Różany Earl Grey

Opis
Różany Earl Grey
Klasyczna herbata Earl Grey na bazie czarnej herbaty Ceylon, wraz ze wspaniałym aromatycznymi płatkami róży. Idealna w porze śniadaniowej, a także jako dodatek do poobiednich słodkości. Herbata Earl Grey swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza olejkowi z bergamotki. Nazwę bergamotka wprowadzili Turcy określając tym mianem uprawiany w strefie śródziemnomorskiej owoc Książęcej Gruszki zbliżony kształtem do owoców cytrusowych, posiadający grubą, mięsistą skórkę. Właśnie z tej skóry tłoczony jest aromatyczny olejek dodawany między innymi do herbat typu Earl Grey.
Składniki: herbata czarna Ceylon, płatki róży 5%, olejek bergamoty
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Jak zaparzyć czarną herbatę

Wsyp jedną łyżeczkę herbaty do zaparzacza, sitka lub filtra na filiżankę, liście zalej wodą o temperaturze 95ºC (woda zaraz po przegotowaniu). Zalecamy czas zaparzania tej odmiany herbaty to ok. 3 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.
Jak poznać czy herbata się prawidłowo zaparzyła?
To zobaczysz naocznie i jest bardzo proste. Na jej powierzchni zobaczymy charakterystyczną pianę, a napar będzie miał pełny, intensywny smak i głęboki aromat. Nie wyczuwalna też jest w niej gorycz.