Co to jest herbata? Różnica między prawdziwymi herbatami a ziołowymi herbatkami.
Herbata od wieków stanowi centralny element społeczeństwa. Starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenne plemiona w obu Amerykach oraz mnisi w Azji używali herbaty jako zioła leczniczego. Herbata jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich, gdzie odgrywa kluczową rolę podczas spotkań politycznych i świętowania specjalnych okazji. Kultura herbaciana różni się znacznie pod względem stylu, od japońskich ceremonii parzenia herbaty po prostą popołudniową filiżankę herbaty z przyjaciółmi i rodziną na werandzie.
Herbaty są uwielbiane przez kultury tak różnorodne, jak Amerykanie i Portugalczycy czy Polacy, i stanowi dużą część eksportu do krajów afrykańskich, takich jak Kenia. Na przygotowanie herbaty składają się również szczegółowe zasady parzenia herbaty w zależności od lokalnej tradycji. Dodatki do herbaty potrafią zamienić zwykłą filiżankę w wyjątkową ceremonię, czyniąc z niej napój mający moc jednoczenia społeczności i leczenia różnych dolegliwości.
Krótka historia herbaty
Herbata wywodzi się z Chin, gdzie była używana w medycynie tradycyjnej za czasów dynastii Shang, ale w całym kraju zyskała popularność ze względu na zastosowanie rekreacyjne dopiero za czasów dynastii Tang. Portugalscy księża byli pierwszymi Europejczykami, którzy odkryli herbatę, mieszkając lub podróżując po Chinach w XV wieku. Herbata została po raz pierwszy sprowadzona do Europy w XVI wieku, a w XVII wieku minęło 100 lat, zanim stała się podstawowym napojem w Wielkiej Brytanii. Herbata była w centrum licznych zmian na świecie, od kolonizacji pod rządami Kompanii Wschodnioindyjskiej po wydarzenia Boston Tea Party.
Po drugiej stronie globu, w obu Amerykach, spożycie herbaty było szeroko stosowane w ramach wydarzeń duchowych i społecznych. W Ameryce Południowej wierzono, że yerba mate jest napojem bogów, który zapewnia osobom pijącym herbatę głęboki wgląd w siebie i otaczający ich świat. Yerba mate to głęboko uduchowiony napój z Ameryki Południowej, często porównywany do ayahuaski, jeśli chodzi o połączenie napojów i filozofii.
Do 2016 roku Chiny i Indie wyprodukowały ponad 60% światowej herbaty. Na przestrzeni wieków produkcja herbaty w coraz większym stopniu przechodziła z produkcji ręcznej na produkcję maszynową. Jednak nadal łatwo jest znaleźć kilka odmian herbaty produkowanych metodami rzemieślniczymi.
Różnice między herbatami
Różnice pomiędzy tysiącami różnych herbat można sprowadzić do procesu uprawy herbaty i metod jej przetwarzania. Występują dwa główne rodzaje herbat: herbaty prawdziwe czyt. liściaste i herbaty ziołowe. Wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis , zwanej powszechnie herbatą, i obejmują herbatę zieloną, herbatę białą, herbatę czarną i herbatę oolong. Herbata to wiecznie zielona roślina, która rośnie w różnych klimatach, co może nadać inny smak każdemu wyjątkowemu naparowi.
Herbaty ziołowe lub herbatki ziołowe są całkowicie wolne od kofeiny i nie są wytwarzane z liści rośliny Camellia sinensis . Zamiast tego te mieszanki ziołowe wytwarza się z przypraw, kwiatów i liści wielu innych roślin, w tym owoców i ziół. Często herbaty ziołowe sporządza się z prawdziwych liści herbaty, aby uzyskać wyraźny smak – zwane naparami ziołowymi. Napary ziołowe można podzielić na czarne, zielone, białe i oolong, w zależności od tego, jakie liście herbaty i procesy zostały użyte do stworzenia mieszanki ziołowej.
Proces utleniania
Mimo że wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z tej samej rośliny, różnią się one ze względu na proces utleniania lub fermentacji liści herbaty. Utlenianie to naturalnie występujący proces, który zmienia kolor i profil smakowy liści herbaty. Liście zbierane są z rośliny herbaty, a następnie zwijane ręcznie lub przy użyciu maszyny. W procesie walcowania powstają drobne pęknięcia, które umożliwiają reakcję tlenu z enzymami roślinnymi, co prowadzi do powstania różnych rodzajów prawdziwej herbaty.
Herbaty zielone i białe nie są utleniane i po zbiorach po prostu pozostawia się je do wyschnięcia. Liści nie są miażdżone, lecz suszone na słońcu lub w piecu. Z drugiej strony czarna herbata jest całkowicie utleniona, podczas gdy herbata oolong jest częściowo utleniona. Hodowcy herbaty są ekspertami w utlenianiu liści, a w niektórych przypadkach proces ten powtarza się wielokrotnie lub wykorzystuje pewne techniki rzemieślnicze w celu uzyskania precyzyjnych aromatów i smaków.
Ogólnie rzecz biorąc, herbaty całkowicie utlenione, takie jak herbata czarna, nabierają mocniejszych smaków i aromatów oraz mają kolor ciemnobrązowy lub bogaty, spalony czerwony. Herbata mniej utleniona, taka jak herbata biała, będzie miała gładszy, delikatniejszy smak i będzie miała jasnozielony lub żółty kolor.
Rodzaje herbaty
Teraz, gdy już wiesz, dlaczego herbaty różnią się na poziomie produkcji, wyjaśnimy, czym różnią się one pod względem smaku i korzyści zdrowotnych.
Piękny widok na plantację herbaty.
Czarna herbata
Herbata czarna jest jedną z najpopularniejszych herbat na świecie i jednocześnie najbardziej przetworzoną z prawdziwych herbat. Liście są zbierane i natychmiast zwiędnięte, a następnie zwijane w celu uwolnienia enzymów, które reagują z tlenem. Po zwinięciu liście rozkłada się jeden po drugim, aby umożliwić pełne utlenienie. Gdy liście staną się brązowe, są one wypalane, aby zapobiec dodatkowemu utlenianiu i zmianom smaku.
Proces utleniania czarnej herbaty nadaje tej herbacie mocny, mocny smak. Herbata ta ma mocny profil smakowy i zazwyczaj ma kolor głęboko brązowy, spalony czerwony lub czarny. Czarna herbata opisywana jako słodowa i bogata zawiera nuty ciemnej czekolady, daktyli i rodzynek. Czarna herbata zawiera również najwyższą zawartość kofeiny ze wszystkich prawdziwych herbat, z wyjątkiem zielonej herbaty matcha, od 60 do 90 miligramów w każdej filiżance o pojemności ok. 250ml
Istnieje kilka popularnych rodzajów czarnej herbaty, w tym Darjeeling, Assam, Ceylon czy English Breakfast. Assam i Darjeeling są uprawiane prawie wyłącznie w Indiach, przy czym pierwsza z nich ma pełny i mocny smak, a druga jest kwiatowo-owocowa. Czarna herbata cejlońska uprawiana jest głównie na Sri Lance, ma mocny i odważny smak, a jej kolor waha się od burgundowo-brązowego do złotego miodu. Angielska herbata śniadaniowa jest ulubioną herbatą Brytyjczyków i często zawiera herbaty śniadaniowe Earl Grey, które zawierają nutę bergamotki dla uzyskania cytrusowego smaku.
Herbata oolong
Herbata Oolong jest częściowo utleniona i często opisywana jako posiadająca mieszane cechy herbaty zielonej i czarnej. Liście te, znane w Chinach jako herbata wulong, mają zazwyczaj brązowy kolor i dają równy, pełny napar. Liście herbaty Oolong uprawiane są wyłącznie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Należy do najdroższych i najwyższej jakości herbat na świecie. Herbata Oolong jest przesiąknięta tradycją kulturową i może charakteryzować się najszerszą różnorodnością profili smakowych w porównaniu do innych prawdziwych herbat, ze względu na zróżnicowany proces produkcji i tradycyjne metody parzenia.
Liście herbaty Oolong umieszcza się w bambusowym koszyczku, który delikatnie pociera się, aby wywołać reakcję z tlenem. Mistrzowie herbaty zwracają szczególną uwagę, aby zarysować jedynie zewnętrzną powierzchnię liści herbaty, pozostawiając środek nienaruszony i żywą zieleń. W miarę utleniania herbaty oolong przybierają średnio-zielony lub głęboko bursztynowy kolor. Ciemne oolongi mają nuty czekolady i palonego cukru, podczas gdy jaśniejsze oolongi oferują smaki, które są bardziej kwiatowe i gładsze.
Zielona herbata
Pod względem utleniania herbata zielona jest drugą najmniej przetworzoną herbatą. Ta herbata jest odrobinę mocniejsza niż biała herbata i pełna przeciwutleniaczy. Charakteryzuje się bladozielonym kolorem najbardziej zbliżonym do rzeczywistego wyglądu liści herbaty.
Zieloną herbatę wytwarza się z liści, które pozostawia się do więdnięcia, aż staną się luźne i wiotkie, po czym są natychmiast suszone. Liście są wypalane lub gotowane na parze przy użyciu różnych technik, w tym wypalania na patelni i pieczenia. Podczas procesu suszenia mistrzowie herbaty zwijają liście w długie, cienkie gałązki lub perły, w zależności od odmiany zielonej herbaty.
Ogólnie rzecz biorąc, chińskie zielone herbaty są wypalane na patelni lub palone, podczas gdy japońskie zielone herbaty są zazwyczaj parzone w wysokich temperaturach. Prażenie nadaje zielonej herbacie gładki, aromatyczny smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny, ziołowy charakter.
Smak zielonej herbaty może się znacznie różnić, od trawiastego i ziemistego po orzechowy, palony i świeżo kwiatowy. Podobnie jak wino, profile smakowe zielonej herbaty zależą od terroir – terminu używanego do opisania wpływu regionu, klimatu, gleby, pogody i pochodzenia na smak. Na przykład zielona herbata uprawiana w Chinach będzie smakować znacznie inaczej niż ta uprawiana w Japonii lub w klimacie subtropikalnym. Zielona herbata jest odpowiednia dla większości osób pijących herbatę, chociaż może być gorzka, jeśli jest parzona zbyt mocno lub zbyt długo.
Plantacja herbaty czerwonej. Chiny
Uwagi na temat herbaty Pu-erh
Herbatę Pu-erh definiuje się jako herbatę postoksydowaną. Liście herbaty rośliny Camellia sinensis poddawane są działaniu ciepła, które zabija enzymy odpowiedzialne za utlenianie. Oznacza to, że roślina jest poddawana minimalnej obróbce i nie może się utleniać. Ponieważ nie jest utleniona, pu-erh jest faktycznie uważana za podtyp zielonej herbaty.
To dotyczy surowej herbaty pu-erh, ale co z dojrzałymi herbatami pu-erh? Zasadniczo dojrzewająca herbata pu-erh może z czasem nabrać smaku, zupełnie jak dobre wino. Proces mikrobiologiczny utlenia liście zamiast standardowego procesu utleniania wykorzystującego powietrze. Liście dojrzewają przez 10 do 15 lat, podczas których następuje naturalne utlenianie – dlatego nazywa się je postoksydacją. Korzyści zdrowotne i związki smakowe dojrzewającej herbaty pu-erh są bardziej podobne do herbat czarnych i zielonych ze względu na to utlenianie. Ze względu na naturalne utlenianie niektórzy miłośnicy herbaty uważali dojrzałą herbatę pu-erh za odrębną, prawdziwą herbatę.
Biała herbata
Herbata biała jest najmniej przetworzoną z czterech odmian herbaty. Herbatę tę wytwarza się wyłącznie z młodych liści herbaty, dlatego zbiory odbywają się wiosną przez zaledwie kilka dni. Herbata biała często uznawana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej naturalnych, gdyż nie jest poddawana obróbce, a jedynie ulega naturalnemu suszeniu. Herbata ta charakteryzuje się delikatnym, a zarazem złożonym smakiem. Herbata biała jest odpowiednia zarówno dla koneserów ceniących rzadkość i złożoność, jak i dla początkujących adeptów herbaty, którzy potrafią docenić jej delikatny, słodki smak pozbawiony cierpkich posmaków.
Dwa najpopularniejsze rodzaje białej herbaty to Silver Needle i White Peony, powszechnie znane w Chinach jako Bai Hao Yin Zhen i Bai Mu Dan. Silver Needle jest uważana za najwyższą jakość, ponieważ wykorzystuje tylko srebrzystobiałe pąki rośliny, a nie całe liście. Silver Needle charakteryzuje się delikatną eksplozją smaku, który jest naturalnie słodki i przypomina wiciokrzew. Białą piwonię wytwarza się z pączka i pierwszych dwóch liści herbacianej. Dodatek liści sprawia, że piwonia biała ma mocniejszy smak i ciemniejszy kolor niż odmiana Silver Needle.
Dlaczego warto wypróbować wszystkie rodzaje herbaty?
Każda herbata oferuje wyjątkowe, aromatyczne doświadczenie, które może obudzić lub zrelaksować zmysły. Picie herbaty to świetny sposób na odpoczynek po dniu spędzonym w biurze lub nawiązanie więzi społecznych poprzez dzielenie się filiżanką z nowymi znajomymi. Jeśli chcesz przygotować domowe herbaty ziołowe, możesz wyhodować własny ogródek herbaciany, uprawiając, zbierając i susząc ulubione mieszanki, w tym jaśmin i masala chai. Wszystko, co musisz zrobić, to posadzić ulubione kwiaty herbaty, korzenie i przyprawy i zmieszać je z prawdziwą herbatą w torebkach lub herbatą liściastą. Niezależnie od tego, czy wolisz herbatę mrożoną, czy herbatę parzoną z gorącą wodą, każdy znajdzie odpowiednią temperaturę i całą gamę smaków.
Herbata od wieków stanowi centralny element społeczeństwa. Starożytni Grecy i Rzymianie, rdzenne plemiona w obu Amerykach oraz mnisi w Azji używali herbaty jako zioła leczniczego. Herbata jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich, gdzie odgrywa kluczową rolę podczas spotkań politycznych i świętowania specjalnych okazji. Kultura herbaciana różni się znacznie pod względem stylu, od japońskich ceremonii parzenia herbaty po prostą popołudniową filiżankę herbaty z przyjaciółmi i rodziną na werandzie.