Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Statystyki
Produktów:
1148
Kategorii:
86
Nowości:
24
Promocje:
20
Nowości
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat DUDKI
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat DUDKI

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ORZEŁ
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ORZEŁ

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Świat Zwierząt WILKI
Kubek z zaparzaczem Świat Zwierząt WILKI

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Świat Zwierząt PORTRET KONIA
Kubek z zaparzaczem Świat Zwierząt PORTRET KONIA

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ŁABĘDŹ
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ŁABĘDŹ

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ZIMORODEK ZWYCZAJNY
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat ZIMORODEK ZWYCZAJNY

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat KOLIBER
Kubek z zaparzaczem Ptasi Świat KOLIBER

42,00 zł

Cena regularna: 48,84 zł

Najniższa cena: 48,84 zł
szt.
dot Przewodnik po herbacie cejlońskiej 0
przewodnik po herbacie cejlońskiej

Najlepszy przewodnik po herbacie cejlońskiej

Prawdziwi miłośnicy herbaty wiedzą, że herbata to coś więcej niż tylko płyn w filiżance. Podróż liścia herbaty od nasiona do filiżanki sprawia, że każda filiżanka herbaty jest o wiele przyjemniejsza. Chcesz dowiedzieć się więcej o herbacie cejlońskiej? Trafiłeś we właściwe miejsce. Pokażemy Ci wszystko, co musisz wiedzieć o produkcji herbaty na Sri Lance, dzięki temu przewodnikowi po ich charakterystycznych herbatach cejlońskich.

[product id="159, 1606, 544" slider="true" order="random"]

 

Czym jest herbata cejlońska?

Herbata cejlońska to rodzaj herbaty uprawianej na Sri Lance przy użyciu liści rośliny herbacianej znanej jako Camellia sinensis . Pod rządami Brytyjczyków kraj ten był znany jako Cejlon, a brytyjskie skupienie się na produkcji herbaty sprawiło, że ten rodzaj herbaty stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Ponieważ herbata cejlońska odnosi się do herbat uprawianych na Sri Lance, istnieje szeroka gama rodzajów herbaty, w tym herbata biała , herbata zielona i herbata czarna , przy czym ta ostatnia jest najpopularniejsza.

Czarna herbata cejlońska jest często używana — razem z herbatą Darjeeling i herbatą Assam — jako herbata bazowa w mieszankach takich jak Earl Grey lub English Breakfast Tea. Herbata oferuje różne cechy smakowe i aromatyczne w zależności od tego, czy jest uprawiana na dużych wysokościach, czy na poziomie morza. Czarne herbaty uprawiane na dużych wysokościach są jaśniejsze, podobne wyglądem do miodu nasłonecznionego. Herbaty uprawiane na niższych wysokościach mają tendencję do ciemniejszego czerwono-pomarańczowego odcienia i mają bardziej wyraziste nuty smakowe.

 

[product category_id="5" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

Zielona herbata cejlońska jest uprawiana w prowincji Uva na Sri Lance. Ten rodzaj zielonej herbaty ma tendencję do posiadania mocniejszych nut słodowych i odważniejszego smaku w porównaniu do chińskich i japońskich zielonych herbat. Podczas gdy te herbaty mają trawiaste nuty, zielona herbata ze Sri Lanki ma bardziej orzechowe nuty i pełniejsze ciało. Ta zielona herbata jest dość mocna i zazwyczaj spożywana w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, a nie w krajach zachodnich.

 

Uprawa herbaty cejlońskiej

Herbaty cejlońskie są produkowane w różnych regionach kraju, od Prowincji Centralnej do Prowincji Sabaragamuwa. Oto podstawowe zestawienie herbat produkowanych w różnych regionach Sri Lanki.

Prowincja Centralna

Wielu podróżnych zna ten region uprawy herbaty, ponieważ ostatnio zyskał sławę dzięki oszałamiającej podróży pociągiem przez plantacje herbaty na dużych wysokościach. Większość herbaty w tej prowincji jest produkowana w dystrykcie Dimbula na Sri Lance, w tym Nuwara Eliya i Kandy. Kandy znajduje się na niższej wysokości niż Nuwara Eliya, ale nadal jest znacznie wyżej niż poziom morza. Herbaty uprawiane tutaj są uważane za herbaty średniowysokie i charakteryzują się miedzianym kolorem w połączeniu z pełnym body i mocnym smakiem. 

W Nuwara Eliya herbaty uprawiane są na wysokościach powyżej 6000 stóp. Rośliny herbaciane rosną tu znacznie wolniej niż na poziomie morza i produkują herbaty cejlońskie o mniejszych liściach. Herbaty uprawiane w tym regionie mają tendencję do jaśniejszego koloru i oferują delikatniejsze nuty smakowe.

Prowincja Południowa

Południowy region kraju jest znacznie niższy niż Prowincja Centralna. Krzewy herbaciane uprawiane tutaj rosną bliżej poziomu morza, dzięki czemu dają bardziej rozpływające się i ciemniejsze mieszanki herbaciane. Liście na tych krzewach są również dłuższe i cieńsze niż te uprawiane na wyższych wysokościach.

Prowincja Sabaragamuwa

Ta prowincja produkuje herbaty, które łączą w sobie cechy herbat uprawianych wysoko i nisko, głównie dlatego, że prowincja ma różne klimaty uprawowe. Herbaty tutaj są odważniejsze niż te w Central Province, ale mniej wytrzymałe niż te produkowane na południu.

