Rooibos
-
Czerwonokrzew czyli "herbata" bez teiny
Jest napojem z liści czerwonokrzewu. Napar daje naturalny, miodowy smak i aromat. Napar przyrządzonego napoju jest nazywany rotbush lub rooibos. Jej napar jest bardzo ceniony głównie z powodu nie występowania kofeiny i niskiej zawartości garbników (brak goryczki), a także wysokiej zawartości flawonoidów i związków mineralnych.
Idealny Napój - właściwości rooibos:
- Dla dzieci,
- Dla osób starszych
- Nie powoduje trudności z zasypianiem (brak teiny)
- Nie pobudza i nie uczula
- Zawiera przeciwutleniacz aspalathin, który reguluje poziom cukru we krwi poprzez kontrolę wytwarzania insuliny przez trzustkę,
- poprawia również wchłanianie glukozy.
- mogą ją pić kobiety w ciąży.
- Brak również przeciwwskazań, dla kobiet karmiących piersią.
- Może zmniejszać stany depresyjne
- Rooibos charakteryzuje się brakiem goryczki ma bardzo delikatny smak, wyczuwalne słodkie miodowe nutki.
- obniża poziomy cholesterolu całkowitego
- Aktywuje geny przeciwstarzeniowe,
- wspomóc może organizm w przypadku biegunek spowodowanych rotawirusem
- spożywany regularnie wykazuje pozytywne działanie na skurcze brzucha (antyspazmatyczne) oraz obniża ciśnienie krwi
Korzyści zdrowotne "herbaty" Rooibos
- Alergie działanie rooibos i wpływ naparu na organizm
Ten południowoafrykańska cudowna roślina daje po zaparzeniu napar który zawiera bioaktywny flawonoid znany jako chryzoeriol, który posiada działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Działając rozszerza oskrzela, herbata rooibos może pomóc złagodzić uczucie świszczącego oddechu i kaszlu spowodowane alergicznym nieżytem nosa i astmą.
Zawiera rówwnież zwiazek zwany flawonoid zwany kwercetyną pomaga przede wszystkim zapobiegać wywoływaniu alergii. Kwercetyna zasadniczo blokuje komórki tuczne, które są odpowiedzialne za uwalnianie histaminy, głównego elementu wyzwalającego reakcję alergiczną.
Zasadniczo herbata rooibos działa jako środek przeciwhistaminowy, bezsennych skutków ubocznych, które towarzyszą wielu podobnym lekom. Chociaż nie zastępuje zaawansowanych metod leczenia alergii, takich jak wziewne kortykosteroidy i wysokie dawki leków przeciwhistaminowych, codzienne picie kilku filiżanek herbaty rooibos może ograniczyć nadmierną reakcję immunologiczną organizmu, która wywołuje alergie.
-
Wspomaganie odchudzania
Podobnie jak zielona herbata i czarna herbata, picie herbaty rooibos to dobry sposób na delektowanie się pysznym napojem. Każda filiżanka naparu rooibos zawiera tylko 2 - 4 kalorii, więc możesz pić ten cudownie dymny napój bez obaw o zrujnowanie diety. Pamiętaj, że dodanie cukru, miodu lub innych słodzików może zwiększyć liczbę kalorii, więc ogranicz do minimum, jeśli Twoim celem jest utrata wagi.
Ponadto wielu z nas boryka się z problemami trawiennymi. Rosnąca zapadalność na choroby, takie jak zapalenie jelita cienkiego, refluks żołądkowy i przewlekły rozstrój żołądka i wiele z nich można przypisać złej diecie bogatej w przetworzoną żywność, i dlatego istnieje coraz więcej przesłanek dla potencjalnych korzyści trawiennych płynących z picia napru rooibosa, który zawiera kilka składników odżywczych, które działają przeciwskurczowo, co pomaga zapobiegać bólom żołądka. Badanie opublikowane w Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology Journal pokazuje, że związki takie jak kwercetyna, orientyna i witeksyna pomogły rozluźnić układ trawienny i złagodzić uczucie dyskomfortu. To samo badanie pokazuje, że taniny w herbacie rooibos mogą zmniejszać objawy biegunki
Herbata Rooibos ma również korzystny wpływ na układ odpornościowy. Jest pełen witamin i minerałów, które wspomagają funkcje odpornościowe i odpierają atakujące patogeny, które mogą powodować choroby. Rooibos może być skuteczny w eliminowaniu patogenów powodujących rozstrój żołądka i biegunkę.
-
Łagodzi ból
Zawiera przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i uczucie bólu. Związki przeciwskurczowe zawarte w herbacie rooibos mogą również pomóc złagodzić ból brzucha, taki jak skurcze żołądka, poprzez aktywację jonów potasu w całym ciele
Zmniejszając stan zapalny, herbata rooibos może pomóc w leczeniu bolesnych objawów zapalenia stawów. Herbata Rooibos jest bogata w witaminę C, która dodatkowo pomaga w naprawie kolagenu i tkanki łącznej w stawach.
