Menu naszych mieszanek w wersji lemoniad ziołowych, jakie połączenia warto wypróbować:
- LAWENDA - kwiat lawendy ma w sobie trochę goryczki, świetnie niwelują ją cytrusy. Przepis na lemoniadę ziołową jest na opakowaniu, przepisy w oddzielnym pliku, tam również znajdą Państwo przepis na naszą wersje podstawowej lemoniady lawendowej. Lawenda w wersji naparu na zimno dobrze łączy się z cytryną, miętą, arbuzem.
- ODPOCZNIJ CHWILĘ - lawenda i rumianek z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy to jest nasz letni przepis.
- NA ZDROWIE - ta mieszanka sama w sobie jest dosyć słodka dzięki bazylii. Ładnie łączy się z malinami i truskawkami.
- DOBREGO DNIA - w tej mieszance dominuje smak rozmarynu, który bardzo dobrze łączy się z gruszką, jabłkiem, imbirem, cytryną.
My wszystkie ziołowe lemoniady parzymy na ciepło żeby uzyskać jak najwięcej smaku, potem słodzimy cukrem trzcinowym lub miodem wielokwiatowym.
LAWENDA
NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO.
1 czubatą łyżeczkę suszu lawendowego, plaster
grejpfruta ze skórką, 3 plasterki imbiru zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml). Parzymy pod
przykryciem przez 10 minut. Kiedy przestygnie słodzimy miodem. Napar ma działanie
antywirusowe i antybakteryjne. Pomaga przy leczeniu infekcji gardła.
LEMONIADA ZIOŁOWA.
2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod
przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy 3 łyżki
soku z cytryny i łyżkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej
smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.
COLD BREW czyli macerowanie ziół na zimno. 3 łyżki suszu zalać 1 litrem zimnej wody,
odstawić na noc do lodówki. Po 10 godzinach otrzymujemy orzeźwiający ziołowy napój.
Przed podaniem odcedzić susz.
[product id="1618, 1517, 601, 1622, 1629, 85, 1311, 1574" slider="true" onlyAvailable="true"]
ODPOCZNIJ CHWILĘ
NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO.
Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml)
i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia na 3 minuty.
Dobrze smakuje również z dodatkiem soku z cytryny i miodu.
LEMONIADA ZIOŁOWA.
2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod
przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy 2 łyżki
soku z cytryny i łyżkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej
smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.
COLD BREW
czyli macerowanie ziół na zimno. 3 łyżki suszu zalać 1 litrem zimnej wody,
odstawić na noc do lodówki. Po 10 godzinach otrzymujemy orzeźwiający ziołowy napój.
Przed podaniem odcedzić susz.
ŚPIJ DOBRZE
NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO
Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml)
i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia na 3 minuty.
Dobrze smakuje również z dodatkiem miodu. Według medycyny ludowej napary nasenne
powinno się pić bezpośrednio przed udaniem się na spoczynek i zawsze gorące.
NA ZDROWIE
NAPAR DO PICIA NA CIEPŁO.
Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 250ml)
i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia na 3 minuty.
Dobrze smakuje również z dodatkiem miodu.
LEMONIADA ZIOŁOWA.
2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod
przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy
łyżeczkę miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje
dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.
COLD BREW
czyli macerowanie ziół na zimno. 3 łyżki suszu zalać 1 litrem zimnej wody,
odstawić na noc do lodówki. Po 10 godzinach otrzymujemy orzeźwiający ziołowy napój.
Przed podaniem odcedzić susz.