Czekolada pitna do samodzielnego przygotowania na gorąco.
Sposób przygotowania: Zagotować 200 ml mleka razem ze śmietaną 36% po zagotowaniu dodać czekoladę o gotować minimum 1 minutę. Gotową czekoladę pitną przelej do kubka lub filiżanki.
- To „stymulator radości”. Czekolada zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu, co prowadzi do poprawy nastroju. Więc kiedy czujesz się przygnębiony i masz ochotę na coś słodkiego, prawdopodobnie potrzebujesz zastrzyku serotoniny, którego naprawdę pragnie twoje ciało.
-
Co wybrać by przygotować na gorąco czekoladę do picia— mleko czy mleko sojowe?
Pełne mleko nadaje kremowości i słodyczy gorącej czekolady, możesz również użyć mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczonego. Aby uzyskać gęstszą, bogatszą gorącą czekoladę, zamień 1/4 szklanki mleka na śmietankę.
Mleko sojowe lub inne mleko bez nabiału jest alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy. Użyj niesmakowanego lub waniliowego mleka sojowego.