Naczynko Mate Ceramiczne


Opis
Naczynko do Yerba Mate
Kraj produkcji: Polska 
Naczynie ceramiczne do tradycyjnego spożywania Yerba Mate.
- Pojemność ok 350 ml.
- Średnica: 11 cm
- Wysokość: 11 cm
Naczynko calabaza w całości pokryte jest szkliwem, dzięki czemu naczynie jest łatwe w utrzymaniu czystości.
Tykwę ceramiczną możesz myć środkami z detergentem oraz w zmywarce do naczyń.
Produkt: Naczynko | Mate | Prezent | Yerba | Rękodzieło | Calabaza | Matero |
Naczynko calabaza w całości pokryte jest szkliwem, dzięki czemu naczynie jest łatwe w utrzymaniu czystości.
Tradycyjny sposób przygotowania Yeba Mate
- Nasyp yerbę do naczynka 1/4 do 3/4 objętości (dla początkujących proponujemy rozpoczynanie od minimalnej ilości nawet 1-2 łyżeczki)
- Przykryj dłonią otwór tykwy i odwróć do góry
- Potrząśnij naczyniem, by najdrobniejsze listki i pył opadły w stronę zatkanego otworu na dłoń
odwróć ostrożnie naczynko i ustaw w pozycji ok 45 stopni by yerba ułożyła się po skosie
- na tak przechylone naczynie umieść na wierzch yerby bombillę i odchyl delikatnie do pozycji pionowej naczynka
- zalej przegotowaną wodą o temp. 70-80 ºC
- Odczekaj aż listki yerby wchłoną wodę i po 2-3 minutach uzupełnij tykwę do pełna
- w zależności od pojemności naczynka i wsypanego suszu możesz zalewać od 3-7 razy (niektóre okazy naczynek o poj. powyżej 300 ml nawet do 10 razy)
- jeśli będziesz wkładał bombillę do naczynka z yerbą już zalaną wodą to zatkaj od góry przy ustniku wówczas cięte listki i pył nie wyjdzie do filtra bombilli.