-
Pomaga budować mocne kości
Podobnie jak prawdziwe herbaty i wiele ziół, herbata rooibos zawiera minerały, takie jak wapń, mangan i fluor, które pomagają budować mocne kości. Minerały te powodują zwiększoną aktywność połączeń osteoblastów, które są odpowiedzialne za budowanie silnej masy kostnej
Podczas gdy wiele herbat zawiera te niezbędne minerały, które pomagają chronić zdrowe kości i zapobiegają chorobom takim jak osteoporoza i zapalenie stawów, rooibos zawiera dwa inne związki, które są jeszcze korzystniejsze dla zdrowia kości. Wykazano, że flawonoidy luteolina i orientyna zawarte w rooibos mogą zwiększać zawartość minerałów w kościach.
-
Może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy
Picie herbaty rooibos może pomóc utrzymać cukrzycę pod kontrolą lub zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu 2. W 2013roku w Tokio badanie na zwierzętach wykazało, że polifenole zawarte w herbacie rooibos regulują poziom cukru we krwi i zwiększają tolerancję glukozy u myszy z cukrzycą. Wiodomym jest, że rooibos nie wyleczy cukrzycy, może jedynie pomóc zmniejszyć insulinooporność i złagodzić objawy, gdy jest regularnie spożywana
W szczególności polifenol aspalatyna działa w celu zwiększenia wychwytu glukozy i hamuje wzrost poziomu glukozy na czczo, który może prowadzić do skoków cukru we krwi u osób z cukrzycą. Myszom w tym badaniu podawano przez pięć tygodni aspalatynę w ilościach podobnych do tych obecnych w herbacie rooibos. Wykazano również, że myszy mają niższy poziom ekspresji w genach, które są powiązane z dziedzicznym ryzykiem cukrzycy.
-
Wspiera zdrowie serca
Jest doskonały dla zdrowia serca i pomaga utrzymać płynne krążenie krwi. Zawierający flawonoid chryzoeriol, który jest lekiem rozszerzającym oskrzela, związek ten jest również skutecznym środkiem obniżającym wysokie ciśnienie krwi i poprawiającym krążenie. Relaksujące działanie herbaty rooibos pomaga otworzyć naczynia krwionośne, a przeciwutleniacze działają na obniżenie złego cholesterolu i zapobiegają gromadzeniu się płytki nazębnej.
Koreańskie badanie z 2015 r. wykazało, że aspalatyna, której przypisuje się regulowanie objawów cukrzycy, może również zapobiegać niebezpiecznym chorobom, takim jak choroba sercowo-naczyniowa i zawał serca. Aspalatyna działa w celu zmniejszenia ryzyka nadciśnienia poprzez regulację hormonalną. Ten polifenol może również pomóc w zapobieganiu zapaleniu naczyń, które może ograniczać przepływ krwi do serca.
Rooibos na pewno nie jest herbatą czerwoną.
Herbata czerwonokrzew zlewana wrzątkiem koniecznie w zaparzaczu ponieważ jej listki a raczej igiełki po zalaniu wodą pływają na wierzchu. Czas parzenia rooibos to 3-4 minuty.
Co to jest Rooibos? herbata? zioło?
Rooibos z języka afrikaans, czyli „rooi”, czerwony i „bos”, krzew, czyli znany tez, jako czerwonokrzew. Znana 300-letnia roślina rooibos, jest niczym dziecko raczkujące wśród naparów i herbat w porównaniu z historią od prawie pięćdziesięciu wieków camellia sinensis którą znamy, jako czarna, czerwona i zielona herbata.
Rooibos, jako zioło pochodzi z RPA, że nie jest nawet "herbatą" w ogóle. Jest to roślina, która po zebraniu i wysuszeniu zaparzona daje czerwono-brązowym napar ziołowy nazwany "afrykańska czerwona herbata" lub "czerwona herbata bush" przez przemysł herbaciany.
Plantacje herbaty rooibos, przy drodze między Eselbank i Wupperthal w górach Cederberg prowincji Western Cape
Jako pierwsi z zachodniej cywilizacji poznali ją holenderscy osadnicy z RPA. Spopularyzowali, rooibos w 1700 roku, jako alternatywę dla droższej, importowanej czarnej herbaty, rooibos, jako komercyjna uprawa herbaty ewoluowała aż do 1930 roku. I tak rooibos stał się alternatywnym naparem bliskim „herbacie”
-
Smak rooibosa
Herbata Rooibos ma słodki, orzechowy smak, często porównywany do herbaty hibiskusowej lecz nie jest tak kwaskowaty bardziej miodowy i jest również opisywany który posiada nutki karmelu, wanilii i dymnej esencji podobnej do tytoniu.
Rooibos ma lekkie odczucie w ustach, które jest subtelne i nie przytłaczające. Często opisuje się go jako neutralny, ale słodki profil smakowy, który można wzmocnić plasterkami cytryny lub odrobiną miodu. Warzy się w czerwonawo-brązowy odcień, równie oszałamiający wizualnie, co smaczny.
Herbata Rooibos nie zawiera również kofeiny, dzięki czemu jest dobrym napojem o każdej porze dnia. Dzięki wysokiej zawartości witamin i polifenoli herbata zapewnia nie tylko wyśmienity smak, ale także pomaga zachować zdrowie. Można ja zaparzyć jako gorącą herbatę lub jako mrożoną orzeźwiającą podawaną w upalne dni.
-
Unikalna uprawa
Rooibos jest wyjątkowy, pochodzi górzystego regionu Cederberg w Republice Południowej Afryki (na północ od Kapsztadu), gdzie przemysł i zbiory rozwija się do dziś. Cederberg, jeden z najbardziej zróżnicowanych biologicznie obszarów kraju, szczyci się chronionym obszarem dzikiej przyrody na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Miejscowi zbierają i parzą naturalnie rosnące na krzewach liście rooibos w regionie Cederberg od setek lat. Komercyjnie uprawiany rooibos został przeszczepiony do innych regionów Republiki Południowej Afryki. W rzeczywistości, RPA jest jedynym krajem na świecie produkującym rooibos, na dzień dzisiejszy działa ponad 450 plantatorów, którzy produkują do 15.000 ton rooibosa rocznie. Około 7000 ton rooibos RPA jest eksportowany do ponad 30 krajów na całym świecie. Niemcy, Holandia, Japonia, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone są największymi importerami ziół.
Rooibos roślina, Aspalathus linearis, jest członkiem rodziny roślin Bobowatych, które kwitną w suchych, górzystych regionach w strefie z okresowymi opadami deszczu. Linearis nazwa rośliny pochodzi z jej liniowej struktury uprawy, która tworzy długie jasnozielone, igłowe (iglaste) liście które osiągają długość 2–6 cm. Roślina kwitnie wczesną wiosną z bujnymi żółtymi kwiatami. Każdy kwiat produkuje rośliny strączkowe z jednym nasionem, wewnątrz, który wyłania się, gdy dojrzeje i spada na suchej ziemi wokół krzewu. Pierwsi afrykańscy zbieracze dzikich rooibosów odkryli, że mrówki zbierały te nasiona, więc zazwyczaj szukali mrowiska by pozyskać nasiona potrzebne do ponownego posadzenia nasion roślin rooibos. Dzisiaj, rolnicy przesiewają piaszczystą glebę, wokół rooibos roślin, aby zebrać świeże nasiona, które wysiewają, jako nowe uprawy krzewów każdej wiosny. Rooibos potrzebuje około 18 miesięcy, aby przejść od posadzenia sadzonki do zbiorów gotowych liści czerwonokrzew, zazwyczaj zbierane są w miesiącach letnich w Republice Południowej Afryki.
-
Jak jest przetwarzany
Rooibos jest zbierany i przetwarzany w podobny sposób jak roślina herbaty Camillia sinensis.
Po zebraniu igiełkowe liście rooibosa są cięta ręcznie, a jej łodygi i liście są związane w wiązki. Wiązki są sortowane, a następnie utlenianie. Utlenianie polega na wydobyciu z roślin olejków eterycznych pozwalający uzyskać ich bogaty kolor i smak. Im bardziej utleniony jest rooibos, tym bardziej ma czerwony kolor i staje się słodszy i bogatszy w smaku. Jest to wersja, którą znamy, jako czerwony rooibos. Mniej utleniony rooibos zachowuje lekko zielony kolor i ma trawiasty, mineralny smak. Ta mniej utleniona wersja nazywa się zielonym rooibosem
-
Jak zaparzyć rooibos?
Jak herbata czarna lub napar ziołowy, rooibos jest zalewany gorącą wodą (95°C zaraz po zagotowaniu). Najlepiej w sitku, zaparzaczu lub w papierowych filtrach. Pozwoli to łatwo oddzielić napar od liści. Jego listki (igiełki) po zalaniu wodą pływają na wierzchu naparu w kubku, nie opadają na dno. Ponieważ jest to zioło, rooibos jest całkowicie wolne od kofeiny.
Słodki miodowy, drzewny, trawiasty, waniliowy, kwiatowy, miodowy, ziołowy i karmel to tylko garść słów, które mogą opisać spektrum smaku popijając napar rooibosa. Nasz rooibos daje kremowy słodki smak. Rooibos jest pyszny popijając zaparzony z odrobiną mleka i cukru lub miodu, jest tradycyjnym południowoafrykańskim sposobem przeniesienia się w tamte słoneczne rejony za sprawą jednego łyka rooibosa.
Rooibos stał się popularnym ziołem również z powodu swoich walorów jego Głęboki bursztynowo czerwony kolor zaparzonego czerwonego rooibos sprawia, że jest to świetnym naturalnym środkiem wzmacniającym i barwiącym kolor włosów lub tkanin.
-
Jak jest przechowywany
Rooibos, podobnie jak każda inna herbata lub zioło, powinny być przechowywane w szczelnym opakowaniu. Ponieważ rooibos jest utleniony w podobny sposób do czarnej herbaty to prawidłowo przechowywany zostaje świeży i nadają się do picia przez okres przynajmniej do dwóch lat. Aby Twój rooibos pozostał świeży, należy uważać, aby przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od światła, tlenu, wilgoci i pachnących towarzyszy kuchni czy spiżarni, takich jak kawa lub przyprawy, środki czystości itp...