Nowości
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
Produkt dnia
Mate de Guarana 400g
Mate de Guarana 400g
38,90 zł
szt.
Miodowy Imbir 40g
Miodowy Imbir 40g
5,90 zł
szt.
Młynek do kawy Forever Macinacaffè
Młynek do kawy Forever Macinacaffè
159,00 zł
szt.
Kawa o smaku irish whiskey
Kawa o smaku irish whiskey
9,25 zł
Kawa Marcepanowa
Kawa Marcepanowa
9,25 zł
Mate Brazil Despelada
Mate Brazil Despelada
36,90 zł
szt.
Wiśnie w Rumie Herbata Czarna
Wiśnie w Rumie Herbata Czarna
11,95 zł
Green Orange Herbata
Green Orange Herbata
14,95 zł
Kawiarka Pedrini Infinity 3TZ
Kawiarka Pedrini Infinity 3TZ
129,00 zł
szt.
Bombilla Stalowa z Pierścieniem 19 cm
Bombilla Stalowa z Pierścieniem 19 cm
34,00 zł
szt.
Herbaciany zestaw 2x50g
Herbaciany zestaw 2x50g
29,90 zł
Opcje przeglądania
Nowość
Promocja

Rooibos

  • Czerwonokrzew bez teiny

"Herbata" czerwony krzew bez kofeiny. Jest napojem z liści czerwonokrzewu. Napar daje naturalny, miodowy smak i aromat. Napar przyrządzonego napoju jest nazywany rotbush lub rooibos. Jej napar jest bardzo ceniony głównie z powodu nie występowania kofeiny i niskiej zawartości garbników (brak goryczki), a także wysokiej zawartości flawonoidów i związków mineralnych.

Napój ten jest idealny - właściwości rooibos:

  • Dla dzieci,
  • Dla osób starszych
  • Nie powoduje trudności z zasypianiem (brak teiny)
  • Nie pobudza i nie uczula
  • Zawiera przeciwutleniacz aspalathin, który reguluje poziom cukru we krwi poprzez kontrolę wytwarzania insuliny przez trzustkę,
  • poprawia również wchłanianie glukozy.
  • mogą ją pić kobiety w ciąży.
  • Brak również przeciwwskazań, dla kobiet karmiących piersią.
  • Może zmniejszać stany depresyjne
  • Rooibos charakteryzuje się brakiem goryczkma bardzo delikatny smak, wyczuwalne słodkie miodowe nutki.
  • obniża poziomy cholesterolu całkowitego
  • Aktywuje geny przeciwstarzeniowe,
  •  wspomóc może organizm w przypadku biegunek spowodowanych rotawirusem
  • spożywany regularnie wykazuje pozytywne działanie na  skurcze brzucha (antyspazmatyczne) oraz obniża ciśnienie krwi

Rooibos na pewno nie jest herbatą czerwoną.
Herbata czerwonokrzew zlewana wrzątkiem koniecznie w zaparzaczu ponieważ jej listki a raczej igiełki po zalaniu wodą pływają na wierzchu. Czas parzenia rooibos to 3-4 minuty.

CO TO JEST ROOIBOS? herbata? zioło?

Rooibos z języka afrikaans, czyli „rooi”, czerwony i „bos”, krzew, czyli znany tez, jako czerwonokrzew. Znana 300-letnia roślina rooibos, jest niczym dziecko raczkujące wśród naparów i herbat w porównaniu z  historią od prawie pięćdziesięciu wieków camellia sinensis  którą znamy, jako czarna, czerwona i zielona herbata.

Rooibos, jako zioło pochodzi z RPA, że nie jest nawet "herbatą" w ogóle. Jest to roślina, która po zebraniu i wysuszeniu  zaparzona daje czerwono-brązowym napar ziołowy nazwany "afrykańska czerwona herbata" lub "czerwona herbata bush" przez przemysł herbaciany.

Jako pierwsi z zachodniej cywilizacji poznali ją holenderscy osadnicy z RPA. Spopularyzowali, rooibos w 1700 roku, jako alternatywę dla droższej, importowanej czarnej herbaty, rooibos, jako komercyjna uprawa herbaty ewoluowała aż do 1930 roku. I tak rooibos stał się alternatywnym naparem bliskim „herbacie”

UNIKALNA UPRAWA

Rooibos jest wyjątkowy, pochodzi górzystego regionu Cederberg w Republice Południowej Afryki (na północ od Kapsztadu), gdzie przemysł i zbiory rozwija się do dziś. Cederberg, jeden z najbardziej zróżnicowanych biologicznie obszarów kraju, szczyci się chronionym obszarem dzikiej przyrody na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Miejscowi zbierają i parzą naturalnie rosnące na krzewach liście  rooibos w regionie Cederberg od setek lat. Komercyjnie uprawiany rooibos został przeszczepiony do innych regionów Republiki Południowej Afryki. W rzeczywistości, RPA jest jedynym krajem na świecie produkującym rooibos, na dzień dzisiejszy działa ponad 450 plantatorów, którzy produkują do 15.000 ton rooibosa rocznie. Około 7000 ton rooibos RPA jest eksportowany do ponad 30 krajów na całym świecie. Niemcy, Holandia, Japonia, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone są największymi importerami ziół.

