Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Statystyki
Produktów:
920
Kategorii:
85
Nowości:
29
Promocje:
1
Sonda
Jaką herbatę najczęściej pijesz?
Kawa podnosi ciśnienie tętnicze ten mit obalili naukowcy. 0
Kawa podnosi ciśnienie tętnicze ten mit obalili naukowcy.

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników arabiki.

Każdego poranka ogrom z nas nie może sobie wyobrazić rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki kawy. A to dzięki cudownemu jej aromatowi i no i przed wszytki magicznemu jej składnikowi, jakim jest kofeina zawarta w zairach kawowych. Niestety przez wiele lat pokutował mit o złym wpływie kawy w tym kofeiny na nasz organizm, że powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, jest dobra wiadomość więcej dowiesz się na naszym blogu.

W 2019 roku potwierdzono badaniami, że ani kawa ani herbata nie powodują nadciśnienia, a nawet zmniejszają jego ryzyko.  Okazało się tzw. mała czarna wręcz przeciwnie obniża wartości ciśnienia i może również uchronić przed innymi chorobami układu krążenia.

Jednak pod warunkiem, że będzie spożywana w określonych ilościach. Podobnie działanie i wpływ jest z herbatą.

[product id="246, 189, 191" limit="3" onlyAvailable="true"]

Napar kawy jej wpływ i skutki działania na nasz organizm tym i na zdrowie od lat był i jest przedmiotem dyskusji i ciągłych badam medycznych. Sądzono, że ma niekorzystny wpływa na układ sercowo-naczyniowy a przyczyną tego jest zawarta w niej kofeina i że to ona przyczynia się do rozwoju nadciśnienia. Jednak wieloletnie badania jednoznacznie potwierdzają, że nie jest to nieprawdą.

"Kawa nie zwiększa ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, jak i jego powikłań - mówi prof. Artur Mamcarz z III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WL WUM. - Nie ma żadnych wytycznych mówiących o tym, że u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym należy ją ograniczać" – podkreśla ekspert.

Co ciekawe wynikło w wyniku wieloletnich badań naukowców kawa jak i herbata, w której znajduje się teina pochodna kofeiny wypite w odpowiednich ilościach wręcz obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi w organizmie?. Takie działanie jest prawdopodobnie związane z zawartymi w nich flawonoidami, które wykazują właściwości, naczynio-rozszerzające.

Sposób parzenia kawy i herbaty nie ma wpływu na ich działanie hipotensyjne. Zależy ono jednak od ilości spożytego napoju.

Najlepsze efekty dla naszego zdrowia jest, gdy wypijemy od 1-4 filiżanek kawy dziennie.

Kawa zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe, ale nie u wszystkich osób

Kawa zmniejsza ryzyko nadciśnienia i rozwoju choroby wieńcowej, migotania przedsionków, zawału serca czy udaru mózgu. Jednak takie działanie występuje tylko u osób, które metabolizują kofeinę w określony sposób. Opowiada za to polimorfizm genetyczny. Powoduje on, że niektórzy są wolnymi metabolizatorami kofeiny, a inni szybkimi.

Na podstawie badań wykazano, że szczególnie u pacjentów po zawale, którzy dziennie spożywają 2-4 filiżanki kawy, ryzyko kolejnego ostrego zespołu wieńcowego jest niższe. Z kolei w grupie pacjentów z wolnym metabolizmem nie zauważono tych korzyści.  I niestety ryzyko wystąpienia u nich zawału serca jest większe niż u osób, które szybko metabolizują kofeinę.

Na podstawie wykładu prof. dr. hab. n. med. Artura Mamcarza, Podhalańskie Dialogi Medyczne, Zakopane, 25-27 października 2019

Kawa ma bardzo silny potencjał antyoksydacyjny.

Czyli posiada ponad tysiąc związków bioaktywnych, które chronią nasze komórki organizmu przed uszkodzeniami objawia się to działaniem w kierunku zapobiegania: miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów złośliwych.

Jak pokazały najnowsze wyniki badań naukowców wskazują, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nowotwory złośliwe i choroby układu krążenia?

[product id="266, 90, 264, 268" limit="3" onlyAvailable="true"]

Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ) umieścił kawę w „Piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej” dla osób dorosłych już w 2016 r., gdy publikacji naukowych na temat jej wpływu na zdrowie nie było jeszcze tak wiele, jak obecnie. Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻiŻ, przyznaje, że zrobił to z duszą na ramieniu, mając świadomość, że to być może trochę przedwczesne i zbyt wizjonerskie posunięcie. Jednak wyniki badań z ostatnich lat utwierdziły go i pracowników instytutu w przekonaniu, że była to trafna decyzja.

Źródło: Puls Medycyny

Źródło:https://pulsmedycyny.pl/kawa-i-herbata-nie-powoduja-nadcisnienia-a-nawet-zmniejszaja-jego-ryzyko-978453

[product show="promotion" limit="4" slider="true" onlyAvailable="true"]

Komentarze do wpisu (0)

 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl