Masala Chai

Opis
Masala Chai
... czyli narodowy napój herbaciany Indii
To indyjska mieszanka herbaty korzennej z przyprawami z dodatkiem mleka jest kwintesencją kultury indyjskiej. Jej picie jest powszechne i jest nieodłącznym elementem o każdej porze dnia w każdym domostwie a także na ulicach miast do jednorazowych glinianych czarek albo szklanek. Dobrane składniki tworzą jedyną w swoim rodzaju herbatę.
Oprócz wyjątkowego smaku posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne i wpływa pozytywnie na nasz organizm w tym pracę wątroby i żołądka zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Aby ułatwić przygotowanie tego wyjątkowego napoju i poczuć indyjskie klimaty mamy w ofercie gotową mieszankę herbaty Assam z przyprawami.
Jak przygotować Masala Chai?
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 3 czubate łyżeczki mocnej czarnej herbaty Assam z przyprawami – Masala Chai
- 8 łyżeczek cukru najlepiej brązowego (1-2 łyżeczki na 1 szklankę wg własnych potrzeb)
Całość, czyli Wodę i mleko wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 2- 5 minut, aby przyprawy uwolniły swoje cudowne aromaty a napar nabrał orientalnego niepowtarzalnego smaku. Następnie wyłączyć ogień i potrzymać jeszcze pod przykryciem. Przed podaniem i rozlaniem do szklanek należy przelać przygotowany napar przez drobne sito, aby oddzielić fusy herbaty i przyprawy od gotowego naparu.
Oczywiście herbatę Masala możesz zaparzyć w tradycyjny sposób jak każdą czarna herbatę.
- herbata czarna Assam Dekorai,
- imbir,
- goździki,
- trawa cytrynowa,
- cynamon,
- kardamon,
- pieprz,
- anyż,
- gałka muszkatołowa
Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml), liście zalewamy wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza (zaraz po zagotowaniu). Czas zaparzania ok. 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?
To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.
Ważne! użyj zawsze świeżej wody nie zalewaj herbaty wodą już wcześniej raz zagotowaną.
Zajrzyj na nasz blog tam więcej piszemy o Masala Chai