Herbata Oolong
Herbata Oolong to tradycyjna chińska herbata.
Jest zrobiony z liści rośliny Camellia sinensis, tej samej rośliny, której używa się do produkcji zielonej i czarnej herbaty. Różnica polega na sposobie przetwarzania herbaty.
Proces utleniania tworzy herbaty zielone, ciemne lub oolong.
Zielona herbata jest wytwarzana ze świeżych liści herbaty, które nie uległy utlenieniu, reakcji chemicznej, która rozpoczyna się, gdy liście są wystawione na działanie powietrza i która odpowiada za kolor i smak różnych rodzajów herbaty. Czarna herbata powstaje, gdy liście są całkowicie zmiażdżone w celu przyspieszenia utleniania, a oolong powstaje, gdy liście więdną na słońcu i są lekko posiniaczone, aby spowodować częściowe utlenienie.
Oprócz kofeiny oolong zawiera wiele witamin, minerałów, aminokwasów i bardzo korzystne przeciwutleniacze polifenolowe herbaty.
Filiżanka zaparzonej herbaty zawiera w przybliżeniu:
- Fluor: 5-24% RDI.
- Mangan: 26% RDI.
- Potas: 1% wskaźnika RDI.
- Sód: 1% wskaźnika RDI.
- Magnez: 1% wskaźnika RDI.
- Niacyna: 1% wskaźnika RDI.
- Kofeina: 36 mg.