
Poszukujesz naparu, który nie zawiera kofeiny (teiny), a jednocześnie charakteryzuje się łagodniejszym smakiem? Rooibos to herbata, jednakże tylko z nazwy! Roślina, z której wytwarzane są mieszanki ziół, to czerwony krzew – nie jest on w żaden sposób spokrewniony z herbatą. Nazwa naparu została jednak na stałe przyjęta ze względu na sposób jego przygotowywania i zaparzania. Czym wyróżnia się mieszanka ziół z Afryki?
Rooibos, czyli czerwony krzew
Rooi to słowo oznaczające kolor czerwony, natomiast Bos to krzew, dlatego mówi się, że herbata powstała z czerwonokrzewu. Po zebraniu i przesuszeniu igiełek z rośliny, a następnie ich zaparzeniu otrzymujemy czerwono-brązowy napar, który przez przemysł bywa określany mianem afrykańskiej czerwonej herbaty. Napój ceniony jest głównie za zerową zawartość kofeiny, wysoką zawartość związków mineralnych i flawonoidów, jak również niską ilość garbników, dzięki czemu nie jest wyczuwalna w niej goryczka.
Jak zaparzać mieszankę Rooibos?
Napar najlepiej zaparzyć zagotowaną wodą o temperaturze wynoszącej ok. 95 stopni Celsjusza. Wygodnym rozwiązaniem okaże się wykorzystanie w procesie przygotowania wywaru sitka, zaparzacza czy również papierowego filtra, dzięki którym nie będziemy mieć problemów z oddzieleniem naparu od liści. Charakteryzuje się słodkim i lekko orzechowym smakiem, który jest na tyle subtelny, że nie przytłacza – to z pewnością świetna propozycja dla osób, które w przypadku czarnej czy zielonej herbaty odczuwają zbyt dużą goryczkę.
Gdzie kupić Rooibos?
Warto pamiętać, że decydują się na wybór mieszanki ziół Rooibos ogromne znaczenie będzie mieć ich jakość. Pochodzące z certyfikowanych upraw zioła zachwycą smakiem, aromatem, a także przepięknym czerwonawo-brązowym odcieniem. W sklepach dostępne są nie tylko produkty w 100% składających się z igiełek afrykańskiego czerwonokrzewu, ale również wyjątkowe kompozycje z dodatkiem trawy cytrynowej, mięty, lawendy, truskawek czy nawet kwiatu pomarańczy i liści eukaliptusa. Na jaki napój się zdecydujesz?