Red Orange Pu Erh
Opis
Red Orange
Smaczna kompozycja czerwonej herbaty, która już podczas otwarcia torebki zapiera dech w piersi. Liście czerwonej herbaty są niemal niewidoczne pośród całej palety barw dodatków. Suszone ćwiartki pomarańczy, spore plasterki truskawek, soczyste cząstki jabłka, trawa cytrynowa, hibiskus i kwiat pomarańczy tworzą barwne, doskonałe połączenie. Ziemisty posmak czerwonej herbaty jest zdominowany przez owoce. Wyśmienita propozycja jako uzupełnienie deserów podczas rodzinnych czy towarzyskich spotkań.
Co ze smakiem herbaty Pu Erh (czerwona)
Jeśli nie zagustujesz jednak w smaku ziemistym czerwonej herbaty po pierwszej filiżance to mimo to niewskazane jest jej słodzenie cukrem białym czy brązowym. Cukier w połączeniu z naparem herbaty pu erh obniża jej właściwości i zmniejsza efekty np: odchudzające. A testowana jest przez nas i tysiące naszych klientów więc spore grono osób, które raczej nie może się mylić. Więc wytrwaj nie poddawaj się spóbuj kolejną filiżankę puerha zastosuj tylko właściwy czas parzenia lub skróć nawet na początek go do 1 minuty, a po pewnym czasie nie będziesz mógł bez tej herbaty o cudownych właściwościach długo wytrzymać.
Co zrobić gdy herbata nie smakuje?
- przyczyną niesmacznej herbaty może być woda, wysoki poziom chloru i jej twardość czyli wysokie pH, spróbuj ją wcześniej przefiltrować lub użyć niegazowanej wody butelkowanej
- niska jakość herbaty
- gdy traci swoje walory smakowe, zbyt długo przechowywana niewłaściwie. Każdą herbatę w tym i czerwoną należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Nie należy wystawiać jej na działanie promieni słonecznych, ani miała dostęp do aromatów korzennych przypraw.
Jak zaparzyć czerwoną herbatę Pu Erh
Jedną łyżeczkę herbaty zasypać do zaparzacza na filiżankę lub kubek o poj. ok. 220 ml, liście zalej wodą o temperaturze 90º C (tj. mniej więcej 2 minut po zagotowaniu wody),). Zalecany czas zaparzania tej odmiany herbaty to 2-4 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Czerwone herbaty mają tą zaletę, że możemy ten sam liść zaparzyć ponownie nawet trzy razy.