Prowincja Uva

Plantatorzy herbaty w tej prowincji produkują dużą ilość zarówno czarnych, jak i zielonych herbat cejlońskich. Herbaty te są uprawiane na średnich wysokościach i są w dużej mierze produkowane w ośrodkach turystycznych, takich jak Haputale i Badulla. Herbaty produkowane tutaj mają ciemniejszy kolor niż inne herbaty ze Sri Lanki.

[product category_id="18" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

 

Opakowania i gatunki herbaty cejlońskiej

Sri Lanka ściśle reguluje pakowanie czystych herbat cejlońskich. Herbaty produkowane na Sri Lance mają „logo lwa”, które wskazuje na uprawę herbaty na Sri Lance oraz na wysoką jakość smaku i aromatu związanego z tymi herbatami. Aby móc używać logo lwa, plantacje herbaty muszą przejść inspekcje koordynowane przez Sri Lankan Tea Board.

Liście herbaty są również klasyfikowane, nie na podstawie smaku i aromatu, ale wielkości i stylu liścia herbaty. Istnieje wiele różnych gatunków herbaty cejlońskiej, które krótko tutaj opiszemy.

Orange Pekoe

Orange pekoe to najwyższa klasa herbaty cejlońskiej. Te liście herbaty mają długi, druciany wygląd i oferują delikatne smaki. Liście herbaty są zazwyczaj cienkie, nie grube.

Pekoe

Herbaty Pekoe Ceylon są zazwyczaj lekko gorzkie w porównaniu do Orange Pekoe, są również krótsze i mają skręcone liście. W tej klasie istnieją podsekcje znane jako Orange Pekoe A i Orange Pekoe 1. Liście typu A są dłuższe i mają tendencję do bycia bardziej ciasno owiniętymi, podczas gdy liście typu 1 są bardziej druciane.

Pył herbaciany

Jest to jeden z gatunków herbaty cejlońskiej o niższej jakości. Jest zazwyczaj używany do komercyjnego parzenia herbaty na dużą skalę i jest wytwarzany z zmielonych liści herbaty i drobnych cząstek.

Korzyści zdrowotne herbaty cejlońskiej

Bogaty w przeciwutleniacze

Herbata cejlońska jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak polifenole , katechiny i flawonoidy. Związki te nadają herbacie jej pyszny smak, ale mogą również pomóc w utrzymaniu ogólnego zdrowia układu odpornościowego, zapobiegając uszkodzeniom spowodowanym przez stres oksydacyjny. Wolne rodniki spowodowane zanieczyszczeniem i paleniem mogą uszkadzać zdrowe komórki i są powiązane z przedwczesnym starzeniem się i poważnymi chorobami. Badania wykazały, że przeciwutleniacze, takie jak te znajdujące się w herbacie — w tym teaflawiny i tearubiginy — mogą pomóc w zapobieganiu tym uszkodzeniom, eliminując wolne rodniki.

Zdrowie serca

Picie herbaty cejlońskiej może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Herbata ta zawiera związki, które, jak wykazano, zmniejszają stany zapalne i poprawiają krążenie . Może to pomóc w zapobieganiu poważnym chorobom serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka zawału serca lub zakrzepów krwi. Większość tych korzyści wykazano przy długotrwałym, regularnym piciu herbaty.

Zwiększ energię

Picie herbaty cejlońskiej może pomóc zwiększyć energię dzięki zawartości kofeiny. Filiżanka herbaty cejlońskiej zawiera około połowę ilości kofeiny znajdującej się w filiżance kawy. Jednak herbata ta zawiera również l-teaninę, aminokwas, który pomaga spowolnić wchłanianie kofeiny, co skutkuje trwalszym zastrzykiem energii. Ponieważ kofeina nie dociera do organizmu od razu, unikniesz również drżenia i załamań związanych z filiżanką kawy.

Wspomaganie w diecie

Picie herbaty może pomóc Ci osiągnąć cele związane z utratą wagi, jeśli połączysz je z regularnymi ćwiczeniami i zdrową dietą. Filiżanka herbaty to świetna alternatywa dla napojów z dużą zawartością cukru, które również dodają kilogramów i kalorii. Co najlepsze, jest tak samo zdrowa jak woda, ale herbata smakuje o wiele lepiej. Nalej sobie filiżankę herbaty i rozgrzej się po porannym biegu w mroźny poranek lub ochłódź się filiżanką orzeźwiającej mrożonej herbaty po upalnym treningu w obozie wojskowym latem.

Odkryj piękno herbaty cejlońskiej 

Zaparz czajniczek herbaty liściastej ze Sri Lanki i odkryj wyjątkowe smaki i aromaty, które uczyniły ten kraj jednym z najpopularniejszych producentów herbaty na świecie. Herbata ma niewiele skutków ubocznych i zapewnia szeroki wachlarz smaków od delikatnych i słodkich po mocne i orzechowe. To najlepsza herbata, przy której można się zwinąć w fotelu, czytając o historii herbaty lub planując kolejną przygodę na plantacji herbaty. Przenieś rozkosze Sri Lanki do swojego domu z filiżanką herbaty cejlońskiej.

 

[product category_id="79" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

Komentarze do wpisu (0)

 
 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
dot do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl