
Lapsang Souchong: Czarna herbata, która wyłania się z ognia
Prawdopodobnie takie herbaty znasz Earl Grey. English Breakfast. Yunnan, Darjeeling i Assam. Czarna herbata istnieje od wieków i większość osób pijących herbatę zna te popularne nazwy. Czarne herbaty mają ciemny kolor i najczęściej charakteryzują się ziemistym lub palonym smakiem.
Chcemy Wam przedstawić mniej znaną herbatę czarną i jest to Lapsang Souchong: chińska herbata, którą niektórzy opisują jako trunek herbacianego świata. Zawiera nuty whisky, tytoniu i dymu z ogniska. To zupełnie inne spojrzenie na czarną herbatę. Lapsang Souchong podnosi jakość picia herbaty dzięki nietradycyjnym smakom w wielowiekowej herbacie.
Co to jest herbata Lapsang Souchong?
Herbata Lapsang Souchong pochodzi z gór Wuyi w chińskiej prowincji Fujian. Często nazywana jest „herbatą wędzoną”, a po chińsku Zheng Shan Xiao Zhong. Herbaty z regionu górskiego Wuyi należą do rodziny herbat Bohea. Jest to jedna z najstarszych czarnych herbat na świecie. Niektórzy eksperci od herbaty uważają, że Lapsang Souchong jest starsza niż czarna herbata Keemun z Chin. Tylko kilka wybranych plantacji herbaty w prowincji Fujian produkuje tę herbatę. Jest wytwarzany ręcznie w procesie, który przez wieki owiany był tajemnicą.
Produkcja
Większość chińskich czarnych herbat jest wytwarzana w procesie więdnięcia, wypalania na patelni, walcowania i utleniania. Lapsang Souchong jest wyjątkowy, ponieważ liście są suszone nie przez więdnięcie, ale przez wędzenie. Niezwykła technika wytwarzania Lapsang Souchong jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Według chińskiej legendy herbata ta została odkryta przypadkowo w czasach dynastii Qing. Głównymi graczami był oddział żołnierzy i fabryka herbaty położona w wysokich górach Wuyi. Żołnierze musieli się gdzieś zatrzymać, gdy przejeżdżali przez wioskę herbacianą, więc spędzili noc w pokojach w fabryce herbaty. Nieoczekiwany przyjazd gości spowodował, że mistrzowie herbaty przestali produkować. Aby nadrobić zaległości, rozpalili sosnowe ogniska, aby przyspieszyć proces produkcji herbaty. Dodatkowy pośpiech zaowocował dymną herbatą, która jest uwielbiana przez miłośników herbaty na całym świecie.
Dziś herbata Lapsang Souchong jest produkowana dokładnie tak, jak to było tysiące lat temu. Liście są najpierw zbierane z krzewu herbacianego Camellia sinensis , zwykle dwie lub trzy warstwy poniżej pąków kwiatowych. Te liście herbaty są grubsze i mają mniej aromatycznych nut niż liście bliżej pąka. Proces prażenia w dymie sosnowym umożliwia również plantatorom herbaty wytwarzanie pysznej herbaty z liści, które w przeciwnym razie nie zostałyby wykorzystane.
Świeże liście są następnie umieszczane w bambusowym koszu zwanym hōnglóng nad ogniem cyprysowym lub sosnowym, aby uschły. Liście są następnie umieszczane w beczkach, gdzie dalej rozwijają dymne smaki. Aby zakończyć proces utleniania, liście czarnej herbaty są ponownie umieszczane w płaskich bambusowych koszyczkach i prażone na dymiących sosnowych ogniskach. W wyniku procesu powstaje gotowa herbata, która jest gęsta i ma czarny kolor.
Aromat i Smak
Związki chemiczne zawarte w sosnowym dymie powodują dymny smak Lapsang Souchong. Związki te obejmują longifenol i a-terpineol, których nie ma w innych odmianach herbaty. Zastosowanie kominków z drewna sosnowego daje dymny aromat z lekko parującym finiszem.
Lapsang Souchong to lekka herbata o mocnym sosnowym aromacie. Jeśli lubisz ciepłe, palone smaki z nutami sosny, ta herbata jest idealnym dodatkiem do Twojej kolekcji herbat. Jego profil smakowy zawiera nuty żywicy sosnowej, wędzonej papryki i torfowej whisky. Lapsang Souchong najlepiej spożywać podczas zimnych miesięcy, ponieważ zapewnia przytulne i przyjemne doznania związane z piciem herbaty. Ta herbata dobrze komponuje się również z posiłkami i jest uzupełnieniem pieczonych mięs.
Jak zaparzyć czarną herbatę Lapsang Souchong
Krok 1: Przygotuj liście herbaty
Zacznij od wybrania wysokiej jakości liści herbaty. Luźna herbata liściasta jest najlepszą opcją, ponieważ zawiera całe liście herbaty i ma większe korzyści zdrowotne. Torebki herbaty zawierają połamane liście, wachlarze i kurz, które zmieniają profile smakowe. Nasza herbata Lapsang Souchong składa się wyłącznie z wysokiej jakości ziemistych i dymnych liści herbaty. Użyj około 5 gramów liści Lapsang Souchong 250 ml wody.
Krok 2: Zagotuj wodę
Lapsang Souchong najlepiej parzy się we wrzątku około 95 °C zagotuj wodę w czajniku. Gdy woda się zagotuje oszczekaj chwilkę i wlej ją do filiżanki przez sitko lub zaparz w czajniczku z sitkiem i po około 1-4 minutach oddziel liście od naparu. Smakuj Lapsang Souchong, używając filiżanki, kubka do herbaty lub tradycyjnego gaiwana.
Krok 3: Kiedy oddzielać liście herbaty od naparu
Zalecamy parzenie liści herbaty przez 1 do 4 minut. Po pierwszej minucie próbuj herbaty co 30 sekund, aż znajdziesz swój ulubiony smak. Ogólnie rzecz biorąc, 2,5 minuty to idealne czas parzenia dla Lapsang Souchong. Dłuższy czas parzenia da bardziej gorzkie i wyraziste mieszanki. Krótszy czas parzenia oferuje mniej smaku i równowagi między ziemistymi nutami a dymną esencją tej odmiany. Ale to Ty wybierz swój smak.
Krok 4: Aromat (opcjonalnie)
Tradycyjnie Lapsang Souchong jest spożywany w stanie, w jakim się znajduje. Jeśli wolisz, dodaj plasterek cytryny lub odrobinę miodu lub wanilii, aby wzmocnić dymny profil smakowy.
Dymny wyraźny i gładki smak
Lapsang Souchong to dobry wybór, jeśli szukasz czarnej herbaty, która jest wyraźniejsza niż tradycyjne English Breakfast lub herbaty Earl Grey. Ta herbata najlepiej pasuje do osób, które lubią odważne smaki. Od momentu otwarcia torebki ta dymiona herbata przywołuje wspomnienia letnich ognisk i zimowych nocy przy piecu opalanym drewnem. Dodaj wrzącą wodę, a bursztynowy likier naparu z wędzonym aromatem zacznie działać na Twoje zmysły. Od pierwszego powiewu do ostatniego łyka przyziemnych smaków, Lapsang Souchong to prawdziwy ogień.