Odkryj dojrzały smak czerwonej herbaty Pu-erh
Herbata Pu-erh to słynna chińska herbata znana z wyjątkowego procesu fermentacji i leżakowania. W jej przypadku podobnie jak dobre wina, te herbaty stają się lepsze z czasem. Rozwijają bogate, pełne smaki, które mają wyraźne nuty i nuty słodyczy. Im dłużej dojrzewają, tym głębsze stają się ich smaki i są bardziej cenione.
Proces fermentacji pomaga również zwiększyć korzyści zdrowotne herbaty czerwonej pu-erh . Korzyści te obejmują przyspieszoną utratę wagi i poprawę odporności.
Dowiedz się, co sprawia, że herbata pu-erh jest tak wyjątkowa i odkryj najlepsze odmiany. Zaopatrz się, rozpakuj herbaty pu-erh i odkryj świat smaków, który zadowoli nawet najbardziej wybrednego konesera herbaty. Szukasz mocnego i zróżnicowanego smaku? Sprawdź naszą ofertę najlepszych herbat pu-erh tutaj.
Co to jest herbata pu-erh?
W Chinach herbata pu-erh jest znana jako czarna herbata, podczas gdy czarna herbata, którą znamy w Europie i w Ameryce Północnej, znana jest jako czerwona herbata.
Herbatę Pu-erh wytwarza się z liści krzewu herbacianego znanego pod botaniczną nazwą Camellia sinensis to ta sama odmiana co herbaty zielone i czarna. Herbata Pu-erh pochodzi z odmiany assamica i jest uprawiana wyłącznie w chińskiej prowincji Yunnan.
Herbata Pu-erh jest jedną z nielicznych herbat, które otrzymały chronione oznaczenie pochodzenia z Chin. Oznacza to, że tylko herbaty produkowane z tej konkretnej odmiany w prowincji Yunnan mogą nosić nazwę pu-erh. Oznaczenie to jest podobne do unijnej ochrony parmezanu z Parmy i win ze słynnych winnic.
W Chinach ograniczenie nie jest nadzorowane ani dobrze egzekwowane. W rezultacie istnieją dziesiątki, jeśli nie setki podrabianych herbat pu-erh. Aby uzyskać najlepszy smak, szukaj tradycyjnych odmian uprawianych w Yunnan w Chinach.
Produkcja herbaty Pu-erh
Herbata Pu-erh jest uprawiana głównie wzdłuż rzeki Lancang w Chinach. Dziesiątki plantacji herbaty rozsiane są po wybrzeżu i zboczach gór. Każdy producent tworzy unikalną mieszankę herbaty pu-erh. Niektóre plantacje zbierają czubków liści i łodyg herbaty, podczas gdy inne używają tylko dużych, srebrnych liści z roślin na zboczach.
Główne regiony uprawy pu-erh w prowincji Yunnan to góry Yiwu, Bulang i Jingmai. Drzewa herbaciane na tym obszarze istnieją od setek lat. Niektóre z droższych herbat pu-erh pochodzą z roślin, które rosną od ponad 1000 lat. Liście wyhodowane ze starożytnych drzew znane są jako „dzikie altany”.
Większość herbaty pu-erh jest produkowana przez duże fabryki herbaty w Chinach, które są kontrolowane przez China National Native Produce & Animal Byproducts Import and Export Company, znaną jako CNNP. Do najsłynniejszych fabryk pu-erh należą Menghai Tea Factory i Xiaguan Tea Factory.
Proces produkcji
Herbaty Pu-erh podlegają procesowi produkcji podobnemu do zielonej herbaty. Liście są zbierane, poddane więdnięciu, następnie zwijane, suszone i formowane. Różnica między herbatami pu-erh wynika z procesu produkcji. Dojrzewająca herbata pu-erh jest również gotowana, co daje ciemniejszy kolor i bogatszy smak. Herbaty pu-erh są bardziej podobne do herbat zielonych, ponieważ nie są w żaden sposób palone ani gotowane choć całkowicie o innym smaku.
Liście są zbierane, a następnie układane w dużą stertę w zamkniętej przestrzeni – nazywa się to fazą gotowania. Tutaj liście są utrzymywane w stanie wilgotnym i gorącym przez około 60 dni. To sprzyja rozwojowi pleśni i bakterii, które nadają niepowtarzalny smak. Stos liści jest stale odwracany, aby skutecznie wymieszać bakterie na wszystkich liściach herbaty.
Po wstępnym procesie produkcji dojrzała herbata pu-erh może być leżakowana. Starzone herbaty pu-erh są gotowe do spożycia już po trzech miesiącach, ale większość z nich nie nabiera pełnego smaku przed upływem pięciu lat. Wysokiej jakości herbaty pu-erh mogą być leżakowane przez 50 lat lub dłużej.
Herbata Sheng jest tradycyjnie dojrzewa przez co najmniej 10 lat, zanim zostanie uznana za nadającą się do picia. Liście herbaty dojrzewają w różnych, ale wilgotnych klimatach, aby wydobyć smaki. Sheng pu-erh często dojrzewa w Azji, szczególnie w Malezji, Tajlandii, południowych Chinach i Hongkongu. Zachodnie klimaty nie są tak przyjazne dla produkcji herbaty pu-erh i jest to niezwykle rzadkie w praktyce.
Niektórzy producenci dojrzewają herbatę Sheng w gorącym i wilgotnym środowisku, podczas gdy inni wolą korzystać z chłodnych i mniej wilgotnych magazynów. Tak czy inaczej, bakterie, pleśń i drożdże rozwijają się na liściach herbaty podczas procesu „starzenia”. Związki te zmieniają profil smakowy i tworzą bogatą, dopracowaną herbatę pu-erh.
Pu-erh często dojrzewa przez dziesięciolecia. Młode herbaty dojrzewają zazwyczaj od 10 do 15 lat mają zwykle mocne, świeże smaki, które przekazują nuty trawy i nuty roślinne.
Po wstępnym procesie produkcji dojrzała herbata pu-erh może być leżakowana. Starzone herbaty pu-erh są gotowe do spożycia już po trzech miesiącach, ale większość z nich nie nabiera pełnego smaku przed upływem pięciu lat. Wysokiej jakości herbaty pu-erh mogą być leżakowane przez 50 lat lub dłużej.
Jak zaparzyć herbatę Pu-Erh
Proces parzenia herbaty pu-erh jest stosunkowo prosty i nieskomplikowany.
Jedną łyżeczkę herbaty zasypać do zaparzacza na filiżankę lub kubek o poj. ok. 220 ml, liście zalej wodą o temperaturze 90º C (tj. mniej więcej 2 minut po zagotowaniu wody),). Zalecany czas zaparzania tej odmiany herbaty to 2-4 minuty, następnie po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Czerwone herbaty mają tą zaletę, że możemy ten sam liść zaparzyć ponownie nawet trzy razy.
Odkryj dojrzałe herbaty z Pu-erh
Herbata Pu-erh to jedna z niewielu herbat na świecie, która jest leżakowana. Proces ten rozwija bogaty, dopracowany smak, który z pewnością zadowoli większość osób pijących herbatę. Spróbuj zielonego lub dojrzałego pu-erh, aby odkryć, która odmiana pobudza Twoje kubki smakowe. Nalej sobie filiżankę dobrej herbaty pu-erh i ciesz się!