Masala Chai

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,45 zł 14.45





ilość szt.
Zyskujesz 14 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Masala Chai
... czyli narodowy napój herbaciany Indii

 To indyjska mieszanka herbaty z przyprawami z dodatkiem mleka jest kwintesencją kultury indyjskiej. Jej picie jest powszechne i jest nieodłącznym elementem o każdej porze dnia w każdym domostwie a także na ulicach miast do jednorazowych glinianych czarek albo szklanek. Dobrane składniki tworzą jedyną w swoim rodzaju herbatę.
Oprócz wyjątkowego smaku posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne i wpływa pozytywnie na nasz organizm w tym pracę wątroby i żołądka zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Masala chai herbata indyjska

Aby ułatwić przygotowanie tego wyjątkowego napoju i poczuć indyjskie klimaty mamy w ofercie gotową mieszankę herbaty Assam z przyprawami.

Jak przygotować  Masala Chai?

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżeczki mocnej czarnej herbaty Assam z przyprawami – Masala Chai
  • 8 łyżeczek cukru najlepiej brązowego (1-2 łyżeczki na 1 szklankę wg własnych potrzeb)

Całość, czyli Wodę i mleko wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 2- 5 minut, aby przyprawy uwolniły swoje cudowne aromaty a napar nabrał orientalnego niepowtarzalnego smaku. Następnie wyłączyć ogień i potrzymać jeszcze pod przykryciem. Przed podaniem i rozlaniem do szklanek należy przelać przygotowany napar przez drobne sito, aby oddzielić fusy herbaty i przyprawy od gotowego naparu.

Oczywiście herbatę Masala możesz zaparzyć w tradycyjny sposób jak każdą czarna herbatę.

Składniki:
  • herbata czarna Assam Dekorai,
  • imbir,
  • goździki,
  • trawa cytrynowa,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • pieprz,
  • anyż,
  • gałka muszkatołowa
 

Zalecany sposób parzenia:
 
Sposób parzenia czarna herbata
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml), liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza (zaraz po zagotowaniu). Czas zaparzania ok. 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. 

Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?

To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.

Ważne! użyj zawsze świeżej wody nie zalewaj herbaty wodą już wcześniej raz zagotowaną

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl