Czerwona herbata - jakie ma właściwości?
Uprawia się ją przede wszystkim w Chinach oraz na Tajwanie, a jej wyjątkowo korzenny smak oraz nietuzinkowy aromat znajduje coraz więcej zwolenników również w naszym kraju. Czerwona herbata, czy to najbardziej popularny Pu-erh czy też Puszong lub Oolong, wzbudza wśród wielu osób zainteresowanie jednak nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory degustacyjne. Napary starannie przygotowywane z jej półferementowanych liści od wieków znajdują bowiem zastosowanie w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu. Jakie właściwości są więc przypisywane naturalnej czerwonej herbacie liściastej? Czym się ona charakteryzuje?
Związki obecne w czerwonych herbatach
Oprócz alkaloidów, tj. teiny i teobrominy, a także flawonoidów – polifenoli, taniny oraz katechiny, które znajdziemy także w czarnych czy też zielonych odmianach, susz z liści czerwonej herbaty zawiera również szereg innych związków mogących wpływać na nasz organizm. Zaliczyć możemy do nich przede wszystkim kwas szczawiowy, cytrynowy oraz jabłkowy, a także różne składniki mineralne, takie jak np. chrom, żelazo, miedź oraz niewielkie ilości magnezu i cynku. Odpowiednio zbilansowana ilość wszystkich tych elementów w naszej diecie może m.in. wpływać na poziom cholesterolu czy stężenie glukozy we krwi, wspomagać układ krążenia oraz przemianę materii, a także wykazywać dodatkowo działanie moczopędne.
Widok na plantację herbaty w Chinach gdzie zbierane są liście m.in. Pu Erh
Pamiętajmy jednak, że tak jak we wszystkim, co dotyczy naszego zdrowia i samopoczucia, tak i w przypadku picia czerwonej herbaty należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Jeśli dodatkowo chorujemy np. na cukrzycę bądź jesteśmy w ciąży, zanim wprowadzimy jej większe ilości do naszego menu, warto zasięgnąć porady lekarza.
Właściwy sposób parzenia
Jeśli chcemy zachować w naparze możliwie dużo cennych składników, powinniśmy przestrzegać kilku istotnych zasad. Przede wszystkim pamiętajmy, że zarówno czysty susz Pu-erh, jak i smakowe mieszanki (np. Malakka czy Aksamitny Pocałunek) powinniśmy zalewać wodą o temperaturze nie wyższej niż 90ºC. Parzyć powinniśmy je przy tym od ok. 1 min do maksymalnie 4 min.
Dowiedz się, co sprawia, że herbata pu-erh jest tak wyjątkowa i odkryj najlepsze jej odmiany.
Rozpakuj herbatę pu-erh i odkryj świat smaków, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego konesera herbaty.
W Chinach herbata pu-erh nazywana jest czarną herbatą, podczas gdy czarna herbata, którą znamy na Zachodzie i Ameryce Północnej, nazywana jest czerwoną herbatą.
Herbatę Pu-erh wytwarza się z liści rośliny herbacianej znanej pod nazwą botaniczną Camellia sinensis . Herbata Pu-erh pochodzi konkretnie z var. odmiany assamica i jest uprawiana wyłącznie w chińskiej prowincji Yunnan.
Herbata Pu-erh jest jedną z niewielu herbat, które otrzymały chronione oznaczenie pochodzenia z Chin. Oznacza to, że pu-erh można nazwać tylko herbatami wyprodukowanymi z tej konkretnej odmiany w prowincji Yunnan. To oznaczenie jest podobne do unijnej ochrony sera parmezan z Parmy i win ze znanych regionów.
Herbata Pu-erh jest uprawiana głównie wzdłuż rzeki Lancang w Chinach. Na wybrzeżu i na zboczach gór znajdują się dziesiątki plantacji herbaty. Każdy producent tworzy unikalną mieszankę herbaty pu-erh. Niektórzy producenci herbat na plantacjach wykorzystują czubki liści i łodyg herbaty, podczas gdy inne wykorzystują tylko duże, srebrne liście z roślin na zboczach wzgórz.
Główne regiony uprawy pu-erh w Yunnanie obejmują góry Yiwu, Bulang i Jingmai. Drzewa herbaciane na tym obszarze istnieją od setek lat. Niektóre z droższych herbat pu-erh pochodzą z roślin, które rosły od ponad 1000 lat. Liście wyhodowane ze starych drzew znane są jako „dzika altana”.
Większość herbat pu-erh jest produkowana przez duże fabryki herbaty w Chinach, które są kontrolowane przez państwo.
Proces
Herbaty Pu-erh podlegają procesowi produkcji podobnemu do procesu produkcji zielonej herbaty. Liście są zbierane, więdnące, zwijane, suszone i formowane. Różnica między herbatami pu-erh wynika z procesu produkcji. Dojrzałe herbaty pu-erh są również gotowane, co powoduje ciemniejszy kolor i bogatszy smak. Surowe herbaty pu-erh są bardziej podobne do herbat zielonych, ponieważ nie są w żaden sposób prażone ani gotowane.
Odkryj dojrzałe herbaty z Pu-erh
Herbata Pu-erh jest jedną z niewielu herbat na świecie, które leżakują. Proces ten rozwija bogaty, zbilansowany smak, który z pewnością zadowoli większość osób pijących herbatę. Spróbuj zielonego lub dojrzałego pu-erh, aby odkryć, która odmiana podnieca Twoje kubki smakowe. Nalej sobie filiżankę dobrej czerwonej herbaty pu-erh i ciesz się!
Stosowanie i korzyści zdrowotne herbaty Pu-Erh
Wspomaga odchudzanie
Herbata Pu-erh może pomóc w przyspieszeniu utraty wagi poprzez przyspieszenie tempa metabolizmu i zmniejszenie spożycia kalorii. Herbata Pu-erh jest świetnym zamiennikiem napojów gazowanych i słodkich napojów, które mogą przybrać na wadze. To dlatego, że ta herbata jest naturalnie bezkaloryczna. Picie prawdziwej herbaty pobudza również reakcje chemiczne, które sygnalizują organizmowi rozkład tłuszczów, a nie glukozy. Może to przyspieszyć metabolizm, pomagając w ten sposób szybciej zrzucić kilogramy .
Badania pokazują, że korzyści z odchudzania tego rodzaju herbaty mogą być bardziej wyraźne w niektórych populacjach. Większość badań wykazuje największy wpływ na populacje pochodzenia azjatyckiego. Jednak herbata może być używana do zwiększenia nawodnienia i zmniejszenia spożycia kalorii przez każdego. Tylko pamiętaj, aby pominąć dodatkowe dodatki, takie jak cukier i miód, aby utrzymać niską kaloryczność.
Zdrowe serce
Herbata Pu-erh może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób serca u niektórych osób i przy długotrwałym spożywaniu. Korzyści z picia herbaty mogą obejmować niższe ciśnienie krwi i zdrowszy poziom cholesterolu.
Jedno z badań wykazało, że herbata pu-erh pomaga obniżyć poziom cholesterolu dzięki obecności polifenoli z herbaty i lowastatyny. Badanie na zwierzętach wykazało również, że regularne spożywanie pu-erh pomaga obniżyć poziom trójglicerydów
Zwiększa energię
Herbata Pu-erh zawiera umiarkowaną ilość kofeiny, która może pomóc zwiększyć czujność i poprawić koncentrację. Ten rodzaj herbaty zawiera również aminokwas znany jako L-teanina, który hamuje wchłanianie kofeiny. Powoduje to wolniejszy wzrost energii, który trwa dłużej niż tradycyjna kawa.
Badanie opublikowane przez Liang Zhang wykazało, że proces fermentacji mikrobiologicznej dojrzałej pu-erh zwiększa poziom kofeiny w herbacie. Jeśli szukasz najlepszego zastrzyku energii z pu-erh, wybierz dojrzałe pu-erh.
Zdrowie mózgu
Herbata Pu-erh może również pomóc chronić mózg i umysł poprzez zmniejszenie lęku. Ta herbata zawiera GABA, znany również jako kwas gamma-aminomasłowy, który ma naturalne działanie przeciwlękowe. Herbata Pu-erh może pomóc zmniejszyć lęk, zmniejszając stan zapalny i zwiększając aktywność fal alfa.