W ofercie akcesoria niezbędne do prawidłowego zaparzenia herbaty i kawy:
- Dzbanki i czajniki do herbaty i kawy.
- czajniczek do herbaty żeliwne
- Dzbanki z zaparzaczem
- Dzbanek szklany z zaparzaczem
- szklane dzbanki do herbaty i kawy
- French press (francuska prasa do kawy)
- czajniczki do zaparzania herbaty
Eleganckie, praktyczne, trwałe i funkcjonalne żeliwne czajniki do herbaty.
Poniżej przedstawiamy sugestie jak wykorzystać skutecznie czajnik by prawidłowo zaparzyć herbatę by smakowała i zachowała swoje właściwości zdrowotne.
Sugerowany czas i temperatura parzenia poszczególnych odmian herbat.
Przede wszystkim gotuj w czajniku zawsze świeżo zalaną wodę, nie parz herbaty już raz przegotowaną wodą.
Herbata zielona
Herbata czarna
Herbata Biała
Czerwona herbata
Susz "herbata" owocowa
Jak szybko stygnie woda w czajniku?
Podane czasy są orientacyjne w temperaturze pokojowej można przyjąć, że około co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C i tak:
- po 2 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 90°C
- po 4 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 85°C
- po 6 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 80°C
- po 8 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 75°C
- po 10 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 70°C
- po 12 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 65°C
Jeśli potrzebujesz jednak określić temp. dokładnie polecamy również termometr do herbaty »
Wygrzewanie czajnika przed zaparzeniem herbaty.
Żeby dodatkowo wydobyć smak herbaty dobrą praktyką jest, aby przed zalaniem herbaty czajniczek wlać do niego gorącą wodę n chwilę następnie ją wylewamy, następnie wsypujemy herbatę do zaparzacza i zalewamy wodą o odpowiedniej temperaturze.