Japan Bancha Arashiyama

Opis
Japan Bancha Arashiyama - herbata zielona
Kraj pochodzenia: Japonia, dystrykt Arashiyama
Kolor naparu: Żółtozielona
Aromat: Słodkie akcenty, wyczuwalna delikatna goryczka

Japońskie słowo Arashiyama oznacza "niebezpieczne góry" i jest ono nazwą pięknej górskiej miejscowości położonej nad brzegiem rzeki Oi.
Herbaciane plantacje usytuowane są na górskich zboczach, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają wzrostowi krzewów. Liście są zbierane ręcznie, tak zebrane listki poddawane są obróbce, a po wysuszeniu delikatnie zwinięte. Susz w głównej mierze składa się z dość grubych, ciemnozielonych liści z dobrze rozwiniętymi nerwami oraz miękkimi łodyżkami, które zawierają mniej teiny, nadaje się więc do spożywania nawet wieczorową porą. Po zaparzeniu nadają naparowi żółtozielonego koloru o słodkim zapachu.
Przyjemny smak, w którym przeplata się słodycz z delikatnie wyczuwalną goryczą, która podbija doznania smakowe i pobudza zmysły. Polecana do spożywania niezależnie od pory dnia. To też jest świetna propozycja na wyjątkowy, ekskluzywny herbaciany prezent.

1-2 łyżeczki herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze 70 ºC (tj. mniej więcej 12 minut po zagotowaniu wody) Herbatę japońską parzymy do trzech razy za każdym razem oddzielając liść od naparu.