
Masala Chai herbata
-
Eliksir herbaciany z dodatkiem z bogatych, egzotycznych indyjskich przypraw.
-
Ta mieszanka niesie ze sobą dobroć ziemistych indyjskich przypraw
Co to jest Masala Chai?
Termin „ chai ” pochodzi od hinduskiego słowa „chai”, które pochodzi od chińskiego słowa oznaczającego herbatę, znanego jako „cha”. Mieszanka organicznej herbaty Assam z suchymi organicznymi przyprawami, takimi jak kardamon, goździki, imbir, cynamon i gałka muszkatołowa, tworząca filiżankę mocnego Assam masala chai . Chai to aromatyzowany napój herbaciany, który jest popularny w Indiach a obecnie i na całym świecie. Niemal w każdym gospodarstwie domowym w Indiach herbata jest serwowana na śniadanie i wieczorną przekąskę. Najbardziej tradycyjne przepisy wymagają zielonych strąków kardamonu, lasek cynamonu, mielonych goździków, mielonego imbiru i ziaren czarnego pieprzu herbatę, mleko i cukier. W większości form herbaty herbata jest parzona w wodzie, a mleko dodaje się później. Ten aromatyczny napój pochodzi z Indii, ale obecnie zyskał ogromną popularność na całym świecie.
Piękno masala chai polega na tym, że dodatki takie jak mleko i cytryna mogą złagodzić smak dla początkujących miłośników herbaty. Oznacza to, że jest dla prawie każdego.
Parzenie masala chai może być tak proste, jak zasypanie w sitku herbaty gotowej mieszanki z naszego sklepu Raj Herbaty i zalaniu gorącą wodą lub tak złożone, jak mielenie własnych przypraw. Dodanie mleka nadaje nowy wymiar klasycznemu koncentratowi herbaty chai. Każda metoda zapewnia unikalny profil smakowy, który można dostosować do własnych preferencji. Dowiedz się, jak zaparzyć najlepszą herbatę chai, korzystając z naszego podręcznego przewodnika.
Tradycyjna herbata chai jest przygotowywana przez parzenie przypraw w gorącej wodzie. Chai można przygotować z wieloma różnymi przyprawami, ale pięć podstawowych składników to zielony kardamon, cynamon, czarne ziarna pieprzu, goździki i świeży imbir. Niektóre mieszanki chai zawierają również anyż gwiazdkowaty, papryczkę chili i koper włoski.
Składniki Masala Chai
Nazwa składników |
Korzyści |
Podgląd |
Imbir |
Imbir jest kuzynem kurkumy i jest kwitnącą rośliną wieloletnią z korzeniem, który jest używany do gotowania zarówno surowego, jak i suszonego oraz mielonego na imbir w proszku. Wspomaga trawienie i jest skuteczny w leczeniu przeziębienia, grypy i bólów ciała. |
![]() |
Cynamon |
Cynamon pochodzi z kory drzewa Cinnamomum . Pomaga leczyć niestrawność, zgagę i obniża ciśnienie krwi. |
![]() |
Goździk |
Goździki to małe pąki kwiatowe z drzewa z rodziny [Myrtaceae] mirtowatych, które występuje w Indonezji, Azji, Sri Lance, Malezji oraz na Madagaskarze. Energetyzujące zioło; goździki są skutecznym środkiem pobudzającym i aromatycznym dla płuc i żołądka. |
![]() |
Kardamon |
Kardamon to mocna przyprawa wytwarzana z małych strąków rośliny z gatunku Imbirowate , która jest uprawiana w Indiach i Azji Południowej. Leczy niestrawność i inne problemy trawienne. |
![]() |
Czarny pieprz |
Przyprawa mielona wytwarzana z owoców pieprzu z rośliny Piperaceae {pieprzowate], która pochodzi z południowych Indii. Właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. |
![]() |
Gałka muszkatołowa |
Gałka muszkatołowa jest wytwarzana ze zmielonych nasion drzewa Myristica , wiecznie zielonego drzewa występującego w Malezji, Sri Lance i Indonezji. Wspomaga trawienie pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. |
![]() |
Korzyści zdrowotne herbaty Masala
Zapobiega przeziębieniu i przekrwieniu błony śluzowej nosa - przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne właściwości herbaty masala zapobiegają przeziębieniom i przekrwieniu błony śluzowej nosa. Wzmacniające odporność goździki i imbir pomogą również powstrzymać kaszel.
