prawdopodobnie związane z transportem herbaty z Chin. Podczas długiej podróży liście herbaty zabezpieczano olejkiem bergamotowym, umieszczając go w lukach transportowych, tak aby ochronić ładunek przed działaniem pleśni oraz specyficznym zapachem ryb. Herbata Earl Grey posiada także właściwości zdrowotne. Substancje zawarte w olejku bergamotowym wzmacniają układ odpornościowy, zwiększają produkcję endorfin, odpowiedzialnych za poprawę nastroju oraz stymulują pracę mózgu. To wspaniała propozycja do śniadania, która zapewni nam dobry nastrój przez cały dzień.
Składniki: herbata czarna Ceylon, aromat
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Jak zaparzyć czarną herbatę
Wsyp jedną łyżeczkę herbaty do zaparzacza, sitka lub filtra na filiżankę, liście zalej wodą o temperaturze 95ºC (woda zaraz po przegotowaniu). Zalecamy czas zaparzania tej odmiany herbaty to ok. 3 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?
To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.