Kubki z zaparzaczem - sitkiem

Idealnie sprawdzą  się w procesie parzenia herbaty liściastej i ziół. Zaparzacz pozwala wygodnie we właściwym momencie oddzielić liście herbaty od naparu, i zachować odpowiedni  czas parzenia herbaty. Za długi proces parzenia i pozostawienie fusów herbaty w kubku powoduje, że herbata staje się cierpka i z wyczuwalną charakterystyczną goryczką szczególnie przy herbatach zielonych.

W zestawie z kubkiem znajduje się zaparzacz do herbaty za jego pomocą można praktycznie i wygodnie zaparzyć zioła, herbatę liściastą i susz owocowy by później delektować się ich czystym smakiem bez fusów.

Przykrywka kubeczka przyspiesza proces zaparzania i zapobiega ulatnianiu się cennego aromatu naparu z liści herbacianych w pierwszym procesie parzenia. I dzięki niej herbata dłużej pozostanie gorąca. A w niektórych zestawach może służyć jako podstawka pod  zaparzacz jako ociekacz po jego wyjęciu.

Jak prawidłowo zaparzyć napar z liści herbaty w kubku z zaparzaczem?

  • Przygotuj kubek w którym zaparzysz herbatę; 
  • Zagotuj wodę w czajniku
  • Wsyp herbatę do sitka 1-2 łyżeczki (informacje szczegółowe znajdziesz na opakowaniu herbaty)
  • Odczekaj, aż woda będzie  miała odpowiednią temperaturę »
  • Zalej wodą herbatę
  • Po odpowiednim czasie przerwij proces parzenia wyjmując siko/ zaparzacz »
  •  i gotowe - smacznego
  • Niektóre herbaty: zielone, białe, czerwone może ten sam liść zaparzyć ponownie taką samą temperaturą wody jak za pierwszym parzeniem.

Przede wszystkim gotuj w czajniku zawsze świeżo zalaną wodę, nie parz herbaty już raz przegotowaną wodą.

[product id="1589, 1600, 1622, 156, 1617, 1608, 1646" slider="true"]

Sugerowany czas i temperatura parzenia poszczególnych odmian herbat.

Herbata zielona

Jak zaparzyć zieloną herbatę

Herbata czarna

Jak zaparzyć prawidłowo czarną herbatę

Herbata Biała

Biała herbata sposób parzenia jak

Czerwona herbata

Czerwona herbata jak zparzyc - teperatura parzenia

 Susz "herbata" owocowa

Jak zaparzyć prawidłowo czarną herbatę

Jak szybko stygnie woda w czajniku?

Podane czasy są orientacyjne w temperaturze pokojowej można przyjąć, że około co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C i tak:

  • po 2 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 90°C
  • po 4 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 85°C
  • po 6 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 80°C
  • po 8 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 75°C
  • po 10 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 70°C
  • po 12 minutach temperatura wody po zagotowaniu osiągnie 65°C

Popularną metodą studzenia wody żeby przyśpieszyć ten proces polecamy jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego, jedno przelanie to orientacyjny spadek około 5°C woda w czajniku po zdjęciu ze źródła ognia osiąga około 96°C

  • Czajnik ⇒ pierwsze naczynie 90°C
  • drugie naczynie 85°C itd...

Jeśli potrzebujesz jednak określić temp.  dokładnie  polecamy również termometr do herbaty » Termometr do herbaty

Kubki z zaparzaczem

  • nowość
  • nowość
  • nowość
Kubek z zaparzaczem KOT ART Kubek z zaparzaczem KOT ART
Cena: 48,84 zł
szt.
zobacz więcej
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
  • nowość
dot do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl