Lapsang souchong

Opis
Lapsang souchong
Herbata wędzona chińska z prowincji Fukien z wyraźnym, wędzonym aromatem. Powstaje on podczas procesu wędzenia herbaty w dymie z korzeni chińskiej sosny. Posiada wiele minerałów pochodzących z gleby terenów Fukien. Smukłe, podłużnie zwijane liście tej herbaty dają napar o czerwonej barwie i przydymionym smaku.
Lapsang Souchong to lekka herbata o mocnym sosnowym aromacie. Jeśli lubisz ciepłe, palone smaki z nutami sosny, ta herbata jest idealnym dodatkiem do Twojej kolekcji herbat. Jego profil smakowy zawiera nuty żywicy sosnowej, wędzonej papryki i torfowej whisky.
Lapsang Souchong najlepiej spożywać podczas zimnych miesięcy, ponieważ zapewnia przytulne i przyjemne doznania związane z piciem herbaty. Ta herbata dobrze komponuje się również z posiłkami i jest uzupełnieniem pieczonych mięs oraz polecana m.in do obfitych śniadań w stylu angielskim i do potraw rybnych.
Składniki: herbata czarna 100%
Kraj pochodzenia: Chiny
Jak zaparzyć czarną herbatę

Wsyp jedną łyżeczkę herbaty do zaparzacza, sitka lub filtra na filiżankę, liście zalej wodą o temperaturze 95ºC (woda zaraz po przegotowaniu). Zalecamy czas zaparzania tej odmiany herbaty to ok. 3 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?
To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.