Kubki z zaparzaczem - sitkiem
Idealnie sprawdzą się w procesie parzenia herbaty liściastej i ziół. Zaparzacz pozwala wygodnie we właściwym momencie oddzielić liście herbaty od naparu, i zachować odpowiedni czas parzenia herbaty. Za długi proces parzenia i pozostawienie fusów herbaty w kubku powoduje, że herbata staje się cierpka i z wyczuwalną charakterystyczną goryczką szczególnie przy herbatach zielonych.
W zestawie z kubkiem znajduje się zaparzacz do herbaty za jego pomocą można praktycznie i wygodnie zaparzyć zioła, herbatę liściastą i susz owocowy by później delektować się ich czystym smakiem bez fusów.
Przykrywka kubeczka przyspiesza proces zaparzania i zapobiega ulatnianiu się cennego aromatu naparu z liści herbacianych w pierwszym procesie parzenia. I dzięki niej herbata dłużej pozostanie gorąca. A w niektórych zestawach może służyć jako podstawka pod zaparzacz jako ociekacz po jego wyjęciu.
Jak prawidłowo zaparzyć napar z liści herbaty w kubku z zaparzaczem?
- Przygotuj kubek w którym zaparzysz herbatę;
- Zagotuj wodę w czajniku
- Wsyp herbatę do sitka 1-2 łyżeczki (informacje szczegółowe znajdziesz na opakowaniu herbaty)
- Odczekaj, aż woda będzie miała odpowiednią temperaturę »
- Zalej wodą herbatę
- Po odpowiednim czasie przerwij proces parzenia wyjmując siko/ zaparzacz »
- i gotowe - smacznego
- Niektóre herbaty: zielone, białe, czerwone może ten sam liść zaparzyć ponownie taką samą temperaturą wody jak za pierwszym parzeniem.
Przede wszystkim gotuj w czajniku zawsze świeżo zalaną wodę, nie parz herbaty już raz przegotowaną wodą.
Sugerowany czas i temperatura parzenia poszczególnych odmian herbat.
Herbata czarna
Herbata Biała
Czerwona herbata
Susz "herbata" owocowa
Jak szybko stygnie woda w czajniku?
Podane czasy są orientacyjne w temperaturze pokojowej można przyjąć, że około co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C i tak:
- po 2 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 90°C
- po 4 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 85°C
- po 6 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 80°C
- po 8 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 75°C
- po 10 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 70°C
- po 12 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 65°C
Popularną metodą studzenia wody żeby przyśpieszyć ten proces polecamy jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego, jedno przelanie to orientacyjny spadek około 5°C woda w czajniku po zdjęciu ze źródła ognia osiąga około 96°C
- Czajnik ⇒ pierwsze naczynie 90°C
- drugie naczynie 85°C itd...
Jeśli potrzebujesz jednak określić temp. dokładnie polecamy również termometr do herbaty »