Yerba Mate i Akcesoria

  • Bombilla
  • Matero

Yerba mate posiada właściwości zdrowotne, pobudzające, odchudzające czy oczyszczające  najczęściej wymieniane cech yerby. Wild Power Yerba Mate to naturalne źródło witamin i energii, które porwie Cię swoją dzikością! Pozwól by napar z liści ostrokrzewu dał Ci moc i energię do życia.

Wybierz spośród szerokiej gamy produktów od klasycznych smaków, przez owocowe szaleństwo. A tak na prawdę, ostrokrzew paragwajski to ziele którego właściwości moglibyśmy wymieniać bez końca. Yerba to moc ponad 150 różnych mikroelementów, witamin, minerałów i antyoksydantów. Ceniona przez nich głównie jako środek przeciwko zmęczeniu i łagodzący uczucie głodu, Yerba Mate dotarła do Europy w XVII wieku, dzięki misjonarzom jezuickim, którzy rozpropagowali ją jako alternatywę dla sprowadzanej z Azji herbaty.

Yerba Mate z dodatkami

Historia Yerby Mate

Historia yerba mate sięga prekolumbijskiego Paragwaju, do którego dotarli misjonarze jezuiccy w XVII wieku. Osiedliwszy się w dorzeczu rzeki Parana, zamieszkiwanym przez indiańskie plemię Guarani, bardzo szybko zauważyli, że tubylcy mają zwyczaj żucia liści bezimiennego, wiecznie zielonego krzewu. Mnisi w liściach ostrokrzewu paragwajskiego – jak go później nazwano – widzieli opłacalną alternatywę dla herbaty sprowadzanej z Azji do Europy. Roślina (przeżuwana lub gotowana na parze) pobudzała, zwiększała koncentrację i tłumiła uczucie głodu.

W przeciwieństwie do kawy i kakao yerba mate nie została udomowiona w XVII wieku. Liście do naparu uzyskano z dzikich krzewów rozsianych na paragwajskich bagnach i lasach. Jezuici, dostrzegając ogromny potencjał ekonomiczny yerba mate, opracowali wówczas jedynie znane techniki sadzenia i uprawy ostrokrzewu. Plantacje założone przez mnichów były głównym źródłem dochodów z redukcji misyjnych aż do zamknięcia zakonu w 1773 r., a ich główną pracą byli miejscowi Indianie.

Praktykę picia yerba mate przyjęli również pierwsi hiszpańscy osadnicy, którzy przybyli do dorzecza Parany. Początkowa hiszpańska kolonizacja obszaru u ujścia rzeki Paragwaj do Parany była ściśle związana z redukcją misyjną jezuitów, zwaną od hiszpańskiego misiones lub reducciones. Kiedy Europejczycy przybyli do Parany, nie było jeszcze kanałów dystrybucji ani rynku suszy poza regionem. To dzięki opracowanym przez jezuitów technikom sadzenia i uprawy krzewu yerba mate bardzo szybko zyskała popularność w całych Andach oraz w regionie Rio de la Plata, a jej trasy dystrybucji prowadziły m.in. do dzisiejszej Argentyny., Paragwaj, Urugwaj, Chile i Peru. Jezuici, widząc powodzenie swojej uprawy na własnym podwórku, podjął próbę wyeksportowania liści ostrokrzewu do Europy w celu zdobycia lokalnego rynku. Yerba mate nie spotkała się jednak z uznaniem i entuzjazmem Europejczyków, których stołami rządziła od jakiegoś czasu herbata pochodząca z Chin.

Yerba Mate nigdy nie została wprowadzona na rynek europejski. Być może, dlatego, że zyskała popularność w Ameryce Południowej dopiero pod koniec XVII wieku, czyli długo po spopularyzowaniu kawy i herbaty w Europie. Ponadto wypędzenie jezuitów z kolonii hiszpańskich w drugiej połowie XVIII wieku definitywnie zakończyło nie tylko misyjną działalność redukcyjną, ale także uprawę ostrokrzewu na ich plantacjach. Co prawda Hiszpanie starali się kontynuować jezuickie dziedzictwo, ale bez odpowiedniej wiedzy i technik, które odeszły wraz z mnichami, ich próby zakończyły się fiaskiem, a produkcja yerba mate ponownie ograniczyła się do trudnych i mozolnych poszukiwań dzikie krzewy? Po upadku redukcji misyjnych Hiszpanie powrócili do tradycyjnej metody żniw,

Plantacje południowoamerykańskich ostrokrzewów pozostały w zapomnieniu do 1896 r., kiedy to człowiek o imieniu Francisco Neumann po raz pierwszy od ponad stu lat zdołał zasadzić i wyhodować krzew tej dzikiej, wiecznie zielonej rośliny. Kilka lat później, w 1903 r., w San Ignacio, miejscu, w którym jezuici prowadzili działalność misyjną, powstała pierwsza pojezuicka plantacja. Tym razem rolnicy i tzw. gaucho, czyli kowboje zajmowali się hodowlą bydła oraz końmi wierzchowymi i bykami. Dzięki nim tradycja picia yerba mate przeniosła się również do miast i została ponownie spopularyzowana.

 

yerba mate

 

Właściwości Yerba Mate

Nie bez powodu mówi się, że yerba mate ma moc kawy, zdrowotne właściwości herbaty i radość z czekolady. Jego pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne potwierdzają liczne badania naukowe. Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego zawiera niemal wszystkie mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Regularne spożywanie wspomaga układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega wielu chorobom.

Yerba mate zawiera m.in. taninę, która działa przeciwzapalnie, kwas chlorogenowy i kawowy, terpeny, laktony, szereg witamin (B1, B2, B6, E, C), minerały takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i sód, a także polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne i zapobiegają nowotworom. Wśród innych dobroczynnych właściwości yerba mate warto wymienić:

  • Właściwości stymulujące i poprawiające koncentrację

Dzięki zawartości kofeiny yerba mate nie tylko pobudza, ale także wspomaga koncentrację, poprawia nastrój i zwiększa wydolność psychofizyczną. Napój jest żywszy od kawy, a przy tym nie ma negatywnych skutków ubocznych – nie powoduje podrażnień przy większym spożyciu, nie zwiększa ryzyka nadciśnienia, nie zakłóca snu, nie powoduje bólu głowy i nie wypłukiwać minerałów z organizmu (zwłaszcza wapnia i magnezu).

  • Właściwości przeciwutleniające

Przeciwutleniacze znajdujące się w liściach ostrokrzewu paragwajskiego mają zdolność eliminowania z organizmu wolnych rodników tlenowych, których nagromadzenie przyczynia się do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego, który leży u podstaw wielu chorób, m.in. chorób serca, wątroby i nowotworów.

Wspomaganie układu odpornościowego

Odżywcze składniki yerba mate (m.in. witamina C, E, selen i cynk) pomagają zwalczać infekcje pasożytnicze, bakteryjne i grzybicze, a także podnoszą ogólny poziom odporności. Yerba mate zawiera również saponiny, które są naturalnymi związkami o właściwościach przeciwzapalnych.

  • właściwości odchudzające

Badania pokazują, że yerba mate zmniejsza apetyt i przyspiesza przemianę materii, co przekłada się na utratę wagi i zmniejszenie ryzyka chorób związanych z otyłością.

  • Właściwości obniżające ryzyko chorób serca

Jego właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu we krwi pomagają chronić organizm przed chorobami serca i układu krążenia.

  • Właściwości przeciwcukrzycowe

Yerba mate obniża poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.

 

Yeba mate picie z aczyka

Akcesoria do parzenia i picia Yerba Mate

W starożytności Indianie przygotowywali yerba mate w wydrążonych tykwach i pili ją przez zęby. Z czasem zaczęli używać słomy z trzciny, co nie było jednak idealnym rozwiązaniem, ponieważ zmielone liście ostrokrzewu dostały się do ich ust. W tym czasie do użytku oddano perforowane i jednostronnie zamknięte tuby bambusowe - prototyp późniejszej bombilli.

Dziś przygotowanie yerba mate wymaga przede wszystkim odpowiedniego naczynia, zwanego hiszpańskim matero. Obecnie można je dostać we wszystkich rozmiarach i kształtach, wykonane z wszelkiego rodzaju materiałów: od kości słoniowej, przez silikon i drewno, po ceramikę, szkło i metal.

Tradycyjną odmianą używaną od setek lat przez Indian w Paragwaju jest matera wykonana z tykwy, owocu podobnego do dyni. Tykwa jest krojona, suszona, przygotowywana, a następnie dekorowana. Popularnym rozwiązaniem są również materace drewniane. Smak naparu zależy od jego rodzaju, dlatego najczęściej stosowanym drewnem jest algarrobo, cocobolo, kebraczo, cynamonowce, pomarańcze, róże i dąb klasyczny.

Tradycyjnym rodzajem dania yerba mate jest również guampo, matero wykonane z rogu bawolego lub kopyta krowiego. Guampa była bardzo popularna wśród Gauchów, czyli południowoamerykańskich hodowców bydła w Paragwaju, gdzie do dziś są szeroko stosowane.

Bardziej nowoczesne wersje naczyń do zaparzania, yerba mate bazują głównie na szkle, stali, ceramice i silikonie. Są łatwe w utrzymaniu czystości, nie pochłaniają smaków ani zapachów, a ponieważ przewodzą ciepło – często są pokryte skórą, co nadaje im dodatkowy egzotyczny wygląd.

Drugim nieodłącznym elementem zestawu do przygotowania yerba mate jest bombilla, czyli specjalna słomka wyposażona w sitko, które oddziela liście od naparu. Najczęściej wykonywany jest z metalu (alpaki, stali nierdzewnej lub srebra), choć można go spotkać również w wersji szklanej, a nawet drewnianej.

Ze względu na kształt filtra bombille dzielą się na dwa rodzaje: słomkę w kształcie łyżeczki z otworami, która doskonale nadaje się do picia yerba mate z szypułkami, oraz słomkę z ciasną sprężyną pełniącą funkcję sitka. Kupując bombillę często można ją kupić w zestawie ze specjalnym środkiem czyszczącym ułatwiającym higienę słomy.

Dla bardziej komfortowych lub w ruchu sklepy z akcesoriami do yerba mate oferują zaparzacze, w których można przygotować napar bez konieczności użycia calabazy i bombilli. Odmierzoną ilość ziół należy wsypać do zaparzacza drewnianego, metalowego, papierowego lub bambusowego, a następnie zalać wodą. A ponieważ yerba mate trzeba parzyć w temperaturze 70-80 °C, do jej przygotowania potrzebny będzie również specjalny termometr. Kolejnym udogodnieniem dla podróżników jest yerbomos, czyli termos yerba mate składający się z naczynia, fajki i pojemnika na wodę.

Yerba mate

Palo Santo 280 ml  Rozmiar  XL Palo Santo 280 ml Rozmiar XL
Cena: 159,00 zł
zobacz więcej
Guampa Palo Santo 200 ml Guampa Palo Santo 200 ml
Cena: 139,00 zł
szt.
zobacz więcej
Termos - Butelka 500ml  Dżungla Termos - Butelka 500ml Dżungla
Cena: 55,76 zł 68,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Termos - Butelka 500ml Termos - Butelka 500ml
Cena: 55,76 zł 68,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Herbata zdrowie

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl