Dla koneserów jak i dla osób poszukujących unikalnego smaku mamy coś niezwykłego! Proponujemy naszym Klientom zjawiskowe zielone liściaste herbaty z dodatkami. Najlepsze i cudownie pachnące mieszanki posmakują każdemu, kto ich tylko spróbuje. Pięknie pachnący napar doskonale będzie komponował się z domieszką w postaci suszonych owoców, kwiatów, ziół czy przypraw.
Zielona herbata z dodatkami
Oferowane mieszanki liściastej herbaty zielonej smakowej z dodatkiem owoców czy ziół sprzedajemy na wagę. Napary, które z nich przygotujesz będą stanowić doskonale dobrane kompozycje smakowe. Na pewno sprawdzą się na każdą okazję. W zależności od wybranego przez Ciebie wariantu, możesz skorzystać z różnorodnych właściwości napoju. Wystarczy kubeczek aromatycznego naparu, by pobudzić Cię do działania, zrelaksować, ukoić nerwy. Rozgrzeje, gdy za oknem mróz, orzeźwi, gdy upał spróbuje się wedrzeć do Twojego domu.
Właściwości herbaty zielonej z dodatkami:
Kto by pomyślał, że jeden napój - napar z delikatnych aksamitnych listków herbaty, a tyle możliwości! Mieszanka z guaraną pobudzi Cię do działania i da zastrzyk energii większy niż najlepsza kawa. Po inną możesz sięgnąć, by ukoić swoje nerwy, pomogą w tym na pewno aromatyczne owocowe dodatki. Cytrusy zapewnią orzeźwienie w gorące dni.
- Zaparz herbatę i Przygotuj z nich mrożony napój dodając później po wystudzeniu lodu!
Właściwości zdrowotne herbaty są znane nam od tysięcy lat. Dzięki wyjątkowemu bogactwu oraz zróżnicowaniu jej smaków jest wśród najczęściej spożywanych napojów. Każdy rodzaj herbaty otrzymywany jest z tej samej rośliny krzewu herbacianego, który jest wiecznie zieloną roślinę i wywodzi się z rodziny Theaceae, gatunku Camellia, Do najbardziej znanych i rozpowszechnionych należą: Camellia sinensis – odmiana chińska oraz Camellia assamica – nazywana herbatą assamską (indyjska).
Poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom herbacie w tym zielonej przypisuje się działanie przeciwzapalne, stymulujące system immunologiczny, zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi naszego organizmu oraz posiada bardzo korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, po przez hamowanie wzrostu bakterii patogennych.
Ponadto herbata zielona z dodatkami jak i klasyczna charakteryzuje się dużą zawartością katechin, o silniejszych właściwościach antyoksydacyjnych, w porównaniu do tanin zawartych w herbacie czarnej.
Ważną informacją jest, że dodatki smakowe owoce, zioła czy przyprawy nie zmieniają wartości zdrowotnych zielonej herbaty pod warunkiem, że jest to herbata liściasta.
- Ciekawską jest, że coraz bardziej popularne również są drinki alkoholowe, przygotowane na bazie naparu herbaty zielonej.
Żeby zachować wszystkie najlepsze właściwości i smak swojej ulubionej zielonej herbaty z dodatkami ważnej jest odpowiednio jej zaparzenie wówczas jest naprawdę pyszna i wyjątkowa! Więc warto jednak poświecić chwilę na jej odpowiednie przygotowanie. Co bardzo ważne, liście powinno się zalać wodą o temperaturze ok. 70-80 °C w innym wypadku napar herbaciany nabierze goryczki i gorzkiego smaku, herbatę należy parzyć nie dłużej niż około 3 minuty. Wówczas teina nie zwiąże się z garbnikami, a napar będzie orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia sprawi, że herbata będzie działała relaksująco, a jej smak dopełni delikatnie gorzki aromat. Dobrą herbatę zieloną jaką oferujemy w naszym sklepie zaparzysz nawet do trzech razy oddzielając liść od naparu.
Zalecany sposób zaparzenia zielonej herbaty z dodatkami.
-
Przechowywanie herbaty zielonej