Właściwości przeciwzapalne - Wszystkie przyprawy użyte do przygotowania tego napoju działają razem i mają głęboki wpływ na organizm. Herbata Masala ma działanie przeciwzapalne, pochodzące głównie z imbiru .
Zwiększa energię - Czarna herbata jest podstawowym składnikiem masala chai. Zawiera kofeinę, która doda Ci energii. Przyprawy wraz z czarną herbatą uwalniają zrównoważoną energię, która jest po prostu zastrzykiem, którego potrzebujesz, aby rozpocząć dzień.
Wzmacnia odporność - Bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy. Goździki i cynamon dodadzą ci sił. Tworzy linię obrony, która nie przepuszcza infekcji. Te właściwości lecznicze tego smacznego napoju sprawiają, że jest to jeden z najpopularniejszych napojów zdrowotnych.
Pomoc w trawieniu - Przyprawy stosowane w herbacie masala, zwłaszcza goździki, kardamon i tulsi [Święta bazylia], pomagają w procesie trawienia. Kiedy do mieszanki dodaje się imbir, jego działanie staje się bardziej lecznicze.
Właściwości przeciwutleniające - Podstawą herbaty masala jest czarna herbata. Posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Wiadomo również, że kardamon i goździki użyte w napoju obniżają poziom cholesterolu.
Kontrolowanie ciśnienia krwi - Herbata Masala może również pomóc w radzeniu sobie z problemami związanymi z ciśnieniem krwi. Jeśli masz wahania ciśnienia krwi, rozwiązaniem dla Ciebie może być herbata masala.
Poprawia metabolizm - Szybki metabolizm jest bardzo ważny, aby być sprawnym i zdrowym. To znak, że wszystkie narządy w organizmie funkcjonują prawidłowo. Co ważniejsze, wskazuje, że pokarm jest dobrze trawiony i efektywnie wykorzystywany przez organizm. Cały proces trawienia można usprawnić pijąc codziennie herbatę masala. To z pewnością zwiększy metabolizm organizmu w krótkim czasie.
Zapobiega wzdęciom - Ze względu na złą dietę, pokarm, który spożywamy, nie zawsze jest łatwo trawiony. Związki zawarte w herbacie masala pomagają w niestrawności. Poprawiając trawienie, napój ten zapobiega wciąganiu nadmiaru powietrza lub wody do żołądka.
Przepis Masala Chai
Tradycyjny przepis Masala Chai
Krok 1 – Dodaj do moździerza 1 cm laski cynamonu, 2 do 3 zielonych kardamonu, 2 goździki i 2,5 cm imbiru .
Krok 2 – Zgnieć i utrzyj wszystkie przyprawy na grubo i odłóż na bok lub utłuc przyprawy za pomocą plastikowej torebki lub w gazie za pomocą młotka do przypraw.
Krok 3 - W rondlu z rączką podgrzej 2 szklanki wody (500 ml).
Krok 4 – Niech woda się zagotuje, a następnie dodaj pokruszone przyprawy. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać dużą szczyptę gałki muszkatołowej w proszku wraz z przyprawami.
Krok 5 - Gotuj przyprawy wraz z wodą przez 2 do 3 minut. Dodaj cukier według smaku.
Krok 6 - Teraz dodaj 2 łyżeczki herbaty Assam. Gotować przez minutę. Ten czas gotowania zależy od tego, jak mocną chcesz herbatę.
Krok 7 - Dodaj ¼ szklanki mleka. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Herbata uzyska ziarnistą konsystencję.
Krok 8 - Po dodaniu mleka gotować przez 2 do 3 minut.
Krok 9 - Przelej herbatę masala przez sitko bezpośrednio do filiżanki lub kubka.
Krok 10 – Masala chai podawaj na gorąco z indyjskimi przekąskami lub indyjskimi ciasteczkami lub herbatnikami
Przygotuj Masala chai o pranku doda ci energii a w chodny dzień rozgrzeje.
