Yerba mate
czyli ostrokrzew paragwajski posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, pobudza, odchudza i oczyszcza.
Yerba to moc i energia ponad 150 różnych mikroelementów, witamin, minerałów i antyoksydantów. To ceniona i popularna od wieków w Ameryce Południowej obecnie i na całym świecie roślina, z której przyrządzamy napar.
Oto napój pochodzący z Ameryki Południowej, który zyskał wyjątkową popularność również w kulturze europejskiej. Jego tradycja, choć sięga głęboko w przeszłość, nadal jest aktualna – yerba mate, czyli herbata uwielbiana przez wielu ludzi na całym świecie!
Skąd wzięła się yerba mate?
Historia naparu sięga czasów przedkolumbijskich, kiedy to rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej odkryli i zaczęli uprawiać liście krzewu Ilex paraguariensis. Początkowo były one używane w celach leczniczych, ale szybko stały się integralną częścią kultury i ceremonii. Ponadto herbata ta przez plemiona Guarani i Tupi-Guarani uznawana była za dar od bogów!
Jak tradycyjnie parzy się yerba mate?
Przygotowywanie naparu jest prawdziwym rytuałem. Tradycyjnie przygotowuje się go przy użyciu naczynia zwanego "mate" lub "cuia" i bombilli, czyli metalowej rurki z filtrem. Liście są wkładane do naczynia, a gorąca woda jest dodawana przez bombillę. Napój jest następnie degustowany wspólnie, co jest ważnym elementem społecznego i kulturowego życia w Ameryce Południowej.
Niepowtarzalny smak i aromat, czyli herbata yerba mate
Napój ma charakterystyczny aromat, który jest trudny do porównania z innymi naparami. Jest świeży, ziołowy, z subtelnymi nutami trawiastymi. Herbata yerba mate ma wyrazisty, lekko gorzki i orzeźwiający smak. Jednak różnice w doznaniach mogą być znaczące w zależności od rodzaju i pochodzenia liści. Niektóre są bardziej delikatne, inne bardziej intensywne, co daje szeroki zakres do eksperymentowania i wybierania ulubionego smaku.
Poznaj rodzaje yerba mate
W naszym sklepie oferujemy szeroki wybór różnych rodzajów yerba mate, aby sprostać różnym gustom i preferencjom naszych Klientów. Możesz wybierać spośród tradycyjnych odmian oraz różnych mieszanek z dodatkami smakowymi takimi jak cytryna czy wiśnia.
Przechowywanie herbaty yerba mate
Aby zachować świeżość produktu, warto przechowywać go w szczelnym pojemniku z dala od światła i wilgoci. Dzięki temu zapach i smak pozostaną niezmienione, a napój będzie równie aromatyczny i smaczny, jak w dniu zakupu.
Yerba mate to nie tylko herbata - to podróż przez kulturę i historię. Zachęcamy do eksplorowania naszej różnorodnej oferty, odkrywania unikalnych smaków i aromatów. Skorzystaj z asortymentu sklepu i czerp radość z prostych przyjemności!
Właściwości yerba mate:
- bogactwo witamin, minerałów,
- wzmacnia układ odpornościowy.
- redukuje łaknienie po wypiciu mamy odczucie sytości
- poprawia koncentrację,
- ma działanie pobudzające,
- redukuje ryzyko chorób serca;
- obniża poziom cholesterolu,
- korzystnie wpływa na zmęczenia, znużenia i senności pobudza i dłużej działa niż kawa
- nie wypłukuje magnezu z organizmu
Tradycyjny sposób przygotowania Yeba Mate
- Nasyp yerbę do naczynka 1/4 do 3/4 objętości (dla początkujących proponujemy rozpoczynanie od minimalnej ilości nawet 1-2 łyżeczki)
- Przykryj dłonią otwór tykwy i odwróć do góry
- Potrząśnij naczyniem, by najdrobniejsze listki i pył opadły w stronę zatkanego otworu na dłoń
- odwróć ostrożnie naczynko i ustaw w pozycji ok 45 stopni by yerba ułożyła się po skosie
- na tak przechylone naczynie umieść na wierzch yerby bombillę i odchyl delikatnie do pozycji pionowej naczynka
- zalej przegotowaną wodą o temp. 70-80 ºC
- Odczekaj aż listki yerby wchłoną wodę i po 2-3 minutach uzupełnij tykwę do pełna
- w zależności od pojemności naczynka i wsypanego suszu możesz zalewać od 3-7 razy (niektóre okazy naczynek o poj. powyżej 300 ml nawet do 10 razy)
- jeśli będziesz wkładał bombillę do naczynka z yerbą już zalaną wodą to zatkaj od góry przy ustniku wówczas cięte listki i pył nie wyjdzie do filtra bombilli.
Terere czyli yerba mate na zimno
Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Zalewamy przygotowany w naczyniu susz lodowatą wodą lub sokiem, pomarańczowym ewentualnie jabłkowym. Ważnym elementem jest lodowata woda. Dodając 1-2 kostki lodu utrzymamy dłużej mrożoną yerbe. Według własnego uznania można dodać listki hibiskusa, mięty oraz plasterek cytryny,pomarańczy lub limonki.
- Wsyp susz do naczynia
- wrzuć do naczynka dodatki mięta , hibiskus , cytrusy
- włóż bombillę
- zalej susz lodowatą wodą
- odczekaj 5-10 minut by mate wchłonęła wodę
- dodaj swój ulubiony sok
- dodaj kostki lodu i gotowe...
Najlepsze do terere są odmiany yerby z dodatkami owoców lub ziół.
Czy yerba przygotowana i wypita wieczorem utrudnia nam zasypianie?
Niestety, do końca nie ma na te pytania jednoznacznej odpowiedzi. Z jednej strony yerba zawiera mateinę (kofeinę), która daje pobudzenie i dodaje energię. Z drugiej, posiada dużo magnezu, mającego działanie uspokajające.