Silver Needle

Opis
Silver Needle
Kraj pochodzenia: Chiny
Kolor naparu: Jasnożółta
Aromat: Słodkie nuty, z wyczuwalnym kwiatowym aromatem
- Znana również jako: biała herbata Silver Needle, 白 毫 銀 針 „ Bai Hao Yin Zhen” (chiński, dosł. „białe srebrne igły pekoe”)
Ogólny profil smakowy: Smak jest lekki, ale z dużą potencjalną złożonością: może zawierać nuty owocowe, kwiatowe, ziołowe, trawiaste. Konsystencja jest od lekkiej do średniej, co można odczytać jako „chrupiące” lub soczyste i satysfakcjonujące w odpowiednich kontekstach! Gładkie i eleganckie. Energetyczny napar - to nas budzi!
Silver Needle to tylko jedna z wielu białych herbat w Chinach, ale uważana jest za „najwyższą jakość”. Co to dokładnie oznacza?
Podczas gdy większość herbat jest wytwarzana zarówno z pąków ORAZ liści krzewu herbacianego, Silver Needle jest wytwarzana tylko z pąków.
Co wyróżnia herbatę nazywaną srebrną igłą?
Białe herbaty na ogół mają już czystsze i lżejsze profile smakowe w porównaniu z innymi herbatami, a Silver Needle podnosi to poprzeczkę. To czysta elegancja w filiżance.
- Zalety: czysty smak, łatwość parzenia, wysoka zawartość kofeiny i L-teaniny,
Zimny napar ze srebrnej igły
Ponieważ biała herbata jest zbierana i przetwarzana w bardzo minimalnym stopniu, ma tendencję do dużej zawartości kofeiny, więc należy o tym pamiętać przed zaparzeniem porcji tuż przed snem.
Silver Needle to świetna herbata rano przed śniadaniem lub gdy musisz wykonać mnóstwo pracy lub nauki.
Aby cieszyć się Silver Needle z nieco mniejszą zawartością kofeiny, możesz zaparzyć herbatę na zimno, zaparzając liście w dobrej jakości wodzie, około 10 – 25 gramów na 1 litr wody. Grube pąki potrzebują więcej czasu niż inne rodzaje herbaty, aby zaparzyć się w wodzie, więc najpierw potrząśnij zimnym naparem, aby się zaparzył, i pozostaw w lodówce na co najmniej 8-12 godzin, do 48 godzin.
Ponieważ kofeina jest mniej ekstrahowana w niższych temperaturach, otrzymasz naturalnie gładki, mniej kofeinowy (ale nie całkowicie wolny od kofeiny) napar.
Poświęć czas na odkrywanie smaków herbat i ciesz się nimi.
Jak najlepiej zaparzyć białą herbatę?

Zalej 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę klasyczną lub kubek wodą o temperaturze ok. 70ºC (miej więcej 12 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 4 do 6 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Ten sam liść herbaty można zaparzyć trzykrotnie. Życzymy smacznego!
