Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Statystyki
Produktów:
1146
Kategorii:
89
Nowości:
61
Promocje:
1
dot Różnica między prawdziwymi herbatami a ziołowymi herbatkami. 0
Różnica między prawdziwymi herbatami a ziołowymi herbatkami ziołowymi

Co to jest herbata? Różnica między prawdziwymi herbatami a ziołowymi herbatkami.

Herbata od wieków stanowi centralny element społeczeństwa. Starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenne plemiona w obu Amerykach oraz mnisi w Azji używali herbaty jako zioła leczniczego. Herbata jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich, gdzie odgrywa kluczową rolę podczas spotkań politycznych i świętowania specjalnych okazji. Kultura herbaciana różni się znacznie pod względem stylu, od japońskich ceremonii parzenia herbaty po prostą popołudniową filiżankę herbaty z przyjaciółmi i rodziną na werandzie.

Herbaty są uwielbiane przez kultury tak różnorodne, jak Amerykanie i Portugalczycy czy Polacy, i stanowi dużą część eksportu do krajów afrykańskich, takich jak Kenia. Na przygotowanie herbaty składają się również szczegółowe zasady parzenia herbaty w zależności od lokalnej tradycji. Dodatki do herbaty potrafią zamienić zwykłą filiżankę w wyjątkową ceremonię, czyniąc z niej napój mający moc jednoczenia społeczności i leczenia różnych dolegliwości.

Krótka historia herbaty

Herbata wywodzi się z Chin, gdzie była używana w medycynie tradycyjnej za czasów dynastii Shang, ale w całym kraju zyskała popularność ze względu na zastosowanie rekreacyjne dopiero za czasów dynastii Tang. Portugalscy księża byli pierwszymi Europejczykami, którzy odkryli herbatę, mieszkając lub podróżując po Chinach w XV wieku. Herbata została po raz pierwszy sprowadzona do Europy w XVI wieku, a w XVII wieku minęło 100 lat, zanim stała się podstawowym napojem w Wielkiej Brytanii. Herbata była w centrum licznych zmian na świecie, od kolonizacji pod rządami Kompanii Wschodnioindyjskiej po wydarzenia Boston Tea Party.

Po drugiej stronie globu, w obu Amerykach, spożycie herbaty było szeroko stosowane w ramach wydarzeń duchowych i społecznych. W Ameryce Południowej wierzono, że yerba mate jest napojem bogów, który zapewnia osobom pijącym herbatę głęboki wgląd w siebie i otaczający ich świat. Yerba mate to głęboko uduchowiony napój z Ameryki Południowej, często porównywany do ayahuaski, jeśli chodzi o połączenie napojów i filozofii.

Do 2016 roku Chiny i Indie wyprodukowały ponad 60% światowej herbaty. Na przestrzeni wieków produkcja herbaty w coraz większym stopniu przechodziła z produkcji ręcznej na produkcję maszynową. Jednak nadal łatwo jest znaleźć kilka odmian herbaty produkowanych metodami rzemieślniczymi.

[product category_id="2" limit="8" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

 

Różnice między herbatami

Różnice pomiędzy tysiącami różnych herbat można sprowadzić do procesu uprawy herbaty i metod jej przetwarzania. Występują dwa główne rodzaje herbat: herbaty prawdziwe czyt. liściaste i herbaty ziołowe. Wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis , zwanej powszechnie herbatą, i obejmują herbatę zieloną, herbatę białą, herbatę czarną i herbatę oolong. Herbata to wiecznie zielona roślina, która rośnie w różnych klimatach, co może nadać inny smak każdemu wyjątkowemu naparowi.

Zioła w sklepie z herbatami

Herbaty ziołowe lub herbatki ziołowe są całkowicie wolne od kofeiny i nie są wytwarzane z liści rośliny Camellia sinensis . Zamiast tego te mieszanki ziołowe wytwarza się z przypraw, kwiatów i liści wielu innych roślin, w tym owoców i ziół. Często herbaty ziołowe sporządza się z prawdziwych liści herbaty, aby uzyskać wyraźny smak – zwane naparami ziołowymi. Napary ziołowe można podzielić na czarne, zielone, białe i oolong, w zależności od tego, jakie liście herbaty i procesy zostały użyte do stworzenia mieszanki ziołowej.

Proces utleniania

Mimo że wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z tej samej rośliny, różnią się one ze względu na proces utleniania lub fermentacji liści herbaty. Utlenianie to naturalnie występujący proces, który zmienia kolor i profil smakowy liści herbaty. Liście zbierane są z rośliny herbaty, a następnie zwijane ręcznie lub przy użyciu maszyny. W procesie walcowania powstają drobne pęknięcia, które umożliwiają reakcję tlenu z enzymami roślinnymi, co prowadzi do powstania różnych rodzajów prawdziwej herbaty.

Herbaty zielone i białe nie są utleniane i po zbiorach po prostu pozostawia się je do wyschnięcia. Liści nie są miażdżone, lecz suszone na słońcu lub w piecu. Z drugiej strony czarna herbata jest całkowicie utleniona, podczas gdy herbata oolong jest częściowo utleniona. Hodowcy herbaty są ekspertami w utlenianiu liści, a w niektórych przypadkach proces ten powtarza się wielokrotnie lub wykorzystuje pewne techniki rzemieślnicze w celu uzyskania precyzyjnych aromatów i smaków.

Ogólnie rzecz biorąc, herbaty całkowicie utlenione, takie jak herbata czarna, nabierają mocniejszych smaków i aromatów oraz mają kolor ciemnobrązowy lub bogaty, spalony czerwony. Herbata mniej utleniona, taka jak herbata biała, będzie miała gładszy, delikatniejszy smak i będzie miała jasnozielony lub żółty kolor.

[product show="new" limit="6" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

 

Rodzaje herbaty

Teraz, gdy już wiesz, dlaczego herbaty różnią się na poziomie produkcji, wyjaśnimy, czym różnią się one pod względem smaku i korzyści zdrowotnych.

PLANTACJA HERBATY

Piękny widok na plantację herbaty.

 

Czarna herbata

Herbata czarna jest jedną z najpopularniejszych herbat na świecie i jednocześnie najbardziej przetworzoną z prawdziwych herbat. Liście są zbierane i natychmiast zwiędnięte, a następnie zwijane w celu uwolnienia enzymów, które reagują z tlenem. Po zwinięciu liście rozkłada się jeden po drugim, aby umożliwić pełne utlenienie. Gdy liście staną się brązowe, są one wypalane, aby zapobiec dodatkowemu utlenianiu i zmianom smaku.

Proces utleniania czarnej herbaty nadaje tej herbacie mocny, mocny smak. Herbata ta ma mocny profil smakowy i zazwyczaj ma kolor głęboko brązowy, spalony czerwony lub czarny. Czarna herbata opisywana jako słodowa i bogata zawiera nuty ciemnej czekolady, daktyli i rodzynek. Czarna herbata zawiera również najwyższą zawartość kofeiny ze wszystkich prawdziwych herbat, z wyjątkiem zielonej herbaty matcha, od 60 do 90 miligramów w każdej filiżance o pojemności ok. 250ml

Istnieje kilka popularnych rodzajów czarnej herbaty, w tym Darjeeling, Assam, Ceylon czy English Breakfast. Assam i Darjeeling są uprawiane prawie wyłącznie w Indiach, przy czym pierwsza z nich ma pełny i mocny smak, a druga jest kwiatowo-owocowa. Czarna herbata cejlońska uprawiana jest głównie na Sri Lance, ma mocny i odważny smak, a jej kolor waha się od burgundowo-brązowego do złotego miodu. Angielska herbata śniadaniowa jest ulubioną herbatą Brytyjczyków i często zawiera herbaty śniadaniowe Earl Grey, które zawierają nutę bergamotki dla uzyskania cytrusowego smaku.

[product category_id="4" limit="8" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

Herbata oolong

Herbata Oolong jest częściowo utleniona i często opisywana jako posiadająca mieszane cechy herbaty zielonej i czarnej. Liście te, znane w Chinach jako herbata wulong, mają zazwyczaj brązowy kolor i dają równy, pełny napar. Liście herbaty Oolong uprawiane są wyłącznie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Należy do najdroższych i najwyższej jakości herbat na świecie. Herbata Oolong jest przesiąknięta tradycją kulturową i może charakteryzować się najszerszą różnorodnością profili smakowych w porównaniu do innych prawdziwych herbat, ze względu na zróżnicowany proces produkcji i tradycyjne metody parzenia.

Liście herbaty Oolong umieszcza się w bambusowym koszyczku, który delikatnie pociera się, aby wywołać reakcję z tlenem. Mistrzowie herbaty zwracają szczególną uwagę, aby zarysować jedynie zewnętrzną powierzchnię liści herbaty, pozostawiając środek nienaruszony i żywą zieleń. W miarę utleniania herbaty oolong przybierają średnio-zielony lub głęboko bursztynowy kolor. Ciemne oolongi mają nuty czekolady i palonego cukru, podczas gdy jaśniejsze oolongi oferują smaki, które są bardziej kwiatowe i gładsze.

 

Zielona herbata

Pod względem utleniania herbata zielona jest drugą najmniej przetworzoną herbatą. Ta herbata jest odrobinę mocniejsza niż biała herbata i pełna przeciwutleniaczy. Charakteryzuje się bladozielonym kolorem najbardziej zbliżonym do rzeczywistego wyglądu liści herbaty.

Zieloną herbatę wytwarza się z liści, które pozostawia się do więdnięcia, aż staną się luźne i wiotkie, po czym są natychmiast suszone. Liście są wypalane lub gotowane na parze przy użyciu różnych technik, w tym wypalania na patelni i pieczenia. Podczas procesu suszenia mistrzowie herbaty zwijają liście w długie, cienkie gałązki lub perły, w zależności od odmiany zielonej herbaty.

Ogólnie rzecz biorąc, chińskie zielone herbaty są wypalane na patelni lub palone, podczas gdy japońskie zielone herbaty są zazwyczaj parzone w wysokich temperaturach. Prażenie nadaje zielonej herbacie gładki, aromatyczny smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny, ziołowy charakter.

