Hibiskus i herbaty z hibiskusem.
- Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) nazywany również, jako hibiskus egipski o przyjemnym kwaskowaty smak i pięknym, czerwonym kolorze. To popularny narodowy napój w wielu krajach północnej Afryki w tym powszechnie uwielbiany w np: w Egipcie. Stosowany w wielu domostwach od pokoleń, jako najpopularniejsza z herbat choć jako taki nie jest herbatą odmiany Camellia Sinensis a jego odmiana i nazwa łacińska to Hibiscus sabdariffa
- Napar o bardzo wyrazistym klarownym czerwonym kolorze. Aromat kwaskowaty.
- Ponadto to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, soli mineralnych oraz bogactwo wapnia. Napar z hibiskusa wspomaga w problemach z wątrobą zwłaszcza w wyniku jej stłuszczenia. Wspomaga przeminę materii i przyspiesza metabolizm.
- Zaparzona herbatka z hibiskusa lub mieszanki z dodatkiem tego kwiatu może być spożywana na gorąco jak i na zimno, jako napój orzeźwiający i w upalne dni sprawdzi się gaszący Po zaparzeniu np.: świetnie smakuje wystudzony dodatkiem kilku kostek lodu, odrobiną miodu i świeżym listkiem mięty.
- Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim lekko kwaskowemu smakowi, wyjątkowemu aromatowi oraz niepowtarzalnej i intensywnej głębokiej barwie.
- Napar o bardzo wyrazistym, czerwonym kolorze. Aromat kwaskowaty.
- Kobiety w ciąży powinni zwrócić uwagę by nie spożywać w nadmiarze lub w ogóle gdyż może doprowadzić do poronienia. Więc herbata z hibiskusa profilaktycznie nie jest zalecana kobietom w ciąży. Warto to skonsultować z lekarzem i wyszukać więcej informacji wpisując w wyszukiwarce informacji "hibiskus a ciąża", "hibiskus w ciąży"
- Hibiskusa nie powinny też zbyt często pić osoby z niskim ciśnieniem.\
Może zainteresuje Cię też inny ciekawy produkt kwiaty klitorii do zaparzenia dostępne na naszym sklepie internetowym, takie jak herbata niebieska.
Zalecany sposób parzenia hibiskusa i herbaty owocowe z hibiskusem
2 łyżeczki pokrzywy na 200 ml zalać wodą o temperaturze 90-95 ºC, parzyć 5-10 minut pod przykryciem.
Herbaty zielone zawierające w składzie hibiskus wg zaleceń w temp. ok 70-80°C »