Różnice pomiędzy tysiącami różnych herbat można sprowadzić do procesu uprawy herbaty i metod jej przetwarzania. Istnieją dwa główne rodzaje herbat: herbaty prawdziwe i herbaty ziołowe.
- herbata
- historia herbaty
- kawa
- espresso
- kawa z mlekiem
- kawa arabika
- latte
- Kawa po irlandzku
- Freddo
- Kawa Romano
- Latte macchiato
- Americano
- Macchiato
- Cappuccino
- Espresso doppio
- Ristretto
- Jak zaparzyć mocną kawę
- czerwona
- pe erh
- rooibos
- wpływ na skórę
- jak zaparzyć zieloną herbatę
- herbata na odchudzanie
- Właściwości zielonej herbaty
- herbata czarna
- dlaczego czarna herbata
- herbata fermentowana
- DARJEELING
- assam
- yunnan
- choroby krążenia a herbata
- herbata a układ pokarmowy
- czarna właściwości
- najpopularniejsza herbata
- Oznaczenie herbat
- ziór herbaty
- First Flush
- pąki liści
- Second Flush
- Ceylon
- herbaty czarne
- herbata zielona
- herbata ekspresowa
- herbata gunpowder
- rodzaje herbat
- Przewodnik po herbacie
- Herbata Oolong
- parzenie herbaty
- czas parzenia
- Dodatki do herbat
- herbaty z Chin
- Japonia
- oolong herbata
- magnez
- kawa i magnez
- earl grey
- bergamotka
- Mięta
- Lemoniada
- yerba Mate
- guarana
- pobudzająca
- energia
- zdrowie
- kawa przeciwskazania
- kawa po zawale
- kawa a ciśnienie tętnicze
- prezent
- Dzień Mamy
- Prezent dla Nauczyciela
- Dzień Ojca
- Choleserol
- gorąca
- herbata rozgrzewająca
- herbata na przeziębienie
- miód
- zielona herbata
- relaks
- herbata uspokajająca
- dieta
- Herbata zimowa
- cynamon
- herbata na zimę
- drink
- Moktail
- eliksir orzeźwiający
- wędzona
- Lapsang
- herbata w saszetkach
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | ||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | ||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||
29 | 30 |
Herbata miętowa, to napój popularny na całym świecie. Jego napar daje uczucie orzeźwienia i ochłodzenia, smak w połączeniu z licznymi korzyściami zdrowotnymi sprawia, że jest to ulubiony napój wielu osób. Na tym blogu zagłębimy się w świat herbaty miętowej, poznamy jej historię, zalety i metody przygotowania.
Kupowanie herbaty liściastej zamiast torebek herbacianych ma wiele zalet. Najlepsi producenci i konfekcjonerzy herbat liściastych używają całych liści herbaty, co często nie ma miejsca w przypadku paczkowanych tzw. saszetek z herbatą. Częstokroć niestety jest to pył herbaciany, który powstaje podczas produkcji herbaty liściastej.
Biała herbata to delikatna herbata znana ze swojego subtelnego smaku i delikatnego zapachu. Jest uwielbiana za minimalnie przetworzona i naturalna i podziwiana za wielowiekową sprawdzoną od wieków tradycję produkcji.
Parzenie masala chai może być tak proste, jak zasypanie w sitku herbaty gotowej mieszanki z naszego sklepu Raj Herbaty i zalaniu gorąca wodą lub tak złożone, jak mielenie własnych przypraw. Dodatek mleka nadaje nowy wymiar klasycznemu koncentratowi herbaty chai.
Wyjątkowa choć mniej znana. Chcemy Wam przedstawić mniej znaną herbatę czarną i jest to Lapsang Souchong: chińska herbata, którą niektórzy opisują jako trunek herbacianego świata. Zawiera nuty whisky, tytoniu i dymu z ogniska. To zupełnie inne spojrzenie na czarną herbatę. Lapsang Souchong podnosi jakość picia herbaty dzięki nietradycyjnym smakom w wielowiekowej herbacie.
Herbata mleczna Boba może być przygotowana na wiele sposobów i różnych smaków. Mieszaj i nie bój się bawić dziwnymi kombinacjami. Kremowy smak mleka i gumowata konsystencja tapioki pozostawiają pole do eksperymentów.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez kubka gorącego, aromatycznego i wartościowego napoju, każdy wieczór spędzasz delektując się nim, a poranka nie rozpoczynasz od kawy, tylko od ziołowego naparu możesz z pewnością nazywać się członkiem grona wielbicieli herbaty. Będąc prawdziwym fanem tego napoju z pewnością nie może zabraknąć Ci kilku przydatnych i niezwykle funkcjonalnych akcesoriów, które umożliwią Ci poprawne parzenie liści oraz sprawią, że napar będzie obłędnie smakował. Oprócz czajników, filiżanek, termosów i innych naczyń do picia, warto zaopatrzyć się również w takie akcesoria jak filtry papierowe, puszki do przechowywania czy specjalny termometr do mierzenia temperatury wody. Te i wiele innych gadżetów znajdziesz w naszym sklepie internetowym – poznaj ich zastosowanie i przekonaj się, dlaczego warto korzystać z nich na co dzień przygotowując swój ulubiony napój!
Dowiedz się, co sprawia, że herbata pu-erh jest tak wyjątkowa i odkryj najlepsze odmiany. Zaopatrz się, rozpakuj herbaty pu-erh i odkryj świat smaków, który zadowoli nawet najbardziej wybrednego konesera herbaty
Puszki na herbatę to poręczne małe pojemniki do przechowywania, które utrzymują herbatę w jednym, łatwym dostępnym miejscu. Takie puszki chronią również herbatę przed degradacją spowodowaną działaniem promieni słonecznych i wilgoci. Oznacza to, że Twoja herbata będzie dłużej świeża, jeśli będzie prawidłowo przechowywana w puszce.
Wczesna wiosna już powoli się pojawia mając to na uwadze, proponujemy nasz wiosenny mocktail który odzwierciedla nadzieję, że skończyliśmy ze śnieżną pogodą i jesteśmy gotowi na wiosenne kwiaty. Ten lekki i orzeźwiający, prosty napój łączy nuty kwiatowe i słodkie, tworząc idealne wiosenne doznania.
Cynamon to popularna przyprawa, od wieków dodawana i stosowana do kulinarnych potraw i napojów. Jest podstawą słynnej indyjskiej herbaty chai, która zawiera mieszankę kardamonu, czarnego pieprzu, świeżego korzenia imbiru, goździków i cynamonu.
Dziś nikogo nie dziwi, że spożycie herbaty jest popularne od wieków, nie tylko ze względu na korzyści zdrowotne, ale także ze względu na szeroki wybór smaków i aromatów. Zasiadanie z dobrą książką i filiżanką parującej gorącej herbaty pomaga zrelaksować się i odmłodzić zmysły, jednocześnie poprawiając samopoczucie.
Poszukujesz wyjątkowych prezentów, którymi będziesz mógł obdarować babcię i dziadka? Dzień Babci obchodzimy 21 stycznia, natomiast Dzień Dziadka 22 stycznia - oczywiście to nie jedyny czas, kiedy warto wręczyć naszym bliskim upominki.