I jeszcze trochę historii…
Chai pierwotnie było po prostu mieszanką przypraw zaparzonych w gorącej wodzie. Herbata przekształciła się w swój nowoczesny skład w okresie rządów brytyjskich w Indiach. Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska miała na celu ograniczenie chińskiego monopolu na herbatę poprzez uprawę ogromnych połaci ziemi w Indiach. Wielka Brytania skupiła się na uprawie odmian czarnej herbaty Assam i opracowała kampanie marketingowe mające na celu zwiększenie spożycia herbaty w Indiach.
Jednym z głównych reklamodawców było Indian Tea Association. Ta grupa zachęcała fabryki i młyny do oferowania pracownikom przerw na herbatę. Taka herbata została rozpowszechniana na masową skalę w społeczeństwie. Podczas podwieczorku pracownicy spotykali się z przyjaciółmi, rodziną i współpracownikami. Stowarzyszenie bezpośrednio wspierało także chai wallahs — termin w języku hindi używany do opisania czyjegoś zawodu jako producenta herbaty.
W tradycyjnym brytyjskim stylu czarną herbatę Assam podawano z odrobiną mleka i cukru. Kuchnia indyjska używa powszechnie garści przypraw do wszystkich dań. W Indiach dodawano przyprawy, które są powszechne dla ich narodowego stylu kulinarnego. Dodają również do herbaty te same przyprawy. W ten sposób narodził się chai, jaki znamy dzisiaj.
Indyjskie kobiety na plantacji, Indie, Assam
Składniki do herbaty indyjskiej Masala Chai - opis
Napoje Chai różnią się znacznie w zależności od regionu i domowego sposobu przygotowania. Nie ma jednego dobrego przepisu na robienie masala chai. Zamiast tego jest to w dużej mierze proces parzenia herbaty, który obejmuje mieszanie preferowanych ziół i przypraw w celu uzyskania niepowtarzalnych smaków. Chai, które można znaleźć dzisiaj w kawiarniach, takich jak Starbucks, często jest napakowane cukrem i tak naprawdę nie jest zbliżone do prawdziwego chai. Chai zazwyczaj składa się z czterech składników, w tym przypraw, herbaty, mleka i substancji słodzących.
Przyprawy
Niekończący się wybór przypraw nadaje chai charakterystyczny smak i różnorodność. Większość mieszanek chai zawiera pięć wspomnianych wcześniej przypraw. Składniki te były szeroko dostępne w okresie pojawienia się chai. Chai często zawiera również anyż gwiazdkowaty, nasiona kopru włoskiego, gałkę muszkatołową, kwiat muszkatołowy i wanilię. Gdy chai stało się popularne na Półwyspie Arabskim, popularne stały się przyprawy, takie jak tymianek i sumak. Obecnie niektóre przepisy mogą wymagać kminku, kakao i ziela angielskiego.
Herbata
Chai można zaparzyć z liśćmi herbaty lub bez. Większość masala chai jest tworzona przy użyciu liści prawdziwej herbaty znanej jako Camellia sinensis. Mocne czarne liście herbaty odmiany Darjeeling lub Assam to tradycyjne opcje. Czasami używa się również liści zielonej herbaty, a najpopularniejszym jest yerba mate. Chai można również zaparzyć z liśćmi herbaty ziołowej, takimi jak liście rooibos, aby stworzyć napój bez zawartości kofeiny. Liście są preferowane do torebek herbaty podczas przygotowywania tradycyjnego chai.
Mleko
Tradycyjne indyjskie chai jest warzone z mleka bawolego. Na kontynencie amerykańskim stosuje się wiele alternatyw, gdzie mleko bawole nie jest tak łatwo dostępne. Najpopularniejsze jest mleko mleczne, a następnie wegańskie alternatywy, takie jak mleko kokosowe, mleko migdałowe i mleko ryżowe. Przepisy na Chai różnią się w zależności od metody parzenia przy użyciu mleka. Niektóre przepisy po prostu dodają mleko po procesie parzenia, podczas gdy inne gotują razem mleko i wodę.
Słodziki
Puszka miodu i cukru to tradycyjne słodziki do chai. W wielu częściach Indii używa się cukru jaggery. Jaggery to skoncentrowana mieszanka soku z trzciny cukrowej i soku daktylowego lub palmowego. Zwykle ma ciemnobrązowy lub złocistobrązowy kolor i smakuje podobnie do melasy.
Mężczyźni przygotowują i sprzedają herbatę Masala Chai w mieście Jaipur podczas Literature Festival który odbywa się każdego roku w styczniu