Rooibos roślina, Aspalathus linearis, jest członkiem rodziny roślin Bobowatych, które kwitną w suchych, górzystych regionach w strefie z okresowymi opadami deszczu. Linearis nazwa rośliny pochodzi z jej liniowej struktury uprawy, która tworzy długie jasnozielone, igłowe (iglaste) liście które osiągają długość 2–6 cm. Roślina kwitnie wczesną wiosną z bujnymi żółtymi kwiatami. Każdy kwiat produkuje rośliny strączkowe z jednym nasionem, wewnątrz, który wyłania się, gdy dojrzeje i spada na suchej ziemi wokół krzewu. Pierwsi afrykańscy zbieracze dzikich rooibosów odkryli, że mrówki zbierały te nasiona, więc zazwyczaj szukali mrowiska by pozyskać nasiona potrzebne do ponownego posadzenia nasion roślin rooibos. Dzisiaj, rolnicy przesiewają piaszczystą glebę, wokół rooibos roślin, aby zebrać świeże nasiona, które wysiewają, jako nowe uprawy krzewów każdej wiosny. Rooibos potrzebuje około 18 miesięcy, aby przejść od posadzenia sadzonki do zbiorów gotowych liści czerwonokrzew, zazwyczaj zbierane są w miesiącach letnich w Republice Południowej Afryki.

Jak jest przetwarzany

Rooibos jest zbierany i przetwarzany w podobny sposób jak roślina herbaty Camillia sinensis.

Po zebraniu igiełkowe liście rooibosa są cięta ręcznie, a jej łodygi i liście są związane w wiązki. Wiązki są sortowane, a następnie utlenianie. Utlenianie polega na wydobyciu z roślin olejków eterycznych pozwalający uzyskać ich bogaty kolor i smak. Im bardziej utleniony jest rooibos, tym bardziej ma czerwony kolor i staje się słodszy i bogatszy w smaku. Jest to wersja, którą znamy, jako czerwony rooibos. Mniej utleniony rooibos zachowuje lekko zielony kolor i ma trawiasty, mineralny smak. Ta mniej utleniona wersja nazywa się zielonym rooibosem

Jak zaparzyć  rooibos?

Jak herbata czarna lub napar ziołowy, rooibos jest zalewany gorącą wodą (95°C zaraz po zagotowaniu). Najlepiej w sitku, zaparzaczu lub w papierowych filtrach. Pozwoli to łatwo oddzielić napar od liści. Jego listki (igiełki) po zalaniu wodą pływają na wierzchu naparu w kubku, nie opadają na dno. Ponieważ jest to zioło, rooibos jest całkowicie wolne od kofeiny.

Słodki miodowy, drzewny, trawiasty, waniliowy, kwiatowy, miodowy, ziołowy i karmel to tylko garść słów, które mogą opisać spektrum smaku popijając napar rooibosa. Nasz rooibos daje kremowy słodki smak. Rooibos jest pyszny popijając zaparzony z odrobiną mleka i cukru lub miodu, jest tradycyjnym południowoafrykańskim sposobem przeniesienia się w tamte słoneczne rejony za sprawą jednego łyka rooibosa.

Rooibos stał się popularnym ziołem również z powodu swoich walorów jego Głęboki bursztynowo czerwony kolor zaparzonego czerwonego rooibos sprawia, że jest to świetnym naturalnym środkiem wzmacniającym i barwiącym kolor włosów lub tkanin.

Jak jest przechowywany

Rooibos, podobnie jak każda inna herbata lub zioło, powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu. Ponieważ rooibos jest utleniony w podobny sposób do czarnej herbaty to prawidłowo przechowywany zostaje świeży i nadają się do picia przez okres przynajmniej do dwóch lat. Aby Twój rooibos pozostał świeży, należy uważać, aby przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od światła, tlenu, wilgoci i pachnących towarzyszy kuchni czy spiżarni, takich jak kawa lub przyprawy, środki czystości itp...

Rooibos Rooibos
Cena: 14,95 zł
zobacz więcej
Rooibos Chillout Rooibos Chillout
Cena: 10,95 zł
zobacz więcej
Rooibos Cuba Libre Rooibos Cuba Libre
Cena: 13,95 zł
zobacz więcej
Rooibos Limetka Rooibos Limetka
Cena: 12,20 zł
zobacz więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl