7 niesamowitych kombinacji herbaty i miodu
Mając do wyboru tak wiele różnych herbat, zielone, czarne, oolong czy białe warto czasami zdecydować na jedną lub dwie odmiany, by przygotować je z miodem szczególnie w sezonie gdzie za oknem dni są krótsze i powiewa chłodem.
Ten złoty, naturalny słodzik wzmacnia smak i dodaje wiele korzyści zdrowotnych Twoim ulubionym herbatom które znów wpłyną w połączeniu korzystnie na organizm. W tym poście przyjrzymy się naszym ulubionym połączeniom miodu i herbaty.
Co to jest miód?
Jest wytwarzany przez pszczoły w skomplikowanym procesie „aktywności enzymatycznej i odparowywania wody” przy użyciu nektaru z roślin i kwiatów.
Gdy pszczoły zbierają nektar, zmieniają go na poziomie chemicznym. Nektar zawiera sacharozę, która jest złożonym cukrem. Ich enzymy przekształcają cukier złożony we fruktozę i glukozę, które są cukrami prostymi. Nadają one substancji słodyczy, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do filiżanki herbaty.
Na koniec zostaje przeniesiony do ula jako plastry miodu, ale zmodyfikowana substancja nadal jest w postaci płynnej. Następnie pszczoły przyspieszają proces parowania i suszenia, wachlując na ciecz skrzydłami.
Korzyści zdrowotne miodu.
Ludzie od wieków używali miodu nie tylko do słodzenia żywności i napojów, ale także ze względu na jego właściwości lecznicze.
Naukowcy wykazali, że miód wytwarza „przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyproliferacyjne… i przeciwprzerzutowe efekty”.
Możesz użyć miodu:
- Aby złagodzić ból gardła i kaszel spowodowany przeziębieniem lub złagodzić związane z nim objawy zapalenia krtani i grypy
- Aby poprawić zdrowie jamy ustnej
- Aby zmniejszyć ryzyko chorób serca
- W połączeniu z elektrolitami w świeżym soku z cytryny i kofeiną w herbacie jako naturalny wzmacniacz energii
Uważa się, że te korzyści wynikają z obecnych aminokwasów i wytwarzania nadtlenku wodoru (H2O2)
Chociaż nie ma formalnej definicji surowego miodu, stan Utah zatwierdził HB148, który stwierdza: „„Surowy miód” oznacza miód, jaki istnieje w ulu lub otrzymany przez ekstrakcję, osadzanie lub odcedzenie, i który nie został podgrzany powyżej 48 °C podczas produkcji, przechowywania lub pasteryzacji.
Najlepsze herbaty do picia z miodem
Proces dobierania miodu z herbatą możesz porównać do łączenia win z jedzeniem. Od czego zacząć?
Na całym świecie miód ma ponad 300 różnych odmian, a rodzaj kwiatów odwiedzanych przez pszczoły miodne wpływa na kolor i smak każdego rodzaju.
Podobnie jak wino i jedzenie, pewne połączenia herbaty i miodu mają sens. Każdy unikalny profil smakowy najlepiej uzupełni określone odmiany herbat i przytłoczy Twoje kubki smakowe po zmieszaniu z innymi.
Nie połączysz lekkiej kwiatowej herbaty z bogatym, ostrym miodem, tak jak nie połączysz pełnowartościowej czerwieni ze świeżym filetem rybnym lub ostrygami.
Ale ta zasada nie jest trudna i szybka.
W końcu podejmiesz decyzję na podstawie osobistych preferencji, więc będziesz musiał dodać sekcję par herbaty i miodu do swojego dziennika herbaty.
Miód i Czarna Herbata
Szereg rodzajów czarnych herbat na całym świecie oferuje różnorodne smaki i korzyści zdrowotne.
- Na przykład herbata Earl Grey ma smak cytrusowy, ponieważ jest nasycona olejkiem bergamotowym. Ta herbata najlepiej smakuje w połączeniu z miodem z kwiatów pomarańczy, aby wydobyć cytrusowe smaki.
Inne rodzaje czarnej herbaty, takie jak
- angielska herbata śniadaniowa, najlepiej smakują z mocniejszym smakiem miodu. Spróbuj miodu gryczanego na filiżankę mocnej herbaty. Sprawdzi się również miód produkowany z ziół, takich jak odmiany z tymianku czy szałwii.
Miód i Zielona Herbata
Zielone herbaty są zwykle łagodniejszymi herbatami o ziemistym lub trawiastym profilu smakowym. W przypadku takich zielonych herbat łagodne miody kwiatowe pomogą wzmocnić nuty smakowe herbaty. Wypróbuj miód z lucerny, koniczyny, lawendy. Możesz również wybrać miód lipowy, aby wydobyć miętowy i trawiasty smak mięty marokańskiej lub miód z awokado, aby wzmocnić świeże, roślinne smaki klasycznej Senchy.
Miód i Herbata Rooibos
Rooibos , czasami nazywana czerwoną herbatą, jest uważana za napój ziołowy, ponieważ pochodzi z rośliny Aspalathus linearis zamiast tradycyjnej Camellia sinensis . Rooibos to neutralna herbata o słodkim, orzechowym smaku z nutą wanilii i cynamonu. Połącz go z miodem cytrusowym, takim jak Kwiat pomarańczy lub miodem przyprawowym, takim jak, aby podkreślić smaki odpowiednio cynamonu i wanilii.
Herbata z miodem i jaśminem
Long Zhu Jaśminowa oferuje pachnącą zieloną herbatę, która jest ręcznie zwijana i nasycana kwiatami jaśminu po zbiorach. Ta aromatyczna herbata najlepiej komponuje się z kwiatowym miodem koniczynowym, ostrokrzewowym lub lawendowym.
Herbata z miodem i rumiankiem
Wiele osób pijących herbatę sięga po herbatę z rumiankiem na noc przed snem, ponieważ znana jest z działania uspokajającego i kojącego. Ponieważ jest łagodny, sięgamy po łagodny miód, taki jak lucerna, szałwia czy koniczyna, aby nie przytłoczyć rumianku.
Herbata Miodowo-Smakowa lub Ziołowa
Bądź kreatywny! Połącz miód lipowy, eukaliptusowy, cytrusowy lub jagodowy z różnymi herbatami ziołowymi aby dodać słodkie nuty wanilii i cynamonu do aromatyzowanych herbat.
Czy miód w herbacie jest zły?
Wręcz przeciwnie!
Pijąc herbatę z miodem nie tylko uzyskasz dodatkowe korzyści zdrowotne, ale także poprawisz jej smak. Ponadto eksperymentowanie z różnymi kombinacjami miodu i herbaty to jedyny sposób, aby dowiedzieć się, który z nich najbardziej Ci się podoba.
Zalecamy rozpoczęcie od ulubionej herbaty i skorzystanie z podanych tutaj sugestii, aby zacząć wpływać na smak. Eksperymentuj i szukaj, a szybko zaczniesz rozumieć, które połączenie lubisz najbardziej. Smacznego w zdrowiu!
Ala
Super :) samo dobro