Smak zielonej herbaty może się znacznie różnić, od trawiastego i ziemistego po orzechowy, palony i świeżo kwiatowy. Podobnie jak wino, profile smakowe zielonej herbaty zależą od terroir – terminu używanego do opisania wpływu regionu, klimatu, gleby, pogody i pochodzenia na smak. Na przykład zielona herbata uprawiana w Chinach będzie smakować znacznie inaczej niż ta uprawiana w Japonii lub w klimacie subtropikalnym. Zielona herbata jest odpowiednia dla większości osób pijących herbatę, chociaż może być gorzka, jeśli jest parzona zbyt mocno lub zbyt długo.

[product category_id="18" limit="8" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

 

Platacja hervbaty w chinach

Plantacja herbaty czerwonej. Chiny

Uwagi na temat herbaty Pu-erh

Herbatę Pu-erh definiuje się jako herbatę postoksydowaną. Liście herbaty rośliny Camellia sinensis poddawane są działaniu ciepła, które zabija enzymy odpowiedzialne za utlenianie. Oznacza to, że roślina jest poddawana minimalnej obróbce i nie może się utleniać. Ponieważ nie jest utleniona, pu-erh jest faktycznie uważana za podtyp zielonej herbaty.

To dotyczy surowej herbaty pu-erh, ale co z dojrzałymi herbatami pu-erh? Zasadniczo dojrzewająca herbata pu-erh może z czasem nabrać smaku, zupełnie jak dobre wino. Proces mikrobiologiczny utlenia liście zamiast standardowego procesu utleniania wykorzystującego powietrze. Liście dojrzewają przez 10 do 15 lat, podczas których następuje naturalne utlenianie – dlatego nazywa się je postoksydacją. Korzyści zdrowotne i związki smakowe dojrzewającej herbaty pu-erh są bardziej podobne do herbat czarnych i zielonych ze względu na to utlenianie. Ze względu na naturalne utlenianie niektórzy miłośnicy herbaty uważali dojrzałą herbatę pu-erh za odrębną, prawdziwą herbatę.

[product category_id="13" limit="6" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

Biała herbata

Herbata biała jest najmniej przetworzoną z czterech odmian herbaty. Herbatę tę wytwarza się wyłącznie z młodych liści herbaty, dlatego zbiory odbywają się wiosną przez zaledwie kilka dni. Herbata biała często uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej naturalnych, gdyż nie jest poddawana obróbce, a jedynie ulega naturalnemu suszeniu. Herbata ta charakteryzuje się delikatnym, a zarazem złożonym smakiem. Herbata biała jest odpowiednia zarówno dla koneserów ceniących rzadkość i złożoność, jak i dla początkujących adeptów herbaty, którzy potrafią docenić jej delikatny, słodki smak pozbawiony cierpkich posmaków.

Dwa najpopularniejsze rodzaje białej herbaty to Silver Needle i White Peony, powszechnie znane w Chinach jako Bai Hao Yin Zhen i Bai Mu Dan. Silver Needle jest uważana za najwyższą jakość, ponieważ wykorzystuje tylko srebrzystobiałe pąki rośliny, a nie całe liście. Silver Needle charakteryzuje się delikatną eksplozją smaku, który jest naturalnie słodki i przypomina wiciokrzew. Białą piwonię wytwarza się z pączka i pierwszych dwóch liści herbacianej. Dodatek liści sprawia, że piwonia biała ma mocniejszy smak i ciemniejszy kolor niż odmiana Silver Needle.

[product category_id="21" limit="5" slider="true" onlyAvailable="true" order="random"]

 

 

 

Dlaczego warto wypróbować wszystkie rodzaje herbaty?

Każda herbata oferuje wyjątkowe, aromatyczne doświadczenie, które może obudzić lub zrelaksować zmysły. Picie herbaty to świetny sposób na odpoczynek po dniu spędzonym w biurze lub nawiązanie więzi społecznych poprzez dzielenie się filiżanką z nowymi znajomymi. Jeśli chcesz przygotować domowe herbaty ziołowe, możesz wyhodować własny ogródek herbaciany, uprawiając, zbierając i susząc ulubione mieszanki, w tym jaśmin i masala chai. Wszystko, co musisz zrobić, to posadzić ulubione kwiaty herbaty, korzenie i przyprawy i zmieszać je z prawdziwą herbatą w torebkach lub herbatą liściastą. Niezależnie od tego, czy wolisz herbatę mrożoną, czy herbatę parzoną z gorącą wodą, każdy znajdzie odpowiednią temperaturę i całą gamę smaków.

Herbata od wieków stanowi centralny element społeczeństwa. Starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenne plemiona w obu Amerykach oraz mnisi w Azji używali herbaty jako zioła leczniczego. Herbata jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich, gdzie odgrywa kluczową rolę podczas spotkań politycznych i świętowania specjalnych okazji. Kultura herbaciana różni się znacznie pod względem stylu, od japońskich ceremonii parzenia herbaty po prostą popołudniową filiżankę herbaty z przyjaciółmi i rodziną na werandzie.

Komentarze do wpisu (0)

 
 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
dot do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl