Milk Oolong
Opis
Milk Oolong
Przy wytwarzaniu herbaty Oolong proces fermentacji zostaje w pewnym momencie przerwany i ich stopień oksydacji można określić między herbatami zielonymi a czarnymi.
Delikatnie osuszoną herbatę Oolong poddaje się procesowi naturalnego wchłonięcia pary śmietanowo-mlecznego kremu mleka. Następnie dodatkowo przechowuje się herbatę w hermetycznie zamkniętej komorze przez 24 godziny, aby herbata mogła wystarczająco wchłonąć zapach. Napar herbaty jest klarowny i czysty, i w żadnym wypadku w niczym nie przypomina popularnej bawarki.
W wyniku tak specyficznego procesu przygotowania liście herbaty mogą zawierać śladowe ilości mleka o czym warto wiedzieć w przypadku nietolerancji laktozy.
Nazywana również ulung, herbatą niebiesko-zieloną, szmaragdową, turkusową, wulung. Produkowana jest z większych i bardziej rozwiniętych liści, które suszone na słońcu są w kolejnym etapie rolowane lub zwijane. Herbata oolong nietypowy smak i aromat dzięki niekompletnej fermentacji która nie zachodzi w całości w liściach, a tylko na ich krawędziach. Posiada o wiele mniej kofeiny niż np: herbata czarna.
Składniki: herbata Milk Oolong 100% Kraj pochodzenia: Chiny
Zalecany sposób parzenia herbaty oolong:
Proponujemy zalać 1-2 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml) wodą o temperaturze ok. 90 st. Celsjusza (tj. 2 minuty po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 2 do 4 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Smacznego! Herbatę turkusową możesz ponownie zaparzyć herbatę nawet do trzech razy.
Jak prawidłowo zaparzyć napar z liści herbaty?
- Przygotuje naczynie w którym zaparzysz herbatę; Czajniczek z sitkiem lub kubek, zaparzacz, herbatę i wodę
- Przede wszystkim gotuj w czajniku zawsze świeżo zalaną wodę, nie parz herbaty już raz przegotowaną wody.
- Zagotowaną wodę z dostosowaną odpowiednią temperaturą do każdego rodzaju herbaty (zielona, czarna, rooibos,żółta czy yerba mate (szczegóły znajdziesz w opisie poszczególnych herbatach) zalej liście
- Liście herbaty potrzebują miejsca do rozwinięcia się, więc używaj zaparzacza odpowiedniej wielkości żeby liście nie były ściśnięte. Filtr papierowy do herbaty, sitko czy kubek z zaparzaczem w pełni musi umożliwić rozwinięcie się listków herbaty.
Herbata Oolong stanowi zaledwie produkcji około 2% światowej herbaty, ale warto ją poznać i smakować.
Łączy w sobie cechy czarnych i zielonych herbat, nadając jej kilka ciekawych korzyści zdrowotnych.
Na przykład, może zwiększyć metabolizm i zmniejszyć stres, pomaga czuć się świetnie każdego dnia.
Herbata Oolong to tradycyjna chińska herbata.
Jest wykonana również z liści rośliny Camellia sinensis, tej samej rośliny używanej do produkcji zielonej herbaty i czarnej herbaty. Różnica polega na tym, jak herbata jest przetwarzana.Wszystkie liście herbaty zawierają pewne enzymy, które wytwarzają reakcję chemiczną zwaną utlenianiem. Utlenianie jest tym, co zamienia liści zielonej herbaty w głęboki czarny kolor zwanej czarna herbatę. Herbata Oolong jest gdzieś pomiędzy nimi, więc jest częściowo utleniona.
To częściowe utlenianie jest odpowiedzialne za kolor herbaty oolong i charakterystyczny smak. Herbat zawiera również kofeinę jej zawartość to 36 mg kofeiny zawiera również teaninę, aminokwas odpowiedzialny za relaksujący efekt herbaty.
- Herbata Oolong może pomóc w zapobieganiu cukrzycy.
Polifenole przeciwutleniacze, które znajdują się w herbacie pomagają zmniejszyć poziom cukru we krwi i insuliny. Uważa się również, że zwiększają one wrażliwość na insulinę.
- Herbata Oolong, a zdrowe serca?
Częste spożywanie herbaty która zawiera antyoksydanty może również poprawić zdrowie serca. Według badań regularnie pijących herbatę spowodowało obniżone ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejszone ryzyko chorób serca. Więc warto sięgać po ten rodzaj herbaty i już wiedz gdzie możesz kupić dobrą oryginalną herbatę