Silver Needle

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 28,90 zł 28.90
ilość szt.
Zyskujesz 28 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Kod produktu: 43

Opis

Silver Needle

Silver Needle to wyjątkowa biała herbata, składająca się tylko z najmłodszych, jeszcze nierozwiniętych pączków. Listki poddawane są dalszej obróbce w minimalnym stopniu, co skutkuje delikatnością naparu, który zachwyca swoim smakiem i aromatem. Subtelna słodycz otula kubki smakowe, dając chwilę ukojenia.
 

Kraj pochodzenia: Chiny

Kolor naparu: Jasnożółta

Aromat: Słodkie nuty, z wyczuwalnym kwiatowym aromatem

 

  • Znana również jako: biała herbata Silver Needle, 白 毫 銀 針 „ Bai Hao Yin Zhen” (chiński, dosł. „białe srebrne igły pekoe”)

 

Ogólny profil smakowy: Smak jest lekki, ale z dużą potencjalną złożonością: może zawierać nuty owocowe, kwiatowe, ziołowe, trawiaste. Konsystencja jest od lekkiej do średniej, co można odczytać jako „chrupiące” lub soczyste i satysfakcjonujące w odpowiednich kontekstach! Gładkie i eleganckie. Energetyczny napar - to nas budzi!

Silver Needle to tylko jedna z wielu białych herbat w Chinach, ale uważana jest za „najwyższą jakość”. Co to dokładnie oznacza?

Podczas gdy większość herbat jest wytwarzana zarówno z pąków ORAZ liści krzewu herbacianego, Silver Needle jest wytwarzana tylko z pąków.

Co wyróżnia herbatę nazywaną srebrną igłą?

Białe herbaty na ogół mają już czystsze i lżejsze profile smakowe w porównaniu z innymi herbatami, a Silver Needle podnosi to poprzeczkę. To czysta elegancja w filiżance.

  • Zalety: czysty smak, łatwość parzenia, wysoka zawartość kofeiny i L-teaniny,

Zimny napar ze srebrnej igły

Ponieważ biała herbata jest zbierana i przetwarzana w bardzo minimalnym stopniu, ma tendencję do dużej zawartości kofeiny, więc należy o tym pamiętać przed zaparzeniem porcji tuż przed snem.

Silver Needle to świetna herbata rano przed śniadaniem lub gdy musisz wykonać mnóstwo pracy lub nauki. 

Aby cieszyć się Silver Needle z nieco mniejszą zawartością kofeiny, możesz zaparzyć herbatę na zimno, zaparzając liście w dobrej jakości wodzie, około 10 – 25 gramów na 1 litr wody. Grube pąki potrzebują więcej czasu niż inne rodzaje herbaty, aby zaparzyć się w wodzie, więc najpierw potrząśnij zimnym naparem, aby się zaparzył, i pozostaw w lodówce na co najmniej 8-12 godzin, do 48 godzin. 

Ponieważ kofeina jest mniej ekstrahowana w niższych temperaturach, otrzymasz naturalnie gładki, mniej kofeinowy (ale nie całkowicie wolny od kofeiny) napar.

Poświęć czas na odkrywanie smaków herbat i ciesz się nimi.

 


 

Jak najlepiej zaparzyć białą herbatę?

 
sposób parzenia herbata biała
Zalej 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę klasyczną lub kubek wodą o temperaturze ok. 70ºC (miej więcej 12 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 4 do 6 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Ten sam liść herbaty można zaparzyć trzykrotnie. Życzymy smacznego!
 
 
silver needle 
 
Dodatkowe informacje: Zbiory odbywają się w marcu, kiedy to wiosenne promienie słoneczne wysuszą zroszone krzewy herbaciane. Po zerwaniu pąki poddaje się procesowi więdnięcia, a następnie powolnego suszenia na zewnątrz lub w specjalnych pomieszczeniach, w których utrzymywana jest stała temperatura. Długie, lekko zielone liście pokryte są delikatnym meszkiem. Po zaparzeniu pięknie rozwijają się, oddając cały swój aromat i smak naparowi. Zaparzona herbata jest jasnożółta o przyjemnym, kwiatowym zapachu.
 
Na języku w pierwszej kolejności wyczujemy otulającą słodycz, która staje się przyjemnym tłem dla kwiatowo-miodowego akcentu. Polecamy spróbować tej wyjątkowej herbaty podczas chwili relaksu po ciężkim dniu pracy. Pełnia smaku pozwoli na powolne odkrywanie tego niesamowitego naparu.

Sparwdź rówież pozostałe produkty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl