Blog kategorie
Blog Tagi
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Statystyki
Produktów:
1116
Kategorii:
87
Nowości:
5
Promocje:
5
Co to jest biała herbata? Wszystko, co musisz wiedzieć o tej delikatnej herbacie 0
Co to jest biała herbata? Wszystko, co musisz wiedzieć o tej delikatnej herbacie

Co to jest biała herbata? Wszystko, co musisz wiedzieć o tej delikatnej herbacie

 

Biała herbata to delikatna herbata znana ze swojego subtelnego smaku i delikatnego zapachu. Jest uwielbiana za minimalnie przetworzona i naturalna i podziwiana za wielowiekową sprawdzoną od wieków tradycję produkcji.

Tak wyjątkowa że kiedyś zarezerwowana tylko dla członków rodziny królewskiej, biała herbata również która olśni Twoje zmysły i obudzi i wytyczy nowe granice w odkrywaniu herbaty. Wypróbuj coś nowego i odkryj, co ma do zaoferowania biała herbata, korzystając z naszego przewodnika.

 

Co to jest biała herbata?

Biała herbata to prawdziwa herbata – wraz z zieloną herbatą, herbatą oolongczarną herbatą i herbatą pu-erh jest wytwarzana z liści rośliny Camellia sinensis , znanej powszechnie jako roślina herbaciana. Znana jest z korzyści zdrowotnych , które obejmują potencjalną utratę wagi, poprawę skóry i zmniejszenie stanu zapalnego.

[product id="389, 157, 544, 338, 156" slider="true" onlyAvailable="true"]

Biała herbata nie jest utleniana i jest wytwarzana wyłącznie z młodych listków krzewu herbacianego. Zbiera się ją późną wiosną i wczesnym latem. Liście są zbierane zanim całkowicie się otworzą i charakteryzują się delikatnymi białymi włoskami wyścielającymi liście.

Biała herbata jest najmniej przetworzoną z prawdziwych herbat. Proces produkcji herbaty obejmuje jedynie zbieranie, więdnięcie i suszenie liści. Każdy liść jest zbierany ręcznie, a następnie suszony przez 72 godziny w bezpośrednim świetle słonecznym lub w pomieszczeniu o starannie kontrolowanym klimacie. Liście są następnie suszone, aby zapobiec utlenianiu.

Efektem minimalnego procesu produkcyjnego jest delikatna herbata, uważana za jedną z najświeższych na świecie. Białe herbaty oferują nutę słodkiego kwiatowego smaku. Białe herbaty mogą również zawierać nuty smakowe, takie jak miód, cytrusy, wanilia, brzoskwinia, melon i morela. Białe herbaty są zazwyczaj lekkie lub średnio treściwe i charakteryzują się łagodnym, ale bogatym w niuanse profilem smakowym.

Białą herbatę można łączyć z herbatami ziołowymi, tworząc herbaty smakowe — podobnie jak czarna herbata jest używana jako herbata bazowa w Earl Grey i masala chai . Poniżej znajdziesz niektóre z naszych ulubionych rodzajów białej herbaty

[product category_id="21" slider="true" onlyAvailable="true"]

 

Historia białej herbaty

Biała herbata została po raz pierwszy wyprodukowana w Chinach za czasów panowania cesarza. Szacuje się, że herbata pojawiła się między 600 a 1300 rokiem, kiedy zaczęła zyskiwać ogromną popularność w kulturze chińskiej. Lokalne społeczności obsypywały cesarzy wyśmienitymi herbatami jako formę zapłaty oraz ofiarę szacunku i wdzięczności.

Prawdziwą białą herbatą, jaką znamy dzisiaj, delektowali się wyłącznie cesarze i ich bliscy powiernicy. Cesarze zakładali własne ogrody herbaciane, aby uprawiać rośliny herbaciane i wykorzystywać ich delikatne liście do młodej herbaty. Wydaje się, że najwcześniejsza biała herbata pochodzi z dynastii Tang, zbierano liście srebrnych igieł i podawano ją z ciastkami i innymi przyprawami i ziołami. Dziś biała herbata ze srebrnymi igłami jest nadal uważana za złoty standard białych herbat.

Późniejsza dynastia Song dodała do naparów z białej herbaty delikatne aromaty kwiatowe, takie jak chryzantema. Dynastia Qing jako pierwsza zaparzyła herbatę za pomocą luźnych liści zamiast sproszkowanych lub zbrylonych form.

 Piękny krajobraz plantacji herbaty w godzinach porannych

 Krajobraz plantacji herbaty w godzinach porannych

 

Zafunduj sobie wyjątkową białą herbatę

Biała herbata poddawana jest minimalnej obróbce, aby zachować naturalny smak i delikatny aromat. Jest to tradycyjna chińska herbata, ale obecnie uprawiana jest również w Indiach. Herbaty białe liściaste sypkie charakteryzują się delikatnym smakiem i jasnym naparem. Oferują profil smakowy, który jest dopracowany i odpowiedni dla początkujących osób pijących herbatę, a także ekspertów od herbaty. Zaparz filiżankę mrożonej herbaty lub wypij gorącą porcję tej rozkosznie naturalnej herbaty.

Biała herbata to delikatna herbata znana ze swojego subtelnego smaku i delikatnego zapachu. Jest uwielbiany za minimalnie przetworzoną naturę i podziwiany za wielowiekową tradycję produkcji.

 

Proces wytwarzania

Utlenianie

Herbaty wszystkie pochodzą z liści tej samej rośliny, więc różnica między herbatami opiera się na dwóch rzeczach: region, w którym roślina jest uprawiana i procesie produkcji.

Jedną z różnic w procesie produkcji każdej liściastej herbaty jest czas utleniania się liści. Mistrzowie herbaty mogą zwijać, miażdżyć, prażyć, podpalać i parować liście, aby wspomóc proces utleniania.

Jak wspomniano, biała herbata jest najmniej przetworzoną prawdziwą herbatą i dlatego nie podlega długiemu procesowi utleniania. W przeciwieństwie do długiego procesu utleniania czarnej herbaty, który daje ciemny, bogaty kolor, białe herbaty po prostu więdną i wysychają na słońcu lub w kontrolowanym środowisku, aby zachować świeżość ogrodu.

Profil smakowy

Ponieważ biała herbata jest minimalnie przetworzona, ma delikatny profil smakowy z miękkim wykończeniem i bladożółtym kolorem. Ma lekko słodki smak. Prawidłowo zaparzona nie ma wyrazistego ani gorzkiego smaku decyduje tu czas parzenie i temperatura wody. Istnieje kilka różnych odmian tej herbaty, niektóre mają owocowe, roślinne, pikantne i kwiatowe nuty.

 

Przytulny poranek z herbatą

Przytulny poranek z herbatą

 

Korzyści zdrowotne wynikające z białej herbaty

1. Zdrowa skóra

Wiele osób boryka się z niedoskonałościami skóry takimi jak trądzik, wypryski i przebarwienia. Chociaż większość z tych chorób skóry nie jest niebezpieczna ani zagrażająca życiu, nadal są one irytujące i mogą obniżać pewność siebie. Biała herbata może pomóc w uzyskaniu jednolitej cery dzięki właściwościom antyseptycznym i antyoksydacyjnym.

Badanie przeprowadzone przez Kinsington University w Londynie wykazało, że biała herbata może chronić komórki skóry przed uszkodzeniami wywołanymi nadtlenkiem wodoru i innymi czynnikami. Biała herbata bogata w przeciwutleniacze pomaga również eliminować wolne rodniki, które mogą prowadzić do oznak przedwczesnego starzenia, w tym pigmentacji i zmarszczek. Właściwości przeciwzapalne przeciwutleniaczy białej herbaty mogą również pomóc zmniejszyć zaczerwienienie i stany zapalne spowodowane chorobami skóry, takimi jak egzema lub łupież.

Ponieważ trądzik jest często powodowany przez zanieczyszczenia i gromadzenie się wolnych rodników, picie filiżanki białej herbaty raz lub dwa razy dziennie może oczyścić skórę. Alternatywnie, biała herbata może być stosowana jako środek myjący bezpośrednio na skórę. Możesz również umieścić torebkę z białą herbatą bezpośrednio na problematycznych miejscach, aby przyspieszyć gojenie.

Badanie przeprowadzone w 2005 roku przez Pastore Formulations wykazało, że biała herbata może być korzystna dla osób cierpiących na choroby skóry, w tym trądzik różowaty i łuszczycę. Może to być spowodowane obecnością galusanu epigallokatechiny w białej herbacie, który pomaga w produkcji nowych komórek naskórka.

Herbata biała zawiera duża ilość fenoli, które mogą wzmacniać zarówno kolagen, jak i elastynę, nadając Twojej skórze gładszy, bardziej młodzieńczy wygląd. Te dwa białka są niezbędne do tworzenia silnej skóry i zapobiegania zmarszczkom i można je znaleźć w różnych produktach do pielęgnacji skóry.

2. Utrata masy ciała

Dla wielu osób utrata wagi to coś więcej niż tylko postanowienie noworoczne; to prawdziwa walka, aby zrzucić kilogramy i żyć dłużej i zdrowiej. Otyłość jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do krótszej długości życia, a utrata wagi jest coraz częściej na szczycie priorytetów ludzi w Xxi wieku.

Picie białej herbaty może pomóc w osiągnięciu celów związanych z utratą wagi, pomagając organizmowi w wydajniejszym wchłanianiu składników odżywczych i łatwiejszym zrzuceniu kilogramów poprzez przyspieszenie metabolizmu. Niemieckie badanie z 2009 roku wykazało, że biała herbata może pomóc spalić zmagazynowaną tkankę tłuszczową, jednocześnie zapobiegając tworzeniu się nowych komórek tłuszczowych. Katechiny znajdujące się w białej herbacie mogą również przyspieszyć procesy trawienne i pomóc w utracie wagi.

3. Zdrowe włosy

Biała herbata jest nie tylko dobra dla skóry, ale może również pomóc w utrzymaniu zdrowych włosów. Wykazano, że przeciwutleniacz zwany galusanem epigallokatechiny przyspiesza wzrost włosów i zapobiega przedwczesnemu wypadaniu włosów. EGCG okazał się również obiecujący w leczeniu chorób skóry głowy wywołanych przez bakterie oporne na powszechnie stosowane metody leczenia.

Biała herbata naturalnie chroni również przed uszkodzeniami słonecznymi, co może pomóc w zapobieganiu wysychaniu włosów w miesiącach letnich. Biała herbata może przywrócić włosom naturalny połysk i najlepiej jest stosować miejscowo jako szampon, jeśli chcesz osiągnąć ich połysk.

Gdy pije herbate biała na plantacji

4. Poprawia spokój, skupienie i czujność

Biała herbata ma najwyższe stężenie L-teaniny wśród prawdziwych herbat. L-teanina znana jest z poprawy czujności i skupienia w mózgu poprzez hamowanie ekscytujących bodźców, które mogą prowadzić do nadaktywności. Uspokajając bodźce w mózgu, biała herbata może pomóc Ci się zrelaksować, jednocześnie zwiększając koncentrację.

Ten związek chemiczny wykazał również pozytywne korzyści zdrowotne, jeśli chodzi o stany lękowe. L-teanina pobudza produkcję neuroprzekaźnika GABA, który ma naturalne działanie uspokajające. Najlepsze w piciu białej herbaty jest to, że możesz czerpać korzyści ze zwiększonej czujności bez skutków ubocznych senności lub upośledzenia, które towarzyszą lekom przeciw lękowym na receptę.

Biała herbata zawiera również niewielką ilość kofeiny, która może pomóc w szybkim rozpoczęciu dnia lub pobudzić Cię po południu. Średnio biała herbata zawiera około 28 mg kofeiny w każdej filiżance o pojemności 240 ml. To znacznie mniej niż przeciętne 98 mg w filiżance kawy i nieco mniej niż 35 mg w zielonej herbacie. Dzięki niższej zawartości kofeiny możesz wypić kilka filiżanek białej herbaty dziennie bez negatywnych skutków, jakie mogą mieć filiżanki mocnej kawy. Możesz wypić trzy lub cztery filiżanki dziennie i nie martwić się o uczucie roztrzęsienia lub bezsenność.

5. Zdrowa jama ustna

Biała herbata ma wysoki poziom flawonoidów, garbników i fluorków, które pomagają zachować zdrowe i mocne zęby. Fluor jest powszechnie znany jako narzędzie zapobiegające próchnicy zębów i często znajduje się w pastach do zębów. Zarówno garbniki, jak i flawonoidy pomagają zapobiegać gromadzeniu się płytki nazębnej, która może powodować próchnicę i ubytki w zębach.

Biała herbata ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, które pomagają zachować zdrowe zęby i dziąsła. Aby uzyskać korzyści zdrowotne płynące z białej herbaty, staraj się pić od dwóch do czterech filiżanek dziennie i ponownie parzyć liście herbaty, aby wydobyć wszystkie składniki odżywcze i przeciwutleniacze.

6. Wspomaga przy leczeniu cukrzycy

Cukrzyca jest spowodowana czynnikami genetycznymi oraz stylem życia i stanowi coraz większy problem we współczesnym świecie. Na szczęście istnieje wiele sposobów regulowania i kontrolowania cukrzycy, a biała herbata jest jednym z nich.

Wykazano, że katechiny w białej herbacie wraz z innymi przeciwutleniaczami pomagają zapobiegać lub regulować cukrzycę typu 2. Biała herbata skutecznie hamuje aktywność enzymu amylazy sygnalizującego wchłanianie glukozy w jelicie cienkim.

U osób z cukrzycą typu 2 enzym ten rozkłada skrobię na cukry i może prowadzić do skoków cukru we krwi. Picie białej herbaty może pomóc regulować te skoki poprzez blokowanie produkcji amylazy.

W chińskim badaniu z 2011 roku naukowcy odkryli, że regularne spożywanie białej herbaty obniża poziom glukozy we krwi o 48 procent i zwiększa wydzielanie insuliny. Badanie wykazało również, że picie białej herbaty pomogło złagodzić polidypsję, która jest silnym pragnieniem spowodowanym chorobami takimi jak cukrzyca.

7. Zmniejsza stany zapalne

Katechiny i polifenole w białej herbacie mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić drobne bóle. Japońskie badanie na zwierzętach opublikowane w MSSE Journal wykazało, że katechiny znajdujące się w białej herbacie pomagają w szybszej regeneracji mięśni i mniejszym uszkodzeniu mięśni.

Biała herbata poprawia również krążenie i dostarcza tlen do mózgu i narządów. Z tego powodu biała herbata może być pomocna przy drobnych bólach głowy i bólów po ćwiczeniach.

8. Zdrowe serca

Zdrowe serce oznacza dłuższe i pełniejsze życie. Biorąc pod uwagę wszystko, od diety i palenia nikotyny po czynniki środowiskowe, które przyczyniają się do zdrowia serca, ważne jest, aby podjąć kroki w celu zapobiegania chorobom przewlekłym. Biała herbata pomaga chronić zdrowe funkcje serca i zapobiegać chorobom, w tym zakrzepom krwi, udarom i zawałom serca.

Ponieważ biała herbata jest najmniej przetworzoną prawdziwą herbatą, zawiera również najwięcej przeciwutleniaczy. Katechiny w białej herbacie mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poprawić krążenie i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wykazano również, że przeciwutleniacze w białej herbacie obniżają poziom cholesterolu, zwłaszcza złego cholesterolu LDL.

Herbata rumianek

Jak zaparzyć białą herbatę

Krok 1: Przygotuj liście

  • W przypadku herbaty z pączków: użyj 2 łyżeczek herbaty na każde 200 ml wody
  • W przypadku herbaty z liści: użyj również 3 łyżek herbaty na każde 200 ml wody

Krok 2: Zagotuj wodę

W przypadku białej herbaty zagotuj wodę odczekaj aż ostygnie do temperatury ok. 70 °C

Podobnie jak w przypadku większości herbat, użycie czystej, przefiltrowanej wody zapewni lepszy smak i aromat herbat. Możesz użyć dowolnego rodzaju wody, od kranowej po butelkowaną lub filtrowaną.

Krok 3: Parzenie

Zaparzaj przez 30 sekund do 5 minut w zależności od rodzaju herbaty i osobistych preferencji smakowych.

Pąki potrzebują więcej czasu na zaparzenie niż duże liście, a małe liście są zaparzą się najszybciej. Próbuj herbaty co 30 sekund, aby zapewnić właściwy smak, ponieważ nadmierne zaparzanie może prowadzić do gorzkiego posmaku.

Biała herbata z różą

Pij białą herbatę dla zdrowia

Picie kilku filiżanek białej herbaty dziennie może mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Wraz z tradycyjnymi korzyściami zdrowotnymi herbaty dla układu odpornościowego, biała herbata może pomóc w zapobieganiu poważnym chorobom, takim jak rak i zawały serca, jednocześnie utrzymując zdrowe włosy, skórę i zęby.

Wypij za swoje zdrowie, złocistą filiżankę białej herbaty, pławiąc się w korzyściach zdrowotnych.

 

Komentarze do wpisu (0)

 
 
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ciekawostki • Informacje jak zaparzyć herbatę • Jaką kawę wybrać do ekspresu • Jak pobudza Yerba Mate...
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl