Herbata Earl Grey
Earl – najstarszy i pierwotnie najwyższy brytyjski tytuł feudalny, następnie arystokratyczny. Samo słowo wywodzi się ze skandynawskiego jarl (pierwotnie znaczyło to po prostu człowiek możny)
Zwykle nazwy herbat były nadawane ze względu na ich kolor, skład lub rejon pochodzenia. W przypadku Earl Grey jest zupełnie inaczej. Istnieje kilka legend na temat powstania nazwy tej herbaty Earl to również pierwszy człon nazwy herbaty Earl Grey. Jej historia ma ścisły związek z brytyjską arystokracją i jej zaangażowaniem w imperium kolonialne. Swą nazwę zawdzięcza premierowi Wielkiej Brytanii w latach 1830-34, Charlesowi Grey, będącemu hrabią Grey właśnie. Według legendy jemu to w formie podarunku dyplomatycznego chiński mandaryn podarować miał czarną herbatę aromatyzowaną olejkiem bergamotowym. Substancja ta, uzyskiwana ze skóry owoców, kwiatów i liści pomarańczy bergamoty wykorzystywana jest również do produkcji wody kolońskiej i innych specyfików kosmetycznych i leczniczych. Legenda ta poddawana jest jednak w wątpliwość, ponieważ w XIX wieku tę mieszankę herbaty produkowano ze sfermentowanej herbaty indyjskiej i cejlońskiej.
Według drugiej z rozpowszechnianych wersji, ofiarodawcą miał być indyjski maharadża wdzięczny za uratowanie sługi spod kłów drapieżnego tygrysa przez brytyjskie siły kolonialne. Niezależnie od tego, która z nich jest prawdziwa, ważne jest to, że herbata Earl Grey stała się elementem kultury angielskiej i szybko zyskała popularność również na kontynencie europejskim, być może ze względu na swoje uspokajające działanie.
Bergamotka, nazywana też klejnotem Kalabrii, o owoc będący skarbnicą witaminy A, C oraz witamin z grupy B, a także sodu, potasu i wapnia. Ma własności przeciwutleniające, przyspiesza gojenie się ran, pomaga w przeziębieniach oraz stanach zapalnych skóry. Jej aromat znamy dzięki herbacie Earl Grey. Przypuszcza się, że bergamotka, właściwie pomarańcza bergamotka, pochodzi z Indii.
Jego smak lekko gorzkawy a olejek charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem.
[product category_id="53" limit="6" onlyAvailable="true"]
Proces produkcji herbaty składa się z czterech etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia. Czarna herbata jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. W końcowej fasie dodawany jest olejek bergamotki.